Дмитро Шимків: Економіка України у 2020 році має стати економікою знань та новацій

WATCH IN ENGLISH

8 жовтня 2014 року, Київ – У вівторок опубліковано глобальний рейтинг конкурентоспроможності (GCI) Світового Економічного Форуму, в якому Україна піднялася на 8 позицій – з 84 на 76, що поки що не компенсувало падіння на 12 позицій у рейтингу минулого року.  Результати рейтингу прокоментував заступник Глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків під час брифінгу в рамках Українського Медіа Центру Реформ, організованого за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. «В Індексі конкурентоспроможності за показниками початкової та вищої освіти, кількості інженерів, рівня знань математики та наукових дисциплін Україна посідає провідні позиції. І саме це є важливою передумовою для розвитку нової економіки, якою ми її хотіли б бачити у 2020 році, – економіки знань та інновацій. Потенціал цих галузей має бути реалізований в першу чергу», – сказав Дмитро.

За результатами GCI, найвище зростання цього року продемонстрували такі складові, як охорона здоров’я і початкова освіта, а також ефективність ринку товарів та інновацій. Зафіксовано значне падіння рівня розвитку бізнесу, Україна також продовжує бути аутсайдером за рейтингом державних інститутів – 130 позиція із 144 країн.

Індекс базується на 30% на статистичних даних, та на 70% – на результатах опитування, проведеного на початку року, тому фактично відображає ситуацію станом на перший квартал 2014 року. За результатами опитування, бізнес найбільшою проблемою називає саме корупцію, нестабільність політики держави, доступ до фінансів та нестабільність державних інституцій. «Я хочу привітати нас з тим, що ми все ж почали рух у напрямку вирішення найбільшої проблеми для бізнесу в Україні, прийнявши у першому читанні пакет антикорупційних законів», – сказав Дмитро Шимків. Водночас ведеться активна робота над підвищенням ефективності, подоланням корупції та залучення професіоналів в держані інститути влади. Дмитро наголосив, що план змін в середині адміністрації Президента України виконується. Наразі продовжується робота по дерегуляції, введено електронний документообіг з Кабінетом Міністрів, призначено нових керівників кількох департаментів, ведеться пошук кандидатів на 224 вільні посади в АПУ.

«Ми відкриті до діалогу, рекомендацій та пропозицій. На сайті reforms.in.ua ви можете висловити свої пропозиції. Нами вже започатковано обговорення Закону «Про тимчасове проходження державної служби» та інших ініціатив, які будуть втілюватися за участю та з урахування думки експертів та громадськості», – сказав Глава Адміністрації Президента України.