Віктор Чумак: “Антикорупційний пакет Президента та уряду” є революційним для України і відповідає європейським стандартам протидії корупції

WATCH IN ENGLISH

8 жовтня 2014, Київ – “Антикорупційний пакет Президента та уряду” необхідно розглядати комплексно, тому що законопроекти, представлені в ньому, спрямовані на створення якісно нової системи протидії і запобігання корупції. Закони є досить революційними для України, проте такими, що довели свою ефективність в ряді європейських країн, в т.ч. в Польщі, Словенії, Словаччині та країнах Прибалтики. «Ми не вводимо «ноу-хау», навпаки – «ноу-хау» можна назвати ті речі, які називалися боротьбою з корупцією в Україні останні роки, оскільки вони лише створювали видимість боротьби з нею», – заявив під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі народний депутат України, голова Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Чумак.

Першою ланкою системи, за словами пана Віктора, є Національне Антикорупційне Бюро – орган по боротьбі з високопосадовою корупцією. Створено ряд механізмів для забезпечення незалежності цього органу. Наприклад, неможливість працювати в ньому протягом п’яти років колишніх працівників МВС, СБУ, прокуратури та міліції. В нього залучатимуть слідчих інших органів, що мають навички пошуково-слідчих дій, а також абсолютно нових людей, які отримають відповідну підготовку за найвищими міжнародними стандартами. Окрім серйозного конкурсного відбору, вони проходитимуть психо-фізичну діагностику та регулярну перевірку на поліграфі.  Заробітна платня 300 слідчих буде від 18 тис. грн., в цілому ж у Бюро працюватиме 700 людей в Києві та 7 регіональних представництвах. Додатковий контроль за діяльністю Бюро здійснюватиме Рада громадського контролю, яка зможе навіть проводити незалежний аудит його діяльності. Керівника Бюро призначатиме Президент за поданням Комісії із 9 осіб (по 3 представники громадськості – лідерів думок – від ВРУ, Кабінету Міністрів та Президента). Процес відбору серед фінальних 3 кандидатів буде відбуватися у прямому ефірі телебачення. При цьому Президент не має права вето на призначення керівника. Він посідатиме посаду 7 років без права подовження терміну з чітким і складним механізмом його звільнення від посади. Таким чином, забезпечується фінансова, організаційна та політична незалежність органу.

Окремо працюватиме 5 комісіонерів, які зможуть перевіряти податкові декларації чиновників. Буде створено єдиний реєстр декларацій всіх державних службовців, з яким можна буде ознайомитись в режимі онлайн, включаючи не тільки доходи, а й видатки. Крім того, за неправдиві відомості в декларації буде передбачена кримінальна відповідальність. «Комісія буде своєрідним превентивним органом, а Бюро – каральним органом за корупційні дії», – додав Віктор Чумак.

«Водночас буде ліквідовано офшори з невідомим власником – кінцевим вигодоодержувачем, розкрито реєстр речових прав на нерухоме майно осіб та дозволено заочне засудження тих, проти кого порушена справа щодо корупційного злочину або справа за сприяння тероризму – наголошую що останнє нововведення обмежується саме таким вичерпним переліком порушень», – сказав пан Чумак. Під контроль також будуть підпадати всі фінансові рахунки політично значимих персон. Все це саме у комплексі закладе фундамент нової системи, в якій не буде місця корупції.