Адріан Каратницький: Росію можна заблокувати в міжнародній банківській системі

Київ, 28 березня 2014 – Адріан Каратницький, старший науковий співробітник Атлантичної Ради США, зазначив, що санкції Заходу стосовно Росії наразі не надто вражають, проте існує цілий арсенал потужних механізмів, доступний як для України, так для і Заходу.

На думку експерта, в українського уряду є низка інструментів до застосування:

По-перше, це воєнний борг, який, згідно міжнародної практики, можна денонсувати. Станом на сьогодні борг Українcької держави та корпоративна заборгованість, зокрема, перед Російською Федерацією, складає 30-40 млрд. доларів США. За воєнних умов цей борг можна заблокувати, і це не зашкодить іміджу України в ЄС та США;

По-друге, це інвентаризація захопленої власності в Криму, в тому числі матеріальних цінностей, військового обладнання, захопленого російськими військами, грошовий еквівалент 2,7млн. га території, статків Чорноморнафтогазу, захопленого під час окупації Криму, майбутнього видобутку нафти і газу на території Кримського шельфу тощо.

На думку Каратницького, в наявності у США потужні інструменти, що дозволяють заблокувати Росію на кредитному ринку, а також в односторонньому порядку заморозити банківські активи Росії на міжнародному ринку. Він також зазначив про можливість заморозити активи компаній, які проходять через російські банки.

Каратницький наголосив, що, на думку міжнародної фінансової спільноти, подальша агресія з боку Росії матиме значний вплив на російські цінні папери та валюту. «Росія має взяти до уваги далекоглядні наслідки подальшої серії заходів щодо російської економіки», – додав експерт. Він також зазначив, що останнім часом ці наслідки широко обговорюють та аналізують міжнародні експерти, а неофіційно – російські фінансові експерти.

Він також нагадав, що Росія не може недооцінювати важливість України щодо власних транзитних потреб, згадавши, що 80% обсягу російського транзиту проходить залізничними та водними шляхами України. «Очевидно, що Росія не може дозволити собі порушити транспортні сполучення з Україною, оскільки великий торговельний обсяг проходить крізь її територію», – сказав Каратницький.

Адріан Каратницький – старший науковий співробітник Атлантичної Ради США, Програми трансатлантичних відносин, і Керуючий партнер Myrmidon Group LLC – нью-йоркської консалтингової компанії, що працює з інвесторами і корпораціями, що прагнуть вийти на складні ринки, що розвиваються – України та Східної Європи. Він також є засновником серії зустрічей в рамках Українсько-єврейської ініціативи, автор численних матеріалів для Foreign Affairs, Newsweek, the Washington Post, the Wall Street Journal, the Financial Times, the International Herald Tribune та інших періодичних видань. З 1993 по 2004 – президент та виконавчий директор Freedom House.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]