РНБО: прикордонники та митники скоро повернуться на роботу на кордон у зоні АТО

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 жовтня 2014 р. – Найближчим часом на українсько-російському кордоні відновиться робота МАПП «Ізварине» – про це розповів речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України полковник Андрій Лисенко на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Коментуючи інтерв’ю Президента України Петра Порошенка за підсумками саміту у Мілані, Андрій Лисенко нагадав, що всі учасники переговорів виступили за неухильне дотримання положень Мінського протоколу, і без цього зняття санкцій проти Росії неможливе. Перш за все, це стосується місцевих виборів на Донбасі, які мають відбутися виключно за українським законодавством. У 15 точках на лінії розмежування сил АТО і терористів будуть розміщені моніторингові групи ОБСЄ, які будуть спостерігати за ситуацією з допомогою систем контрбатарейної боротьби, що дозволить фіксувати, хто є порушником домовленостей.

Андрій Лисенко заявив, що 32-й блокпост біля н.п. Сміле перебуває під контролем українських військових. Міністр оборони України Степан Полторак доповів главі держави, що в районі блокпосту відбувся бій, під час якого знищено 1 ворожий танк та завдано значних втрат у живій силі бойовикам. Втрат серед українських військових немає, раніше двоє солдатів було поранено. На блокпост прибуло підкріплення, підвезена вода, продукти харчування, боєприпаси, проведене інженерне укріплення позицій.

Речник РНБО розповів, що за минулу добу відбулася чергова спроба штурму аеропорту «Донецьк», і, як завжди, терористи понесли втрати і відступили. Біля населених пунктів Миколаївка, Новобахмутівка, Тоненьке (Донецька область) позиції сил АТО були обстріляні бойовиками з установок «Град». Біля н.п. Сартана, поблизу Маріуполя, зафіксовано проліт 1 безпілотника за маршрутом «Маріуполь – Комінтернове». На українсько-російському кордоні сутичок і обстрілів не було. Всього за останню добу загиблих серед українських військових немає, 13 осіб поранено.

Андрій Лисенко відзначив, що на окупованих територіях ситуація продовжує залишатися напруженою. Внаслідок артилерійських обстрілів бойовиків, вчора у Донецьку повністю знищений один цех Донецького казенного заводу хімічних виробів, пошкоджені газопроводи в двох районах міста, численних руйнувань зазнав житловий фонд, і загинуло 4 та поранено 9 мирних жителів. Водночас на звільнених територіях Донбасу життя нормалізується. Зокрема, у м. Слов’янську відбулися концерти художньої самодіяльності місцевих дитячих колективів, а 19 жовтня у центрі міста відбудеться концерт Академічного ансамблю пісні та танцю Національної гвардії України для місцевих жителів та внутрішньо переміщених осіб.
Розповідаючи про міжнародну підтримку України, полковник Лисенко озвучив заяву речника Пентагону Джона Кірбі, який відзначив, що Сполучені Штати вважають за необхідне готуватися до потенційної небезпеки з боку Росії. Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс виступив за розширення санкцій проти Росії, і збільшення допомоги українському уряду. Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп заявила, що російський президент Путін погодився вплинути на проросійських бойовиків на Донбасі для продовження розслідування катастрофи малайзійського літака MH17.