Огляд зарубіжних ЗМІ за 13-17 жовтня 2014

КАТАСТРОФА РЕЙСУ МН-17.
Німеччина винуватить сепаратистів у катастрофі “Боїнга”.
Spiegel:
За словами видання, розвідка представила численні документи, зокрема супутникові знімки. Малайзійський пасажирський літак, який летів рейсом MH17 над Донецькою областю, збили проросійські сепаратисти, повідомив журнал Spiegel з посиланням на главу Федеральної розвідувальної служби Німеччини BND. За твердженням Києва, літак збили сепаратисти зі зброї, яку надала їм Москва. І представники сепаратистів, і російський уряд ці звинувачення заперечують.
www.spiegel.de

САМІТ «АСЕМ» В МІЛАНІ.
Сподівання європейських лідерів на компроміс із Володимиром Путіним щодо українського конфлікту виявилися марними.
International New York Times:
Те, що Путін відмовився йти на компроміс, стало зрозуміло із коментаря прем’єра Великобританії Девіда Кемерона, який зазначив, що кремлівський лідер відмовився впливати на сепаратистів, аби ті відтермінували свої вибори на Донбасі. “Якщо цього не станеться, очевидно, що ЄС, включаючи Великобританію, муситиме зберегти санкції і тиск, щоб у Європі не було такого конфлікту”, – цитує його газета.
www.nytimes.com

У східних областях України тривають бої, що стає черговим свідченням крихкості перемир’я, після того як через два дні переговорів між російським та європейськими лідерами, спрямованими на мирне врегулювання конфлікту, угоди між його сторонами так і не було досягнуто.
Bloomberg:
www.bloomberg.com

Меркель і Путін не змогли зблизити позиції з українського питання.
Die Zeit:
zeit.de

Захід готовий до розрядки стосунків з Москвою. Небезпека полягає в тому, що примирення з Москвою буде скріплено, неначе нічого не сталося: російські війська не вторглися в Україну, а Крим не був анексований – Каміль Гран, директор Фонду стратегічних досліджень (FRS) в Парижі.
Le Figaro:
15.10 в Парижі відбулося зближення позицій держсекретаря Джона Керрі і його російського колеги Сергія Лаврова, що свідчить про те, що в західних столицях і дійсно готують “нормалізацію” стосунків з Москвою. “Ці висловлювання залишилися практично непоміченими, але радник по національній безпеці США Ентоні Блінкен заявив минулого тижня в Лондоні, що зняття санкцій з Росії може бути поставлене на обговорення “в найближчі тижні”, якщо Росія продовжуватиме подавати сигнали до примирення”, – відмічає журналістка.
www.lefigaro.fr

САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ.
Росія подає на ЄС до суду за санкції, накладені на ряд найбільших російських компаній. The Financial Times: Неназваний російський юрист сказав, що позови “Роснефти” і Ротенберга, можливо, допоможуть змінити позицію деяких країн ЄС, коли там вирішуватиметься, чи подовжуватиме санкції проти Росії навесні. “Проте, оскільки санкції зазвичай продовжують діяти в період оскарження, а він частенько триває довго, судові тяжби не обіцяють швидкого припинення економічного збитку від таких заходів”, – коментують журналісти.
www.ft.com

Угорщина ставить під сумнів санкції ЄС, накладені на Росію. Financial Times: Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розкритикував курс ЄС на санкції проти Росії, повідомляє Financial Times.
www.ft.com

ГАЗОВЕ ПИТАННЯ.
Європа підготувалася набагато краще до перебоїв з постачаннями газу, чим в минулі роки: європейські газопроводи були перебудовані таким чином, що віднині газ може йти в обох напрямах, і Німеччина у разі надзвичайної ситуації може забезпечувати газом Польщу і, відповідно, Україну – Гюнтер Еттінгер.
Die Presse:
diepresse.com