Марго Гонтар: Кремлівська пропаганда мутує

WATCH IN ENGLISH

Київ, 22 жовтня 2014 року – Марго Гонтар, редактор та співзасновник проекту «Stop Fake» на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі презентувала чергову порцію російських медіа-фейків і розповіла про основні напрямки трансформації російської пропаганди.

За словами Марго, російські медіа традиційно мають “проблеми з перекладом”. Про це свідчить репортаж на Першому російському каналі в програмі «Новини», де було показано частину прес-брифінгу представника Державного департаменту США Джен Псаки, яка ніби-то зізналася у фінансуванні революції у Гонконзі за рахунок США. В сюжеті показано стверджувальну відповідь Джен Псаки на задане запитання. Як випливає з сюжету російських ЗМІ, уряд США не надавав прямої підтримки протестувальникам, однак вказував громадським організаціям, на що саме слід витратити отримані від  влади США гроші. Насправді Джен Псаки не відповідала позитивно на це питання. На Першому каналі навмисне неправильно переклали слова представниці США, сфабрикувавши відеоряд. Марго Гонтар зазначила, що недостовірний переклад є дуже поширеним різновидом фейку.

Гонтар також згадала про казусний момент на російському телебаченні, що стався із журналісткою РБК  Марією Строєвою. У прямому ефірі журналістка не піддавалась на провокації ведучого,  запевнивши, що  Київ дуже спокійне місто, а люди в столиці негативно налаштовані  проти насилля в країні. Такий коментар журналістки не узгоджувався з підібраним відео-сюжетом на каналі.

Марго нагадала, що за 7 місяців  існування проекту «Stop Fake» влада не виявила зацікавлення до такого волонтерського проекту. Марго вважає таку ситуацію неприпустимою, оскільки інформаційна війна залишається в активній стадії.  У ситуації, коли  телеканал «Russia Today» має плани розширення мовлення у Франції та Німеччині, а російська пропаганда змінює свої тактики, в Україні досі немає розробленої чіткої інформаційної стратегії для протистояння російській інформаційній агресії.

Також Марго Гонтар наголосила на відповідальності українських ЗМІ за оприлюднену інформацію, оскільки «Stop Fake» зафіксував випадки недостовірних фактів, використаних  вітчизняними ресурсами. Марго переконана, що таке несерйозне ставлення української преси до свого контенту спонукає російську пропаганду моделювати власні фейки на вже створені українські, та дискредитувати вітчизняні ЗМІ.