МЕДСЕСТРА, ПОРАНЕНА НА МАЙДАНІ, РОЗЧАРОВАНА ВІДСУТНІСТЮ СЕРЙОЗНИХ ЗМІН

WATCH IN ENGLISH

Київ, 22 жовтня 2014 р. – Незважаючи на перемогу Майдану і повалення колишнього президента Віктора Януковича, країна рухається у хибному напрямку – заявила Олеся Жуковська під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Олеся – студентка та медсестра-волонтер, яка була поранена під час кривавих лютневих подій у Києві. Невдачі у проведенні реформ та війна на сході країни розбили мрії та перешкоджають завданням Майдану – заявила дівчина.

«Всі люди, які були на Майдані, знали, що прийшли туди з конкретними цілями, і всі бачать, що наші вимоги й досі не виконані» – відзначила активістка. Країна рухається не в тому напрямку, особливо це стосується конфлікту на Сході. Навіть дострокові парламентські вибори не приносять Олесі великих надій на майбутнє. «Вони переоберуть парламент, проте я не бачу жодних позитивних змін» – зазначила Жуковська.

Після поранення Олеся мала змогу подорожувати Європою,  виступаючи та слухаючи  європейських політиків та простих громадян. Хоча європейські політики часто поспішають висловити підтримку Україні, це не перетворюється у конкретні дії. «Всі обіцянки, які ми чули, були просто словами» – зазначила дівчина. Вона помітила, що європейці зазвичай байдужі, а інколи навіть ворожі до бід українців.

Незважаючи на свій песимізм щодо сьогоднішньої ситуації в країні, волонтерка визнає: активісти Майдану знали, що Україна не зміниться за один день. «Я мрію про незалежну країну, особливо від Росії» – розповіла Олеся. «Я б хотіла зарплати європейського рівня для своєї країни». Відповідаючи на запитання, чи прийшла б вона на Майдан, якби могла передбачити його наслідки, дівчина сказала, що знову вчинила б так само. «Я не шкодую про те як я вчинила –  я б зробила це знову».