Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами: Голосування пройшло прозоро та ефективно

WATCH IN ENGLISH

Київ, 27 жовтня 2014 року – Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі пан Срджан Павлічіч, Голова Місії ENEMO в Україні заявив: “За попередньою оцінкою ENEMO 26 жовтня голосування відбувалося прозоро та ефективно, загалом у відповідності до міжнародних стандартів. Певні порушення, які не мали значного впливу на результати, були помічені здебільшого під час передвиборчої кампанії”.

Виборчі органи, особливо Центральна виборча комісія (ЦВК), доклали надзвичайних зусиль для того, щоб провести вибори та дозволити виборцям віддати свої голоси в умовах складної політичної ситуації, непростих умов із забезпеченням безпеки та стислі, у зв’язку з характером цих виборів, терміни.

ENEMO визнає зусилля всіх учасників виборчого процесу, в тому числі громадян України, які сприяли організації та проведенню спокійного і прозорого голосування. “Проте процес підрахунку голосів та оголошення офіційних результатів ще не завершений. Тому ENEMO закликає всіх учасників виборчого процесу зберігати спокій та утриматися від будь-якого прояву неетичної поведінки”, – додав пан Павлічіч.

Місія ENEMO підкреслює необхідність продовження відкритого і всебічного обговорення виборчої реформи за участю різних зацікавлених сторін, у тому числі громадянського суспільства, для поліпшення та гармонізації виборчого законодавства. Крім того, ENEMO рекомендує забезпечити професіоналізацію окружної виборчої адміністрації, принаймні на рівні керівництва, що сприятиме підвищенню інституціонального потенціалу ОВК.

Спостерігачі ENEMO спостерігали за відкриттям 101 виборчої дільниці. Загалом спостерігачі відвідали 1250 виборчих дільниць, спостерігали за підрахунком голосів на 99 виборчих дільницях та передачею результатів до 99 ОВК.

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO) задіяла 206 коротко-термінових спостерігачів для моніторингу дострокових виборів до Верховної Ради 26 жовтня 2014 року. Моніторинг охоплював усі етапи процесу голосування, зокрема відкриття дільниць, голосування, підрахунок голосів та підведення підсумків на виборчих дільницях та в окружних виборчих комісіях (ОВК).