РНБО: Шість українських військових загинули за минулу добу, десять отримали поранення

WATCH IN ENGLISH

Київ, 1 листопада 2014 року – Бойовики продовжують порушувати домовленості про припинення вогню. Їхня активність переважно локалізована у кількох районах. Терористи 6 разів завдавали ударів з мінометів, гранатометів, зенітних установок та стрілецької зброї по позиціях українських військових на території донецького аеропорту, а також по розташуванню українських військ у селищі Піски. «Бойовики обстрілюють наші позиції у районі Дебальцево, Орловка-Іванівка та Малоорлівка Шахтарського району. У районі Шахтарська та Тореза фіксується переміщення техніки та живої сили терористів. Зафіксоване деяке пожвавлення дій бойовиків на півдні Донецької та Луганської областей. Найбільше порушень припинення вогню зафіксовано у Словяносербському, Новоайдарському та Попаснянському районах. Єдиний випадок застосування установок «Град» для обстрілу позицій сил АТО зафіксований поблизу селища Чорнухине Попаснянського району. За минулу добу загинули 6 українських військових, 10 отримали поранення», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заступник керівника Інформаційно-аналітичного центру РНБО Володимир Полевий.

01-11_eng

Командування ЗС РФ продовжує здійснювати всебічне матеріально-технічне забезпечення бойовиків та своїх підрозділів, що діють на території України. Найбільша активність спостерігається на ростовсько-донецькому напрямку, де регулярно фіксується пересування колон техніки. За словами Володимира Полевого бойовики усіляко намагаються заблокувати процес встановлення дієвого моніторингу державного кордону між Україною і Росії. «Збройні Сили РФ продовжують ведення повітряної розвідки у прикордонній зоні. Учора був зафіксований політ вертольоту МІ-8 РФ вздовж лінії державного кордону зі сторони РФ без порушення повітряного простору України навпроти кількох ділянок у Чернігівській області», – додав представник РНБО.

Сполучені Штати не визнають будь-яких результатів, проголошених за підсумками так званих виборів, зазначив посол США в Україні Джефрі Пайєтт. «Ми закликаємо всіх членів світової спільноти зробити те саме». Якщо Російська Федерація визнає псевдовибори бойовиків в Донбасі, які заплановані на 2 листопада, санкції проти неї будуть посилені. Також Посол заявив, що зараз є абсолютно очевидним, що російські військові, зокрема спецпідрозділи ГРУ ГШ МО РФ та групи бойовиків-найманців, продовжують діяти на українській території. Він висловив упевненість, що, коли кордон України буде закрито, Україна зможе самостійно впоратися із військовими й політичними викликами, які перед нею постали.

Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Анн Брассер розкритикувала рішення самопроголошеної влади “ДНР” і “ЛНР” провести вибори 2 листопада. Президент ПАРЄ закликала російську владу виконувати свої зобов’язання відповідно до мінських домовленостей, і не визнавати підсумки виборів «ДНР» і «ЛНР», які можуть підірвати мирний процес стабільності в регіоні.

31 жовтня Російська Федерація заблокувала Заяву Голови РБ ООН для преси із засудженням незаконних «виборів» на Донбасі, що заплановані на 2 листопада. У проекті документа підтверджується суверенітет, незалежність та територіальна цілісність України, міститься заклик до усіх підписантів у повній мірі виконувати Мінські домовленості.