РНБО: За фактом проведення псевдовиборів на сході України СБУ порушила кримінальну справу

WATCH IN ENGLISH

Київ, 2 листопада 2014 р. – «Вибори», що проводять на Донбасі терористичні організації ДНР та ЛНР суперечать Мінським домовленостям і не будуть визнані світовим співтовариством – повідомив на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО України полковник Андрій Лисенко.

Полковник Лисенко повідомив, що сьогодні о 7.30 у районі одного з блокпостів поблизу Маріуполя стався терористичний акт, внаслідок якого два українських військових загинули, ще один отримав поранення. На блокпост на автомобілі приїхав мешканець одного з навколишніх сіл, який начебто збирався передати певну кількість гуманітарного вантажу для бійців полку «Азов». Автомобіль було зупинено для догляду. При підході до транспортного засобу доглядової групи військовослужбовців відбувся потужний вибух. За оперативними даними, відбувся дистанційний підрив радіокерованого заряду. Місцевий мешканець, який приїхав на автомобілі, так само отримав поранення і перебуває у лікарні, з ним працюють компетентні органи. Наразі невідомо, чи була метою теракту атака на блокпост, чи завданням бойовиків було проникнення у Маріуполь для проведення диверсії в місті. Триває слідство, обставини з’ясовуються.

02-11_eng

Речник РНБО розповів, що через проведення 2 листопада так званих «виборів» на територіях, підконтрольних бойовикам, підрозділи сил АТО несуть службу в посиленому режимі. Підсилено і збільшено кількість патрулів у населених пунктах на звільнених територіях, також підсилено охорону блокпостів. Вчора у зоні АТО зберігалися тенденції останніх днів. Терористи продовжують порушувати режим припинення вогню, здійснюючи обстріли та напади на позиції сил АТО. Минулої доби активність терористів була на рівні середньої за тиждень. Вночі спостерігалося певне затишшя, атаки бойовиків тимчасово припинилися. Продовжується інтенсивне переміщення військової техніки та живої сили противника з території РФ до території, яка тимчасово підконтрольна бойовикам.

Впродовж минулої доби активність терористів була сконцентрована на півдні Донецької області, навколо самого Донецька, а також на територіях Новоайдарського та Попаснянського районів Луганської області. Зокрема, протягом доби бойовики 4 рази обстріляли наші війська з РСЗВ «Град» – тричі поблизу м. Маріуполя, а також на околиці с. Водяне Новоазовського району. На півдні також відбулися обстріли у районах н.п. Павлопіль, Новоласпа, Гнутове та Гранітне. Бойовики також чотири рази обстріляли з танків, мінометів та стрілецької зброї блокпост українських військових у с. Майорське (передмістя м. Горлівки). У Луганській області найбільша небезпека була на блокпосту у районі с. с. Кримське, який бойовики 5 разів обстріляли з «Градів». Також обстріли відбулися у районі н.п. Щастя, Чорнухине, Золоте, Гірське.

Андрій Лисенко повідомив, що вчора було звільнено 25 українських військовослужбовців, які близько двох місяців перебували у заручниках у терористів. Зокрема, звільнено 17 військовослужбовців Херсонського батальйону Національної гвардії України, які доставлені д Харкова для надання всебічної допомоги та подальшої їх передислокації до Херсона. За минулу добу загинуло 3 українських військовослужбовця, 7 отримали поранення. На ділянках кордону за межами зони АТО бойових зіткнень не було.

2 листопада з 6.30 до 6.55 російська сторона, порушуючи міждержавні домовленості, у пункті пропуску «Донецьк» (РФ) здійснила переміщення в Україну 32 автомашин чергового так званого «гуманітарного конвою». Українська міжвідомча група, яка тимчасово перебуває у пункті пропуску «Донецьк» (РФ), участі в оформленні вантажу не брала, оскільки офіційних повідомлень від російської сторони щодо намірів надати гуманітарний вантаж не надходило.

Речник РНБО розповів, що на російському контрольному посту «Перекоп», що знаходиться на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою АР Крим, невідомі особи у цивільному одязі здійснюють опитування водіїв транспортних засобів, що перетинають адміністративний кордон, на предмет отримання інформації про розташування сил і засобів (техніки) підрозділів ЗСУ та ДПСУ. На цій же ділянці був помічений і мікроавтобус радіолокаційної розвідки, який також може застосовуватися як для створення радіоперешкод, так і для керування БПЛА.

Керівництвом Міністерства оборони прийнято низку кадрових рішень стосовно керівників окремих структурних підрозділів Міністерства оборони та Генерального штабу, відповідальних за забезпечення Збройних Сил України. До відповідних департаментів та управлінь оборонного відомства, а також Тилу Збройних Сил України введені представники волонтерських організацій. Так, у Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України волонтери вводяться з метою оперативного моніторингу переліку цінових пропозицій та інформації щодо постачання та своєчасної закупівлі майна, паливно-мастильних матеріалів, продовольства. За таким же принципом волонтерам будуть запропоновані посади в службах Тилу Збройних Сил України за напрямами продовольчого, речового забезпечення, постачання паливно-мастильних матеріалів тощо з метою контролю постачання до військових частин і до кожного конкретного солдата всього того, що закуплено. У Департамент кадрової політики Міністерства оборони України волонтери будуть запрошені для формування кадрового резерву з військовослужбовців-учасників антитерористичної операції, а також у сектор нагородження.

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо т.зв. виборів до незаконних органів влади терористичних організацій «Донецька народна республіка» і «Луганська народна республіка». Це сталося, як тільки відкрилися «виборчі дільниці». Кримінальне провадження відкрите за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

У Луганській області спостерігається активна підготовка бойовиків до провокаційних дій. Речник РНБО відзначив, що вчора з населених пунктів Свердловськ та Червонопартизанськ Луганської області в напрямку міста Луганськ висунулася група озброєних осіб в кількості близько 80 чоловік. Приблизно 40 із них – в цивільному одязі. Група пересувалася на двох автобусах та двох автомобілях «ГАЗ» із символікою Державної прикордонної служби України. Крім того стало відомо, що на Луганську трикотажну фабрику фірми «Лутрі» поступило велике замовлення на виготовлення української військової форми.

Андрій Лисенко розповів, що міністр закордонних справ Німеччини Ф.-В. Штайнмаєр заявив, що Росія має реальними вчинками продемонструвати визнання єдності та повагу до територіальної цілісності України. Важливим кроком у цьому контексті має стати повне виконання Росією Мінських домовленостей, метою яких є мирне вирішення конфлікту в Україні. Передусім це стосується запланованих на 2 листопада ц.р. та організованих сепаратистами «виборів» на сході України. «Вибори однозначно суперечать мінськими домовленостями про припинення вогню, і саме тому ми їх не визнаємо» – заявив Штайнмаєр. Уряд Німеччини закликав Росію використати свої можливості впливу на сепаратистів для недопущення проведення цих виборів. Глава німецького зовнішньополітичного відомства підкреслив, що у теперішніх умовах Москва має самостійно вирішити, яких відносин із іншими державами вона прагне. Конфлікт на сході України знову поставив під питання миру у Європі.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ спростувала повідомлення російських ЗМІ про участь у спостереженні за так званими «виборами» 2 листопада на Донбасі. Спостерігачі ОБСЄ також не будуть присутні на виборчих дільницях. Це черговий приклад цинічної брехні російських ЗМІ. Спостерігати за виборами приїхало кілька правих політиків з Італії та Австрії, які представляють організацію під назвою «Асоціація з безпеки та співробітництва у Європі» – АБСЄ. Маніпулюючи назвою, росіяни намагалися легалізувати фейкові вибори, але отримали черговий міжнародний скандал.