РНБО: За минулу добу загинуло 2 українських військових, 13 – отримали поранення

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 листопада 2014 року – Ситуація на території Донецької та Луганської областей залишається напруженою. Бойовики продовжують обстрілювати та атакувати позиції сил АТО. Водночас загострюються конфлікти між різними терористичними угрупованнями у районах, підконтрольних бойовикам. Минулої доби найбільш активні обстріли позицій АТО зафіксовані на Донецькому та Дебальцевському напрямках, а також поблизу Бахмутівської траси. За минулу добу загинуло 2 українських військових, 13 – отримали поранення», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко. На Донецькому напрямку впродовж доби бойовики п’ять разів обстрілювали з артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї донецький аеропорт, також було кілька спроб атакувати українські позиції. «Усі атаки успішно відбиті з великими втратами для ворога. З гранатометів та мінометів обстріляні позиції сил АТО неподалік сіл Піски, Троїцьке, Веселе. З артилерії та мінометів тричі обстріляні наші опорні пункти біля Авдіївки», – додав представник РНБО.  

map_1911

Залишається напруженою ситуація на Дебальцевському напрямку, тут бойовики обстріляли з реактивних установок «Град» позиції сил АТО поблизу населених пунктів Нікішине, Рідкодуб, Донецький, Новотошківське. З мінометів обстріляні опорні пункти біля Дебальцеве та селища Чорнухине. «Наші артилеристі наносять удари у відповідь, знищуючи вогневі точки терористів. Продовжуються обстріли бойовиками позицій сил АТО у районі Бахмутівської траси. Тут терористи з реактивних установок «Град» обстріляли блокпост НГУ біля Села Нижнє. Поблизу сіл Сокільники та Трьохзібенка наші опорні пункти були обстріляні з танків, мінометів та гранатометів.

Вкотре з реактивних установок «Град» бойовики обстріли позиції сил АТО поблизу міста Щастя», – пояснив полковник Лисенко.

На Маріупольському напрямку бойовики з танків та артилерії обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу сіл Гранітне, Орловське та Миколаївка. «Загалом противник змінив тактику і менше вдається до відкритих атак на позиції українських військових. Тому що усі такі атаки відбиваються, ворог втрачає бронетехніку та живу силу», – зазначив Андрій Лисенко.

Спостерігається накопичення російських військ в областях, які межують з Україною. На аеродром Міллерово у Ростовській області передислоковано авіаційну частину, яка базувалася в Пермі. На кордон з Україною перекинуті радіолокаційні станції та винищувачі МіГ-31, які можуть контролювати повітряний простір над усією Луганською областю. Факт концентрації російських військ також підтверджують у НАТО.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що, згідно з інформацією Альянсу, наразі відбувається значне нарощування військ РФ як на сході України, так і вздовж міждержавного кордону. «Ми говоримо про війська, обладнання, артилерію, дуже сучасні системи протиповітряної оборони. Це – серйозне нарощування військової потужності,» – заявив Столтенберг у Брюсселі перед засіданням міністрів оборони країн ЄС. Керманич НАТО закликав Росію припинити ескалацію конфлікту, вивести військові сили, припинити підтримувати терористів і поважати Мінські домовленості.

Учора в Донецькій області неподалік села Рибінське під час огляду місцевості прикордонники виявили схованку з великою кількістю боєприпасів. У схроні, захованому в лісосмузі, присипаному листям, знайшли боєприпаси калібру 7,62 мм (1300 шт.), 5,45 мм (1400 шт.), гранати, запали, постріли до гранатомету. Попередньо встановлено, що схованка використовувалася незаконними збройними формуваннями під час атак.

В Україні почав діяти проект з моніторингу порушень прав людини у Криму. У рамках проекту, який здійснюється переселенцями з Криму та громадськими активістами, створено інтерактивну мапу, на яку будуть нанесені усі випадки порушень. «Починаючи з 24 лютого і до теперішнього часу зафіксовано 103 порушення громадянських та політичних прав, 70 порушень прав корінних народів та національних меншин, 65 порушень культурних та релігійних прав та 139 порушень соціально-економічні прав громадян. Якщо навесні, тобто на початку окупації Криму, переслідувань зазнавали в більшості проукраїнські активісти, то останнім часом спостерігається зростання тиску на кримських татар. З початку окупації було викрадено 21 представника кримськотатарського народу, частина цих людей загинула. Ці факти будуть документуватися та передаватися для реагування у тому числі – міжнародним організаціям. Інтерактивну мапу порушень прав людини у Криму розміщено на сайті www.teraze.org.ua. Усі громадяни, права яких порушені або які мають інформацію про такі факти, можуть долучитися до наповнення карти», – пояснив Андрій Лисенко під час брифінгу.

Україна і Норвегія підписали угоду про надання бюджетної допомоги Україні в розмірі 15 млн євро. Норвегія надасть Україні близько 3 млн євро для підтримки переселенців зі сходу України, раніше вона вже виділила для цього 1 млн. євро. Ерна Солберг також запевнила, що Норвегія допоможе Україні відновити зруйновану інфраструктуру на Донбасі.

Міністр закордонних справ Сполученого Королівства Філіп Хаммонд заявив, що Британія продовжуватиме тиснути на Росію, доки вона не буде виконувати свої зобов’язання. Він нагадав, що під час засідання Європейської ради напередодні учасники зустрічі домовилися вжити подальших заходів у відповідь на незаконні вибори в східному регіоні України.

Американські сенатори Джон Маккейн і Ліндсі Грем закликали Президента США Барака Обаму надати Україні летальну зброю для боротьби з терористами, підкресливши, що Сполучені Штати і Європейський Союз повинні забезпечити Україну зброєю і пов’язаним з військово-розвідувальною діяльністю обладнанням, якого потребує Україна. Сенатори висловили переконання, що у разі, якщо США і ЄС не усвідомлюють всю серйозність ситуації, російська агресія пошириться на Молдову і країни Балтії.