Втрати через блокування урядом впровадження технології 3G в Україні складають 7,5 млрд грн – експерти

Київ, 26 листопада 2014 року – Уряд системно блокує впровадження новітніх телекомунікаційних технологій зв’язку в Україні – стверджують учасники ринку та експерти Реанімаційного пакету реформ. Зокрема, Кабінет міністрів «зірвав» Указ Президента № 613/2014 «Про забезпечення умов для впровадження сучасних телекомунікаційних технологій». Кабмін повинен був ще до 15 серпня здійснити усі заходи для проведення конверсії частот, а НКРЗІ – до 30 жовтня забезпечити проведення відкритих тендерів на видачу ліцензій. Проте цього зроблено не було –  Україна й надалі залишається єдиною країною в Європі, де не впроваджено стандарт 3G. Це, за оцінками експертів, призвело до втрат бюджету у розмірі 7,5 мільярдів гривень, що могли надійти від переможців  тендеру до державного бюджету. 

Експерти припускають, що саботування впровадження 3G в Україні може приховувати корупційні схеми та здійснюватися на користь певного кола осіб, бо ринкових обґрунтованих підстав для призупинення цього процесу не існує.

«Кабмінівська» вакханалія з 3G – це фактично вирок системі та показовий барометр внутрішнього небажання топ-урядовців здійснювати зміни, що наближають нас до Європи та благополуччя, – зміни кардинальні, а не просто «пудра та помада», – зауважує Тетяна Попова, голова Правління Інтернет Асоціації України.

«Аргументація «непідписання» постанови – абсурдна за своєю суттю – «привести вартість ліцензій у відповідність до валютного курсу». Здається, що це звучить з вуст Прем’єра Сингапуру чи Ізраілю, а НЕ України, де інвестиційний клімат, особливо сьогодні, межує з переддефолтним станом країни у цілому. Чи варто ще більше відлякувати потенційних інвесторів?», – зазначає Ілля Кенігштейнгромадський діяч, старший партнер венчурного фонду Hybrid Capita

«Підпис Прем’єра під вже погодженою серед органів виконавчої влади Постановою КМУ – і Україна отримає перший реальний крок Уряду у напрямку до модернізації країни та подолання технологічного відставання та реальної боротьби з корупцією. Однак його підпису немає», – підсумовує Олена Мінічексперт в сфері телекомунікацій.

Презентацію можна переглянути за посиланням: http://www.slideshare.net/yuliatyotkina/2014-1127-3g-v3