РНБО: На територію України продовжують переміщувати важке озброєння з РФ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 28 листопада 2014 року – Ситуація у зоні проведення АТО залишається напруженою. Триває переміщення на територію України важкого озброєння та ротація військовослужбовців ЗС РФ. «Вчора о 6-й ранку з території РФ у напрямку Комсомольська Донецької області прослідувала колона військової техніки у складі: 11 танків, 2 автомобілів «Тигр» та 4 тентованих «Камазів», а також 8 тягачів на гусеничному ходу для транспортування», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко. Протягом останніх трьох днів спостерігалось переміщення значної кількості військової техніки через населений пункт Ізварине. У складі колон зафіксовано 3 танки, 2 БТР, 2 БМ-21 „Град”, 121 вантажний автомобіль КАМАЗ, 14 вантажівок іншого типу, 3 мікроавтобуси, 22 вантажівки Урал та інша техніка. Частина автомашин перевозила військових. У зворотньому напрямку на територію Росії повернулися 47 Уралів, 51 КАМАЗів, 1 БТР, БРДМ і два Гради. «Українська сторона вивчає питання про те, чи не є зазначена військова техніка так званим «восьмим гуманітарним конвоєм», який було анонсовано Росією», – додав речник РНБО.

map_2811

На Луганському напрямку терористи з  РСЗВ БМ-21 “Град” артилерії, мінометів, гранатометів та снайперської зброї нанесли удару по опорному пункту сил АТО під селищами Вільхове, Станиця Луганська, Макарове, Геївка, Артема, Щастя. Також вогонь вівся по опорному пункт поблизу села Причепилівка та біля Трьохізбенки. На Донецькому напрямку обстріляні позиції поблизу сіл Тоненьке, Піски, Березове, Новомихайлівка, Славне, а також біля с. Шуми та Артемове.

На Дебальцевському напрямку позиції сил АТО були обстріляні з артилерії та мінометів поблизу сіл Нікішине та Орлово-Іванівка. Також з мінометів обстріляно блокпост поблизу міста Золоте. У районі Вуглегірська група танків бойовиків намагалася атакувати позиції сил АТО. Українські військові відбили атаку, знищивши один танк терористів.

Під Маріуполем обстріляли українські позиції поблизу сіл Талаківка, Гнутове та Чернеко.  «У районі населеного пункту Гранінте розвідувально-диверсійні групи противника намагалися проникнути на територію, контрольовану українськими військами. Однак вони були виявлені нашими військовими та розсіяні вогнем. Ворог зазнав втрат. За минулу добу загинув 1 український захисник, ще 3 отримали поранення», – зазначив Андрій Лисенко.

Сьогодні в районі населеного пункту Щастя українські воїни першим залпом із зенітної установки ЗУ-23-2 збили російський безпілотник при спробі прольоту над нашими позиціями.

Учора звільнено з полону 6 українських військових – 5 бійців батальйону «Миротворець» і 1 – з батальйону «Донбас». Серед звільнених – 2 офіцери. Учора Президент України Петро Порошенко підписав Указ про нагородження 171 військовослужбовця за виявлені особисту мужність і героїзм. Захисники України отримали ордени Богдана Хмельницького, Данила Галицького, «За мужність» та медалі «За військову службу Україні». 23 героя нагороджені посмертно.

Учора близько 13:00 бойовики обстріляли мікрорайон «Азотний» у м. Донецьку. За попередніми даними, загинуло 2 мирних жителя: 12-річна дитина, і жінка, у результаті прямого попадання снаряду в квартиру. У результаті обстрілу з автоматичного гранатомету терористами селища Станиця Луганська зі сторони міста Луганська чотири цивільних особи отримали поранення. До Маріуполя спостерігається масове повернення з території РФ вимушених переселенців з числа громадян України.

Сьогодні літак СС-177 “Globemaster III” Королівських Повітряних Сил Збройних Сил Канади доставить до міжнародного аеропорту «Бориспіль» понад 3 тисячі комплектів зимової форми одягу для військовослужбовців Збройних Сил України загальною вартістю близько 1,5 млн. дол.

Відразу після прибуття та розвантаження літака, безпосередньо на аеродромі, відбудеться передача зимового одягу військовослужбовцям однієї з військових частин Збройних Сил України.

У середу міністр оборони Канади Роберт Ніколсон оголосив про рішення уряду країни надати Україні військову допомогу на загальну суму 11 млн. доларів. США.

Уряди країн Європейського Союзу домовилися додати до списку санкцій 13 осіб і 5 компаній, які причетні до сепаратистського руху на сході України. Йдеться про заморожування рахунків та заборону в’їзду до Європи.

Міністр закордонних справ Республіки Польща Гжегож Схетина заявив, що немає жодних формальних перешкод, які заважали б полякам продавати українцям зброю. «Якщо з боку українців буде таке замовлення, причому це стосується всіх країн НАТО, то українці можуть це робити, тут нема жодних заборон».