Огляд зарубіжних ЗМІ за 1 грудня 2014

ІНТЕРВ’Ю ПОРОШЕНКА

 

Інтерв’ю Порошенка німецькому телеканалу ARD висвітлювалось переважно у німецьких ЗМІ – Deutsche Welle, Tagesschau, Handelsblatt, Stern, Züdeutsche Zeitung. Окрім німецьких медіа репортажі про інтерв’ подали лише Bloomberg (США) та Prague Post (Чехія). Слід звернути увагу на іронічно-негативний коментар щодо інтерв’ю Петра Порошенка у Tagesschau від журналіста WDR Ульріха Адріана.

Порошенко: “Українці вмирали за право бути європейцями”. В інтерв’ю німецькому телеканалу ARD президент України заявив, що мир на Донбасі може бути відновлений вже через кілька тижнів після виводу звідти військ РФ. НАТО він назвав єдиною ефективною безпековою структурою.

Deutsche Welle:

http://www.dw.de/poroshenko-ukrainians-died-for-the-right-to-be-europeans/a-18102786

В інтерв’ю, Президент України Петро Порошенко виглядав іноді жалюгідним, іноді безпорадними, іноді рішучим. В цілому він відображав настрої свого народу і вдячність за допомогу Заходу. 

Tagesschau: 

http://www.tagesschau.de/ausland/poroschenko-interview-analyse-101.html

Порошенко: “Українці вмирали за право бути європейцями”. Президент України заявив про намір провести референдум з приводу входження України до НАТО. Проте, не всі в Німеччині в захваті від цієї ідеї. Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився проти того, щоб Україна врешті-решт стала членом НАТО. 

Handelsblatt:

http://www.handelsblatt.com/politik/international/poroschenko-in-der-ard-gestorben-fuer-das-recht-europaeer-zu-sein/11055828.html

Генеральний секретар НАТО Солтенберг заявив про те, що НАТО поважатиме вибір України у відповідь на нещодавні заяви президента України Петра Порошенка про намір провести референдум із вступу до НАТО.

Stern:

http://www.stern.de/politik/ausland/ukraine-nato-respektiert-proroschenkos-beitrittswunsch-2156568.html

На думку президента Порошенка лише НАТО є ефективною системою захисту державного суверенітету. Він хоче, аби його країна стала на шлях євроатлантичної інтеграції. Проте, не всі в Німеччині в захваті від цієї ідеї. Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився проти того, щоб Україна врешті-решт стала членом НАТО. Генеральний секретар НАТО Солтенберг заявив про те, що НАТО поважатиме вибір України. 

Südeutsche Zeitung:

http://www.sueddeutsche.de/politik/krieg-in-der-ukraine-steinmeier-befuerchtet-dauerkrise-mit-russland-1.2246004

Порошенко підтвердив прозахідну орієнтацію України і бажання українців вступити до ЄС та НАТО. 

Prague Post:

http://www.praguepost.com/eu-news/42971-poroshenko-ukraine-will-reject-any-pressure-from-outside

Порошенко заявив про те, що Україна буде відповідати критеріям зі вступу до НАТО. Проте, глава німецького МЗС Фран-Вальтер Штайнмаєр заявив, що не бачить Україну на шляху до НАТО. 

Bloomberg:

http://www.bloomberg.com/news/2014-11-30/poroshenko-pledges-european-path-for-ukraine-as-russia-sends-aid.html

 

 

УКРАЇНА НА МЕЖІ ЕКОНОМІЧНОГО КОЛАПСУ

 

Україна страждає через фінансову кризу, яка потребує термінової реакції західних держав. 

Financial Times:

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/91620f78-76f5-11e4-944f-00144feabdc0.html#axzz3KaNBcYKi

 

Російський банкір, глава  російського “Внєшекономбанку передрікає банківський колапс в Україні.

Tagesspiegel:

http://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/kritik-an-sanktionen-des-westens-russlands-staatsbanker-warnt-vor-banken-kollaps-in-der-ukraine/11052488.html

 

 

ФОРМУВАННЯ УРЯДУ: ТЕРТЯ МІЖ ПОРОШЕНКОМ ТА ЯЦЕНЮКОМ

 

 

Контроль над міністерськими кріслами має величезне значення для українських олігархів, які продовжують чинити руйнівний вплив на українську політику. 

The Economist:

П’ять прозахідних партій підписали угоду про формування коаліції. Пан Порошенко і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяють сформувати уряд найближчим часом. Але конкуренція заважає вести переговори. Несподівано для всіх виборців «Народний фронт» пана Яценюка виборов перше місце на парламентських виборах. Це стало серйозним ударом для пана Порошенка і створило в Україні два центри влади.

http://www.economist.com/news/europe/21635029-tensions-between-president-and-prime-minister-may-further-derail-ukraine-tragedy-and-farce

 

                СУДОВІ ПОЗОВИ ПРОТИ УКРАЇНИ: КАТАСТРОФА MH17

 

Мати німкені, яка перебувала на борту збитого над східною Україною авіалайнера MH17, подає до Європейського суду з прав людини на Україну.

Irish Times:

http://www.irishtimes.com/news/world/europe/mother-of-mh17-crash-victim-suing-ukraine-paper-reports-1.2020669

 

ЗАХІД ГОТУЄТЬСЯ ДО ШИРОКОЇ КОНФРОНТАЦІЇ З РОСІЄЮ

 

Якими б загадковими не здавалися мотиви пана Путіна, стає дедалі зрозуміліше, що Москва готується до ширшої конфронтації із Заходом.

Straits Times:

http://www.straitstimes.com/ukraine-crisis

 

Путін сіє хаос на східних рубежах Європи.

The Times:

http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/article4283395.ece

 

Європа є свідком війни, яка приносить Росії жертви у пропорціях, небачених з часу радянського вторгнення до Афганістану. «Настав час визнати це», – зауважує газета. 

Financial Times:

http://blogs.ft.com/beyond-brics/2014/11/27/guest-post-in-ukraine-it-is-time-to-call-a-war-a-war/

 

 

БІЖЕНЦІ ІЗ ЗОНИ АТО

 

Україна розпадається на тлі зростаючого потоку біженців.

The Globe and Mail:

За даними за 28 листопада 1052674 українця були змушені покинути свої будинки. Цю цифру наводить у преамбулі до своєї статті кореспондент канадського видання The Globe and Mail Марк Маккінон. Вісімдесят років після того, як десятки тисяч українців були примусово депортовані Сталіним, “Україна знову охоплена смутою, багато в чому спровокованою Москвою”, тоді як Кремль спробував розколоти країну на частини у відповідь на прозахідну революцію в Києві, пише автор. “І ось знову значна частина населення була розкидана на чужині”.

http://www.theglobeandmail.com/news/world/we-have-no-homeland-ukraine-dissolves-as-exiles-flee/article21832829