Роуз Ґотмюллер: Україна прийняла вірне рішення, підписавши Будапештський меморандум

WATCH IN ENGLISH

Київ, 5 грудня 2014 – Підписання Будапештського меморандуму стало значним кроком в процесі ядерного роззброєння всього світу, сказала Роуз Ґотмюллер, Заступниця державного секретаря США з контролю над озброєнням і міжнародної безпеки, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї внаслідок підписання Будапештського меморандуму засвідчило сильну позицію українського уряду і зробило Україну одним з найсильніших гравців в галузі нерозповсюдження ядерної зброї сьогодні. Після приєднання до договору Україна ліквідувала більше 1,000 ядерних боєголовок. Цей крок мав значний вплив не лише на безпеку Україну, але й на безпеку цілого регіону, зазначила Роуз Ґотмюллер. З нагоди 20-ої річниці підписання Меморандуму Пані Ґотмюллер привітала Україну з прийняттям сміливого рішення і чітким дотриманням своїх зобов’язань.

«Ядерна зброя не гарантує безпеку. Вона несе нестабільність і лихо,» – сказала Заступниця державного секретаря США. Вона також наголосила на тому, що значних заходів було вжито щодо ядерного роззброєння по всьому світі. Завдяки різноманітним заходам США до 2018 зменшать кількість ядерних боєголовок до 1,550 (у 1967 кількість ядерних боєголовок у США перевищувала 31,000).

Зважаючи на конфлікт, який зараз розгортається в Україні, Сполучені Штати продовжують співпрацю з Росією щодо зменшення кількості ядерних боєголовок. Значного прогресу щодо пошуку консенсусу було досягнуто під час перемовин в форматі «П5+1» щодо Ірану, а також під час перемовин щодо загрози застосування ядерної зброї в Сирії.

Роуз Ґотмюллер також рішуче засудила агресію на Сході України. Проте зазначила, що Сполучені Штати виконали свої зобов’язання в рамках Будапештського меморандуму. «Санкції не мають миттєвого ефекту, вони діють в довгостроковій перспективі. Ми твердо залишаємось на своїх позиціях, стоямо на захисті вашої територіальної цілісності,» – продовжила Пані Ґотмюллер.

Підбиваючи підсумки, Заступниця державного секретаря США наголосила на тому, що Будапештський меморандум є частиною складної юридичної системи. Головна проблема – не слабкість цього документу, а те, що Росія відступила від своїх вихідних зобов’язань, підсумувала Пані Ґотмюллер.