Андрій Лисенко: Бойовики з установок «Град» обстріляли блокпост Національної гвардії України

WATCH IN ENGLISH

Київ, 24 грудня 2014 року – Чотирнадцятий день режиму «тиші» на сході України позначився черговими безсистемними збройними провокаціями з боку терористів. «Найбільш кричущий факт – обстріл бойовиками блокпосту Національної гвардії з установок БМ-21 «Град» на перехресті доріг Золоте – Орєхове – Гірське. Традиційно напружені ділянки – Донецький аеропорт, селище Піски, Дебальцеве та Станиця Луганська. Загиблих за минулу добу немає, двох військовослужбовців було поранено», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник АТО полковник Андрій Лисенко.

map_2412

У селі Жовте Слов’яносербського району Луганської області терористи провели мінування полів по периметру селища. «Закликаємо місцеве населення бути обережними, не намагатися розмінувати це місце самостійно та попередити дітей про небезпеку. За можливістю прохання позначити небезпечне місце та звернутися до фахівців», – підкреслив речник АТО.

Не зменшується розвіддіяльність противника. Учора  українські прикордонники знову зафіксували використання 4 БПЛА у районі селища Сартана (Донецька область) та 2 літальних апаратів поблизу Красної Талівки (Луганська область).

На окупованих територіях бойовики безуспішно намагаються встановити єдиновладдя. «У Макіївці Донецької області спостерігаються факти збройних сутичок між чеченськими та місцевими бойовиками через перерозподіл сфер впливу на підконтрольній території, що призводить до загострення ситуації у місті.

Підтвердилася інформація про те, що на підприємствах Донецької області, які знаходяться під контролем бойовиків, налагоджується випуск зброї, зокрема мінометів, призначеної для терористичних угрупувань», – розповів полковник Лисенко.

Україна нарощує допомогу для постраждалих людей у зоні конфлікту. Учора на пункті контролю «Макарове» прикордонники здійснили пропуск гуманітарного вантажу Міжнародного Комітету Червоного Хреста, який призначений для мешканців Луганської області. «Ця благодійна акція була проведена у повній відповідності до українського та міжнародного гуманітарного права, зокрема з дотриманням всіх необхідних процедур та за наявності відповідних супровідних документів. У вантажівках перевозилися продукти харчування, медикаменти, засоби гігієни та побуту. Загалом пропущено 8 вантажних автомобілів, загальна маса вантажу 28 тонн», – пояснив речник АТО.

Вчора у Краматорську Донецької області тимчасово переміщені особи отримали гуманітарну допомогу від Благодійного Фонду «Міжнародна Асоціація підтримки України» та групи координації цивільно-військового співробітництва ЗСУ. Це речі для дітей та дорослих, а також постільна білизна. Також 2 вантажівки з харчуванням та засобами гігієни для дітей віком до трьох років було передано до Сєверодонецька, а ще одну – до міста Щастя. За словами Андрій Лисенко за останній тиждень це вже сьомий населений пункт на Донбасі, куди офіцери доправляють гуманітарну допомогу.

Європейська спільнота єдина у думці щодо необхідності санкційного тиску на російського агресора.

У зв’язку з постійним порушенням режиму тиші терористами, міністр фінансів ФРН Вольфґанґ Шойбле заявив, що незважаючи на фінансову кризу в Росії, санкції ЄС проти Росії повинні залишитися в дії. Анексія Криму та постійне порушення режиму припинення вогню в Україні не може залишитися без відповідної реакції, переконаний Шойбле.