Андрій Лисенко: До Донецька прибувають нові підрозділи ЗС Росії

WATCH IN ENGLISH

Київ, 31 грудня 2014 року – «За останню добу ситуація у зоні АТО принципово не змінилася. Зафіксовані факти застосування терористами важкого озброєння. Водночас, за уточненою інформацією, ніч у зоні АТО пройшла спокійно, після опівночі не було зафіксовано жодного обстрілу позицій наших військових. За оперативною інформацією, бойовики нарощують сили, перекидаючи нові підрозділи до лінії розмежування в районі Донецька, Дебальцевого, Первомайська, Стаханова та Сєверодонецька», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник АТО полковник Андрій Лисенко. За даними розвідки, відбувається як ротація, так і прибуття нових підрозділів ЗС РФ до Донецька та інших населених пунктів. Частина з них екіпіровані під бойовиків «ДНР».

map_3112

Незважаючи на створення нових бандформувань з метою демонстрації рішучості до поновлення бойових дій “за незалежність” псевдо республік, у місцевих бойовиків погіршується морально-психологічний стан. «На окупованих територіях розгортається посилена агітація за вступ місцевих мешканців до лав регулярних підрозділів терористичної організації «ДНР». Встановлено, що після значних втрат бойовиків влітку,  та через проблеми з своєчасною виплатою грошового забезпечення, кількість громадян, які бажають стати терористами, значно скоротилася», – пояснив полковник Лисенко.

За останню добу одного українського військовослужбовця було поранено, загиблих немає.

Учора захисники Маріуполя – військовослужбовці інженерних підрозділів Збройних Сил України – успішно відпрацювали завдання щодо протидії висадки десанту умовного противника та захисту берегової лінії Азовського моря. «Українські військові за складних погодних умов на плаваючих транспортерах типу ПТС-2 провели інженерну розвідку та застосували мінний заслон. Підрозділи військових інженерів посилили захист територій поблизу стратегічно важливих об’єктів та відпрацювали чіткий план протидії терористичним актам в регіоні», – пояснив Андрій Лисенко.

Посилені заходи безпеки успішно перешкоджають вивезенню зброї із зони проведення АТО. Минулої ночі, під час проведення фільтраційних заходів співробітники міліції на станції Слов’янськ затримали чоловіка, який намагався провезти 2 гранати РГ та 1 гранату Ф-1. Ведеться слідство.

Українська держава та європейські партнери допомагають мирним мешканцям сходу України, що постраждали від дій терористів. Данська рада у справах біженців розпочала у Запорізькій та Дніпропетровській областях короткотерміновий проект з надання фінансової допомоги внутрішньо переміщеним особам, щоб полегшити їх проживання в умовах зимового періоду. Учора представники цієї організації заявили, що планується надати одноразову фінансову допомогу 2000 сім’ям, а 143 родини вже її отримали.

Цивілізований світ посилює санкційний тиск на російського агресора у зв’язку з окупацією Криму. Міністерство фінансів США оголосило, що американські підприємці мають 1 місяць для повного згортання бізнесу в Криму. Про це йдеться в документі, розміщеному на сайті цієї установи. Американські компанії та громадяни, відповідно до запроваджених раніше санкцій, повинні до 12.01 1 лютого 2015 року припинити бізнес у Криму. Зокрема йдеться про згортання інвестицій, а також операцій, контрактів та інших угод, які були укладені до 20 грудня 2014 року щодо імпорту та експорту товарів, надання послуг і технологій.