Андрій Лисенко: У Горлівці виявили колону танків, що розтягнулася на 3 км у напрямі позицій українських підрозділів

WATCH IN ENGLISH

Київ, 16 січня 2015 року – Обстановка у зоні антитерористичної операції характеризується збереженням високої інтенсивності обстрілів терористами позицій українських військ. Найбільш складна ситуація – у районі донецького аеропорту. «Вчора незаконні бандформування здійснили неодноразові спроби штурму нового терміналу аеропорту, застосовуючи важку артилерію, міномети, танки та установки «Град». Усі атаки були відбиті українськими військовими. Аеропорт знаходиться під контролем сил АТО», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник АТО полковник Андрій Лисенко. Також обстріли позицій українських військових терористами зафіксовано в Ясинуватському та Артемівському районі Донецької області, у Новоайдарському, Станично-Луганському, Попаснянському та Слов’яносербському районах Луганської області. За минулу добу загинуло 6 військовослужбовців, 18 було поранено. Упродовж останніх днів спостерігається накопичення бронетанкової техніки бойовиків поблизу лінії розмежування. Зокрема, у Горлівці виявлено колону танків, що розтягнулася на 3 км у напрямі позицій українських підрозділів.

16-01_eng

Бойовики продовжують тероризувати мирне населення Донбасу. За оперативною інформацією, учора ввечері артилерія бойовиків, яка розташовувалася поблизу Горлівки та окремих районів Макіївки Донецької області змінила напрямок артилерійського вогню. «Раніше терористи обстрілювали населений пункт Піски, а ввечері вони відкрили вогонь в бік житлових масивів міст Донецька та Єнакієвого, що перебувають на тимчасово підконтрольній бойовикам території. У обстрілах члени НЗФ традиційно звинувачують сили АТО», – зазначив полковник Лисенко.

Внаслідок обстрілу бойовиками блокпосту в районі селища Фащівка Луганської області загинув 1 та було поранено ще одного мирного мешканця. Також терористи з «Градів» обстріляли місто Артемівськ Донецької області і Луганську ТЕЦ у місті Щастя.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт назвав атаки на донецький аеропорт “останнім прикладом того”, як порушуються Мінські угоди. “Сепаратисти, яких підтримує Росія, мають припинити порушення перемир’я”, – заявив він.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек заявив, що “допоки не будуть виконані Мінські домовленості і не буде покращення ситуації в Україні, ми не вважаємо за потрібне змінювати чеську позицію щодо санкцій.

Депутати Європарламенту у прийнятій резолюції звернулися до Європейської Ради із закликом вжити подальших обмежувальних заходів та посилити санкції відносно Росії у разі відсутності прогресу у врегулюванні української кризи.