Андрій Лисенко: Спостерігачі ОБСЄ підтвердили причетність терористів до трагедії у Маріуполі

WATCH IN ENGLISH

Київ, 25 січня 2015 р. – Фахівці СММ ОБСЄ оглянули місце трагедії і встановили, що обстріл з «Градів» і «Ураганів» вівся з території, окупованою так званою «ДНР» – про це розповів речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

25-01_eng

Нагадаємо, що 24 січня терористи завдали удару з РСЗВ БМ-21 «Град» по Орджонікідзевському району м. Маріуполя (мікрорайон «Східний») та прилеглому до нього сел. Виноградне Волноваського району. Внаслідок цього загинуло 30 осіб, 102 – було поранено, пошкоджено 30 житлових будинків, 7 закладів освіти, об’єкти інфраструктури та лінію електропередач, частково зупинив роботу металургійний комбінат «Азовсталь».

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ оперативно виїхала на місце трагедії і встановила, що обстріл мікрорайону «Східний» був здійснений саме терористами так званої «ДНР».  На основі аналізу вирви від снаряду фахівці місії встановили, що ракети системи «Град» були випущені з північно-східного напрямку з району населеного пункту Октябр, а ракети системи «Ураган» – зі східного, з району населеного пункту Заїченко. Обидва населені пункти перебувають під контролем так званої «ДНР» на відстані 19 та 15 км відповідно – про це йдеться у звіті місії. «Таким чином, причетність бойовиків до цього кривавого теракту є очевидною і неспростовною» – зазначив речник АТО.

Андрій Лисенко відзначив, що цей злочин терористів та агресивна політика РФ проти України були суворо засуджені світовими лідерами. Зокрема, Державний секретар США Джон Керрі заявив наступне: «Новий наступ сепаратистів, не лише на Маріуполь та Дебальцеве, але й уздовж всієї лінії припинення вогню, відбувся за допомогою та підтримкою безвідповідального та небезпечного рішення Росії надати їм упродовж останніх тижнів сотень одиниць нового сучасного озброєння, у тому числі реактивних систем залпового вогню, важкої артилерії, танків, БТРів». Із засудженням дій терористів також виступили Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун та Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні.

Президент України Петро Порошенко заявив, що так звані «ДНР» та «ЛНР» мають бути визнані терористичними організаціями. Також Глава держави досяг домовленості щодо проведення переговорів у Женевському форматі за участю Сполучених Штатів Америки, Європейського Союзу, України і Російської Федерації. У зв’язку з трагедією у Маріуполі сьогодні, 25 січня Указом Президента в Україні оголошено день жалоби.

Полковник Лисенко зазначив, що ситуація у зоні АТО ускладнюється, оскільки бойовики надзвичайно інтенсивно обстрілюють позиції сил АТО з використанням артилерії, мінометів, гранатометів, танків та реактивних установок «Град» на всіх напрямках. З території РФ не припиняється надходження військової техніки, зброї, боєприпасів та «живої» сили. «Водночас українські військові завдають значних втрат бандитам і окупантам» – зазначив він. У період з 17 по 22 січня захисники України знешкодили близько 600 бойовиків та російських військових. 275 терористів були поранені. Остаточна чисельність втрат може бути значно більшою, оскільки деяких поранених противник встиг евакуювати з поля бою. Завдяки рішучим та професійним діям українських військових було знешкоджено та виведено із строю 14 танків противника, 43 бойових броньованих машини, 14 одиниць РСЗВ «Град» та «Ураган», 28 самохідних артилерійських установок, 19 одиниць автомобільної техніки. Тільки у Донецькому аеропорту знешкоджено 85 бойовиків, 53 — поранено, знищено 7 танків, 12 броньованих машин, 9 одиниць автомобільної техніки та гармату МТ-12 противника. Протягом останньої доби, 24 січня, в ході бойових дій, завдяки професійним та рішучим діям військовослужбовців Збройних сил України, було знищено 83 бойовика, 90 – поранено. Також противник поніс важкі втрати технікою: знешкоджено 5 бойових броньованих машин, 4 одиниці РСЗВ БМ-21 «Град» та 6 одиниць автомобільної техніки.

За останню добу 4 українських військовослужбовців загинули, 17 – було поранено.

Речник АТО повідомив, що через обстріли не працює Донецька фільтрувальна станція, внаслідок чого без водопостачання залишаються н.п. у Волноваському, Мар’їнському та Ясинуватському районах Донецької області, а також частково – м. Донецьк. Електропостачання відсутнє у 75 населених пунктів області, де проживає 130 тис. жителів. У м. Дебальцеве через постійні обстріли протягом останніх днів серед місцевих мешканців є загиблі і поранені, зруйновано та пошкоджено близько 60 житлових будинків та об’єктів інфраструктури. У місті обмежено рух транспорту, повністю відсутнє електро- і теплопостачання. Також вчора у с. Станиця Луганська під час артилерійського обстрілу загинуло подружжя.

О 15.45 наші прикордонники  на напрямку населених пунктів  «Маноцький (РФ) – Камишне (Україна), що в Луганській області, зафіксували політ безпілотника, який на висоті близько 1 км  залетів на територію України та згодом повернувся назад. Також поблизу населеного пункту Юганівка, Луганської області було зафіксовано політ 3 реактивних літаків ЗС РФ, які здійснювали політ поблизу українсько-російського державного кордону.

Андрій Лисенко повідомив, що українські спецслужби затримали двох інформаторів терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР».

Один з них, на прізвисько «Монах», був завербований бойовиками «ДНР» через соціальну мережу. Виконуючи завдання терористів, зловмисник створив розгалужену мережу інформаторів серед Інтернет-користувачів. Зібрані відомості зловмисник передавав до «штабу» терористів. Співробітники СБУ затримали зловмисника за місцем його проживання. Під час обшуку помешкання правоохоронці вилучили ноутбук, засоби зв’язку із бойовиками та дві бойові гранати «Ф-1». Другий затриманий був співробітником однієї з українських силових структур на Луганщині. Маючи доступ до таємної інформації, зловмисник збирав її для передачі представникам російських спецслужб в обмін на отримання посади в банд формуванні «ЛНР».

На контрольному посту в’їзду-виїзду «Лисичанськ» українські прикордонники під час огляду мікроавтобуса ритуальної служби, який перевозив тіло загиблого бойовика, виявили бойову гранату «Ф-1».

Колектив Миколаївського тепловозоремонтного заводу разом з волонтерами модернізує і ремонтує бронетехніку, доставлену із зони АТО. Ремонтники відновлюють двигуни та встановлюють нові захисні екрани. З квітня минулого року миколаївське підприємство за рахунок власних коштів та на безоплатній основі відремонтували 37 одиниць різної військової техніки.

Учні Львівської правничої гімназії змайстрували для львівських вояків дві металеві печі-«буржуйки». Передаючи подарунок бійцям, учні побажали їм наснаги та незламного духу та подарували військовим ілюстрації з побажаннями перемоги над ворогом.

Вихованці дитячого садка «Теремок», що на Вінниччині, також постійно підтримують наших воїнів на Сході України. Учора до м. Попасна Луганської області,  де несуть службу вінницькі правоохоронці, були відправлені посилки з печивом, цукерками, теплими шкарпетками, зібрані батьками та працівниками дитсадка. Батьки деяких вихованців з «Теремка» – також серед захисників України.

Також під час прес-брифінгу в режимі телефонного зв’язку виступили представник штабу оборони Маріуполя Роман Соколов, заступник міського голови Маріуполя Тетяна Ломакіна та заступник командувача сектором «М» полковник Віктор Шидлюх, які розповіли про ситуацію у м. Маріуполі. Полковник Шидлюх підкреслив, що оборонці міста перебувають на своїх місцях та виконують поставленні завдання. Обстріли Маріуполя з боку бойовиків припинилися, паніки немає. Тетяна Ломакіна розповіла, що пораненим внаслідок учорашнього теракту надають необхідну медичну допомогу, місцева влада та волонтери допомагають постраждалим громадянам. Роман Соколов зазначив, що у місті розгорнувся потужний волонтерський рух. «Народний опір у місті достатньо сильний – люди об’єдналися».