Андрій Лисенко: З території Росії прибувають вантажі зброї та боєприпасів

WATCH IN ENGLISH

Київ, 28 січня 2015 року – Протягом доби спроби штурмів та численні обстріли бойовиками позицій сил АТО продовжилися. «На можливість чергової ескалації збройного протистояння вказують факти прибуття з території РФ вантажів зброї, боєприпасів, пально-мастильних матеріалів, а також очікуваний черговий російський так званий «гуманітарний» конвой, що вже вирушив на Донбас», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник АТО полковник Андрій Лисенко. На всіх напрямках зони АТО бойовики неодноразово обстрілювали позиції сил АТО з використанням артилерії, мінометів, гранатометів, танків та реактивних установок «Град».

За останню добу 3 наших військовослужбовців загинули, і 15 було поранено. Унаслідок обстрілів бойовиків пошкоджено газопроводи у Попасній, селах Нижня Ольхова, Ольхівські дачі (Станично-Луганський район). Частина міста Щастя (Новоайдарський район) залишається без електроенергії, тепло- та газопостачання. На Луганській ТЕС пошкоджено 1-й та 2-й колектори, газопровід, обладнання насосної. «Бойовики завдали ударів з РСЗВ БМ-21 “Град” по залізничному вокзалу в місті Дебальцеве. Через намагання бойовиків захопити місто, там вже шостий день відсутнє водо-, електро- та теплопостачання. Також вчора бойовики обстріляно лікарню міста Світлодарська Донецької області. Загинула медсестра», – зазначив полковник Лисенко.

Після трагедії 24 січня у лікарнях Маріуполя залишаються 80 осіб (у тому числі 7 дітей) з травмами і пораненнями різного ступеня важкості.

Один із танкових підрозділів Збройних Сил України поповнився кількома десятками танків, відремонтованих та вдосконалених майстрами Львівського бронетанкового заводу. «Танки отримали досвідчені військовослужбовці, які брали участь в АТО. Наразі у бойових машинах перевірені ходові якості машин, системи управління вогнем, запуску танка та подачі боєприпасів, дублюючі системи, які спрацьовують в аварійних ситуаціях відповідно до побажань, та бойового досвіду учасників АТО», – пояснив полковник Лисенко.

Учора, 27 січня,  Верховна Рада України прийняла Постанову «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ГУАМ, парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором». Зокрема, у постанові сказано: «Закликаємо міжнародне співтовариство визнати факт агресії проти України, окупації її території і посилити вимоги щодо повернення до міжнародного визнаних кордонів України, запобігши створенню небезпечного прецеденту у вигляді грубого порушення світового порядку та системи безпеки, що склалися після Другої світової війни».

Учора до Дніпропетровської області трьома літаками прибув гуманітарний вантаж з ряду країн Європейського Союзу, а саме Естонії, Латвії, Литви, Словаччини, Фінляндії, Чехії. Гуманітарну допомогу для України супроводжував особисто Комісар ЄС з питань гуманітарної допомоги та реагування на кризи Христос Стиліанідес. До складу гуманітарного вантажу входять намети, розкладні ліжка, спальні мішки, генератори, обігрівачі, мобільні кондиціонери, складні стільці, столи, шпитальні ліжка (всього 366 одиниць). Допомога передбачена для людей з Донецької та Луганської областей та територіальних підрозділів ДСНС.

У пункті пропуску «Ужгород» в Україну прибули 6 вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем. Вони перевозили медичні препарати, перев’язочні матеріали, військове взуття, предмети побуту, обмундирування загальною вагою більше 36 тонн. Вантаж направлено з Словаччини для Міністерства оборони України та прикордонників.

Парламентська асамблея Ради Європи переважною більшістю голосів ухвалила резолюцію, у якій наголошується на неприпустимості фінансування тероризму Російською Федерацією. Текст резолюції містить заклик до Російської Федерації утримуватися надалі від фінансування терористів на сході України та підтримки незаконних озброєних угруповань, а також дотримуватися Мінських угод. До Резолюції також було включено заклик до Росії «негайно звільнити усіх військовополонених, у тому числі Надію Савченко, а також інших українських громадян, які утримуються у російських в’язницях. Постановою засуджено практику направлення так званих «гуманітарних конвоїв» з Росії на Донбас.

Білий дім повідомляє, що президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Ангела Меркель домовилися про те, що Росію необхідно притягнути до відповідальності за підтримку бойовиків і невиконання своїх зобов’язань.

Помічник державного секретаря США у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд засудила брехню державних засобів інформації Росії про конфлікт в Україні.  За її словами, у Росії треба спитати, чому державні російські засоби інформації «продукують брехню про те, хто винен у насильстві». Також пані Нуланд заявила, що у випадку, якщо Росія не припинить спонсорувати насильство і не віддасть Києву контроль за всім державним кордоном України, адміністрація Барака Обами перегляне свою політику щодо надання Україні зброї.