ОБСЄ: Міжнародні спостерігачі відправлені в Дебальцеве

WATCH IN ENGLISH

Київ, 29 січня 2015 року – Міжнародний патруль спостерігачів ОБСЄ відправився у Дебальцеве, щоб простежити за евакуацією жінок, дітей та літніх людей з міста, яке щоденно обстрілюють. Про це заявив спікер Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Майкл Боцюрків під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Протягом шести днів Дебальцеве залишалось без водопостачання, тепла та електроенергії. “Глава місії Ертугрул Апакан висловив свою глибоку занепокоєність через посилення військового конфлікту та розширення зони нестабільності”, – повідомив спікер місії ОБСЄ в Україні.

Пан Боцюрків також наголосив, що обстріл Маріуполя 24 січня, був безрозсудним злочином проти мирного населення міста. За останніми даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та ООН, спостерігається погіршення гуманітарної ситуації в Донецькій і Луганській областях. “Більше 5 тисяч людей загинули і більше 10 тисяч було поранено через військові дії. Кількість внутрішніх переселенців перевищила 1 мільйон. Загалом, близько 5 мільйонів людей постраждали від конфлікту на сході України”, – розповів Майкл Боцюрків.

Спікер СММ ОБСЄ нагадав, що головною функцією організації є збір інформації та сприяння переговорам для врегулювання конфлікту. “Міжнародні спостерігачі збирають перевірену інформацію. На сьогоднішній день в рамках місії в Україні працюють 372 спостерігача. Наші звіти використовують як надійне джерело інформації під час засідань Ради Безпеки ООН, а також уряди, дипломати та журналісти по всьому світу”, – зазначив пан Боцюрків.

Також представник ОБСЄ нагадав про роль спостерігачів в організації локального припинення вогню. Так, тиждень тому спостерігачі ОБСЄ змогли домовитися про короткочасне перемир’я між українськими силовиками й загонами самопроголошених республік біля селища Павлопіль (Донецька область), щоб місцеві жителі могли виїхати у безпечне місце.

Майкл Боцюрків закликав обидві сторони конфлікту відновити перемир’я та припинити піддавати ризику життя мирних жителів. “Сторони повинні повернутися до консультацій та невідкладно виконати усі пункти Мінських угод”, – підсумував спікер місії ОБСЄ в Україні.