Чи надасть Росія військово-повітряні сили своїм українським повіреним?

Проросійські бойовики завжди мали широкий доступ до цілого ряду російської зброї – бронетанкової техніки, бойових танків, протитанкової та стрілецької зброї, включно із системами озброєння, які використовуються російськими збройними силами, але не українськими. Раніше Росія намагалась притримуватись правдоподібного заперечення за допомогою постачання збройних систем, якими користувались також і українські збройні сили. Тим самим вона давала можливість своїм повіреним заявляти, що вони розтягнули зброю, а Москва, у свою чергу відмовлялась від цих претензій. Проросійські бійці та російські військові на Донбасі відкрито виставляти напоказ свої надбання: зенітні ракетні комплекси Бук-М1, танки Т-72 В, окремі моделі автоматів Калашнікова та інші системи озброєння, які використовуються в Росії, але не в Україні. Проросійські бойовики досягли рівня оснащення українських військових і навіть більше. Проте українські військові завжди мали систему озброєння, якої досі немає на руках у підтримуваних Росією опонентів – Військово-Повітряні Сили.

Це правда, що Військово-Повітряні Сили України відігравали незначну роль у збройному конфлікті на Донбасі в Східній Україні. У той час як українські винищувачі і транспортні перевізники використовувались, в якійсь мірі, на початку конфлікту, набуття бойовиками різних систем протиповітряної оборони від Росії, включно з зенітно-ракетним комплексом Бук, який, ймовірно, відповідальний за трагедію рейсу 17 Малайзійських Авіаліній, виключило будь-яку перевагу, що Київ раніше мав з повітря. Після проросійських атак на українську військову авіацію, після найвідомішого збиття українського транспортного перевізника в Луганську, де загинуло 49 пасажирів в середині червня, конфлікт залишився практично на землі. Українська повітряна перевага застаріла.

Проте, нещодавно проросійські бойовики самопроголошених «республік» на південному сході України заявили про свої наміри створити свої власні військово-повітряні сили. Всередині січня лідери так званої «Луганської Народної Республіки» розказали потужній прокремлівській мережі «Лайф Ньюз», що вони створюватимуть військово-повітряні сили. Через те, що спекуляції про можливість передачі Росією літаків проросійській стороні конфлікту вже існували протягом деякого часу, «Лайф Ньюз» додав переживань, про які раніше висловлювались деякі експерти – створення повстанцями власних військово-повітряних сил може забезпечити прикриття для російських військово-повітряних сил. Введення літаків на стороні антикиївських бойовиків було би різким поворотом у протилежну сторону від ще більш кволих ідей російського правдоподібного заперечення, видаючи російські винищувачі (вже не кажучи про пілотів) за захоплене в українців обладнання, та є непопулярною ідеєю навіть у найбільш загартованих підлабузників Путіна.

Хоча проголошення створення військово-повітряних сил в Луганську, можливо, було звичайною різкою заявою в умовах війни, існує достатньо доказів, що проросійські бойовики та українці сприймають цю перспективу всерйоз. 26 січня голова прес-центру військового штабу України Владислав Селезньов заявив, що українські сили знищили декілька літаків, контрольованих проросійськими силами. У розмові з українським виданням «Українська правда» Селезньов заявив, що у невизначеному місці «в зоні АТО в результаті проведеної спеціальної операції знищено авіатехніку бойовиків». Бойовики «планували використовувати [її] проти наших сил, що перебувають в районі проведення АТО», – сказав Селезньов. Міністерство оборони заявило, що українські сили знищили декілька не бойових навчальних літаків та чотири військових гелікоптерів радянських часів Мі-24. Якщо звіт правдивий, це означало б, що українські військові дуже переймаються через можливість того, що російські літаки потраплять в Україну під виглядом повстанських військово-повітряних сил. Хоча навряд чи знищені літаки на території, підконтрольній бойовикам, функціонували або мали військову цінність, Москва могла б використати існування невеликих військово-повітряних сил, щоб передати робочі літаки на Донбас.

Якщо Росія передасть військові літаки своєму сателіту в Східній Україні, це сигналізуватиме про зміну гри в конфлікті. Цей крок був би не лише найбільш нахабним до сьогодні на користь повністю незаперечної підтримки проросійських бойовиків, але й допоміг би більшому наступу бойовиків вглиб України. Поки українські Військово-Повітряні Сили, здебільшого, непотрібні на територіях підконтрольних бойовикам на Донбасі, але українські літаки могли б відіграти більш важливу роль у разі сильного наступу, особливо, якщо Росія вирішить створити страшний «сухопутний коридор» до Криму й далі. У свою чергу, підтримуване Росією повітряне прикриття для своїх сухопутних сил та повірених на Донбасі стало би надзвичайно цінним вкладом.

У той час як проголошення створення повстанських військово-повітряних сил, цілком можливо було зроблено за схваленням Москви, Україна однозначно не хоче ризикувати можливістю того, що російські літаки можуть бути введенні в конфлікт. Таким чином, заяви, що українські сили знищили непотрібні склади літаків бойовиків, висловлюють їхні побоювання, що Росія може знов досить різко підняти ставки в цій асиметричній війні. Слідкуйте за новинами.