Моніторинг українських медіа за 02 лютого 2015 року

У Західних ЗМІ почала розповсюджуватися інформація про необхідність надати Україні летальну зброю. Американське видання «New York Times» вчора опублікувало замітку, в якій йдеться, що уряд США розглядає можливість поставок зброї в Україну. Згідно із наявними у нього даними, Філіп Бридлав, американський генерал, головком НАТО в Європі, повністю підтримує початок процесу постачання Києву оборонної зброї. Британський The Guardian також вийшов зі статтею, в якій пояснюється, чому на агресію Путіна може стати тільки агресія. А група з восьми колишніх дипломатів та військових США оприлюднила звіт, в якому закликала американський уряд і керівництво НАТО підтримати Україну. Втім, можливість такого кроку є незначною – в інтерв’ю CNN Барак Обама хоча і розповідав про агресію Росії і необхідність її зупинити, але обмежився тільки пропозиціями дипломатичного характеру. Не підтримала поставки зброї і Ангела Меркель. Це питання може виникнути знову  наступного тижня, приводом для цього стане зустріч у понеділок, 9 лютого, Барака

Обами та Ангели Меркель.
Спільна заява ватажків бойовиків Захарченка та Теслярської про готовність припинити наступ, закріпивши фактичну лінію розмежування на тлі заяви Захарченка про плани провести загальну мобілізацію можуть означати, що бойовики на тлі великих втрат в районі Дебальцевської дуги і Вуглегірська почали «шантажувати» українську владу з метою закріпити позиції і отримати невеликий перепочинок до настання весни.

ВІЙНА. ДІЇ В ЗОНІ АТО.

Аналіз ситуації з Дебальцевської дуги  від Юрія Бутусова. Інформація народного депутата Тараса Пастуха, що “Нацгвардія покинула Дебальцеве”, призвела до чергових панічних чуток, однак насправді депутат бачив висування підрозділів на іншу бойову задачу, і підстав для паніки не було ніяких. У нацгвардії вже спростували відхід із Дебальцевого і попросили ЗМІ користуватися перевіреною інформацією і не поширювати чуток. Раніше Дмитро Тимчук повідомив, що терористи припинили наступ на Дебальцеве і відходять до Углегорська . Однією з причин цього Бутусов називає великі втрати терористів і зростаючий рівень деморалізації всередині військ. У МВС повідомили, що в Вуглегірську тривають позиційні бої.

 

Радник глави МВС Зорян Шкіряк повідомив, що протягом останніх восьми діб, в районі Дебальцевської дуги, відбулися безпрецедентні атаки російсько-терористичних військ. Кремль задіяв на цьому напрямі близько 4 тис. бойовиків, солдатів і офіцерів елітних частин російської армії, понад 30 танків, близько 80 бронемашин різного типу, 50 РСЗВ “Град”, ствольної

артилерії і САУ.

Ватажок бойовиків Олександр Захарченко анонсував загальну мобілізацію в 10-денний період. “Поки є час до весни, нові підрозділи встигнуть пройти бойову підготовку: від мобілізації ми чекаємо як мінімум п’яти додаткових бригад – трьох мотострілкових, однієї артилерійської і однієї танкової. Це той резерв, який дозволить гарантовано витримати будь-який удар. До весни ми вже зустрінемо їх (українських військових – ред.) в іншому складі”, – цитує бойовика “Донецьке агентство новин”. Терорист Стрілков попросив покликати його до лав армії ДНР”. Лідери бойовиків “ДНР” і “ЛНР” Олександр Захарченко та Ігор Плотницький у своїй спільній заяві повідомили  про готовність припинити наступ, закріпивши фактичну лінію розмежування.

МИРНЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ КРИЗИ.

 

Британський історик радить Заходу озброїти Україну, допомогти їй фінансово і побороти російську пропаганду на сторінках видання The Guardian. Тімоті Гартон Еш порівнює Володимира Путіна зі Слободаном Мілошевичем, відзначаючи, що для нього не існує заборонених прийомів. Саме для цього Заходу варто озброїти Україну. “Тільки коли українська армія буде здатна стримати армію Росії, тоді стануть можливі переговори. Іноді потрібні гармати, щоб зупинити гармати. Підсилити це російську параною про оточення ворогами? Так! Але Путін вже підживлює цю параною, нехтуючи фактами. Нещодавно він сказав студентам в Санкт-Петербурзі, що українська армія – це “легіон НАТО”, – йдеться в статті.
Канцлер Німеччини Ангела Меркель виключила поставки зброї в Україну і наголосила на необхідності мирного вирішення конфлікту на Донбасі. У Обами пояснили, чому США не поспішають поставляти в Україну летального озброєння. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер рекомендував США відмовитися від поставок зброї в Україну. Раніше повідомлялося, що група з восьми колишніх дипломатів та військових США оприлюднила звіт, в якому закликала американський уряд і керівництво НАТО підтримати Україну, в тому числі поставками летальної зброї.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ ПАРЛАМЕТА. РОБОТА УРЯДУ.

Гройсман повідомив, що у Верховну Раду вже надійшло близько десяти листів із проханням відкликати підписи під зверненням за відставку Віталія Яреми.
Фракція “Опозиційного блоку” пропонує вести прямі переговори із Росією щодо ситуації на Донбасі, а також провести з Державною думою РФ парламентські слухання на тему конфлікту.

РЕФОРМИ.

Україна не діє досить швидко, щоб запобігти фінансовому краху, – попереджує керівництво Європейського банку реконструкції та розвитку. Керуючий директор ЄБРР в країнах Східної

Європи та Кавказу Френсіс Маліж.

СИТУАЦІЯ НА ДОНБАСІ.

Донецька обласна державна адміністрація вивчає можливість відключення Донецька від електропостачання. Про це очільник області Олександр Кіхтенко повідомив в інтерв’ю «ОстроВу»

 

ДЕРЖАВА І ФПГ. СПРОБИ ПЕРЕДІЛУ ЕКОНОМІКИ

 

Компанії Gdf Media Limited і Inter Media Group Limited (підконтрольна Gdf Media Limited) зосередили 100% акцій телеканалу “Інтер”. Про це йдеться в повідомленні прес-служби компанії. “Компанії Gdf Media Limited і Inter Media Group Limited викупили міноритарні пакети акцій ПРАТ “Телеканал “Інтер”. Відповідні зміни були зареєстровані в органах державної

реєстрації України”, – сказано в ньому.
Одним із членів Нацкомісії з цінних паперів та фондовору ринку став Юрій Буца, син колишнього першого заступника міністра оборони Богдана Буци, якого підозрювали у причетності до розкрадань. Раніше Юрій Буца вже працював в НКЦПФР.
Екс-голову держкомпанії «Укрспецекспорт» С. Бондарчука підозрюють у заволодінні 7,4 млн дол. Адвокат Бондарчука Анатолій Башловка запевнив «Главком», що рушійною силою у справі проти його клієнта є політичні мотиви, в яких він бачить руку президента Петра Порошенка.
У Генпрокуратурі опрацьовують інформацію про ймовірні пропозиції Ріната Ахметова захисникам ТЕС в місті Щастя з батальйону “Айдар”.

ІНШІ ВАЖЛИВІ НОВИНИ

 

Євросоюз знімає санкції з екс-глави СБУ Якименка, Олексія Азарова, Віктора Януковича-молодшого, Дмитра Табачника, Олени Лукаш та Сергія Клюєва, повідомив народний депутат

Сергій Лещенко з посиланням на свої джерела в ЄС.
Генпрокурор Віталій Ярема повідомив про те, що судді Печерського суду Сергія Вовка, який вів справу голови фракції БПП Юрія Луценка, висунуто підозру.
Роскосмос більше не буде закуповувати ракети “Зеніт” виробництва дніпропетровського “Південмашзаводу”. Про це заявив офіційний представник Роскосмосу Ігор Буренков.
СБУ запідозрила депутата Миколаївської облради у сепаратизмі.

МІЖНАРОДНІ НОВИНИ

У російському Південному військовому окрузі (ЮВО) почалися масштабні табірні збори з підрозділами радіаційного, хімічного, біологічного (РХБ) захисту. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міноборони Росії.