Громадянам України не потрібні додаткові дозволи з військових комісаріатів для перетину кордону – генерал-майор Володимир Талалай

WATCH IN ENGLISH

Київ, 4 лютого 2015 року – Для пересування по всій території країни, а також для перетину державного кордону, українцям не потрібно мати будь-який дозвільний документ з військових комісаріатів. Про це заявив перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального Штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир Талалай під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Згідно Конституції України, кожен громадянин має право вільно пересуватись по всій території країни. Розповсюджена раніше інформація щодо обмежень є не зовсім точною. Йшлося про напрацювання пропозицій щодо впорядкування правил перетину кордону”, – пояснив генерал-майор Талалай.

Володимир Талалай уточнив, що лише військовозобов’язані, котрі змінюють місце проживання мають поінформувати місцевий військовий комісаріат у 7-денний термін. Теж саме стосується переселенців з Криму, Донецької та Луганської областей, які повинні дати інформацію про своє нове місце проживання та стати на військовий облік.

Генерал-майор також пояснив чому часткова мобілізація може проводитись без введення воєнного стану. “У статті 165 Конституції України йдеться, що захист територіальної цілісності держави є прямим обов’язком кожного громадянина. Також закони “Про військову службу” і “Про мобілізацію” чітко визначають обставини, коли наші громадяни підлягають мобілізації”, – сказав Володимир Талалай.

У рамках проведення четвертої хвилі часткової мобілізації, понад 95% військовозобов’язаних, яким мали вручити повістки, вже отримали їх. Генерал-майор Талалай відзначив, що 3,500 військовозобов’язаних добровільно звернулись до військоматів з проханням поїхати в зону АТО. “Серед цих людей є досвідчені фахівці, і люди без військового досвіду. Усі вони пройдуть курси військової підготовки протягом 45 діб, після чого будуть відправлені на схід України”, – сказав Талалай.

Володимир Талалай нагадав, що мобілізовані тепер отримуватимуть грошову винагороду за участь у бойових діях та знищену військову техніку противника. “За знищений літак противника, військові отримають 121 тисячу гривень, систему залпового вогню – 60 тисяч гривень, танк – 48 тисяч гривень, та бойову машину піхоти – по 42 тисячі гривень”, – завершив генерал-майор.