Андрій Лисенко: Триває евакуація мешканців прифронтових міст

WATCH IN ENGLISH

Київ, 4 лютого 2015 року –  «3  лютого з міст Дебальцевого та Світлодарська Донецької області рятувальники ДСНС України вивезли 188 людей, в тому числі – 8 дітей», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник АТО полковник Андрій Лисенко. Через постійні обстріли бойовиків, з Авдіївки вчора евакуація не проводилася.  2 лютого «Укрзалізниця» безкоштовно вивезла із зони проведення АТО 235 вимушених переселенців.

04-02

У зв’язку з важкими боями навколо Дебальцевого та «гуманітарною ситуацією, що різко погіршується в цьому районі», діючий голова ОБСЄ Івіца Дачич закликав встановити перемир’я в цьому районі щонайменше на три дні для евакуації мирних мешканців. Він звернувся до свого спецпредставника Хайді Тальявіні з проханням внести цю пропозицію на розгляд Тристоронньої контактної групи. «Перемир’я також слід використовувати для відновлення консультацій з метою досягнення тривалого припинення вогню і повного виконання Мінських домовленостей, які залишаються основою для мирного врегулювання конфлікту», – процитував голову ОБСЄ речник АТО.

Російсько-терористичні війська здійснюють масовані обстріли позицій сил АТО на Дебальцевському і Сєвєродонецькому напрямках, а також у районі міста Щастя та селища Станиця Луганська. Спостерігається накопичення боєприпасів, озброєння, військової техніки та живої сили терористів для повторення спроб наступальних дій у напрямках Дебальцевого та Волновахи. За останню добу бойовики понесли втрати у живій силі та техніці. За інформацією оперативного командування «Північ» в районі селища Сміле знищено танк, селища Жовте – БМП ворога. Бойовики намагаються проводити активні диверсійно-розвідувальні дії вздовж лінії розмежування, а також на об’єктах інфраструктури та шляхах забезпечення сил АТО. «Учора в Тельманівському районі Донеччини наші військові зафіксували порушення повітряного простору ворожим БПЛА, який вів авіарозвідку на значній висоті», – додав полковник Лисенко. За минулу добу загинуло 4 українських військовослужбовців, 25 було поранено.

Через безперестанні артилерійські обстріли бойовиків у Авдіївці і Дебальцевому відсутнє централізоване водо-, електро- та теплопостачання. Поблизу села Артема Станично-Луганського району Луганської області через обстріли з боку терористів пошкоджено магістральний газопровід «Північний Кавказ – центр».

2 лютого в Донецьку область доставили гуманітарну допомогу з Києва та Тернопільщини. Зі столиці на схід України прибула вантажівка з будівельними матеріалами, інструментами та продуктами харчування. Жителі Тернопільщини відправили на Донеччину 30 рулонів руберойду, 700 кілограмів поліетиленової плівки, 750 листів шиферу та 60 кілограмів цвяхів. До Краматорська доставлено медичний гуманітарний вантаж від Всесвітньої організації охорони здоров’я. «Це медичні набори для невідкладної допомоги, що дозволять надати допомогу 50 тисячам осіб», – додав полковник Лисенко. Також гуманітарна допомога для вимушених переселенців надійшла до Слов’янська, Родинського, Лисичанська.

Переселенці зі сходу України та Криму отримують належну допомогу для повернення до мирного життя. 60 тисяч продуктових наборів вже отримали найбільш нужденні переселенці з Донбасу з початку реалізації у грудні минулого року спільного проекту Програми розвитку ООН в Україні та українських релігійних організацій. Крім цього, 10 тисяч наборів доставили дітям-сиротам, людям похилого віку та особам з інвалідністю на територію Донецької та Луганської областей, яка тимчасово непідконтрольна українській владі. «Зараз Програма розвитку ООН готує для переселенців зі сходу 20 тисяч комплектів теплого одягу для дітей та дорослих та 15 тисяч комплектів постільної білизни та ковдр», – зазначив Андрій Лисенко.

Також протягом листопада 2014 – січня 2015 року влада міста Львова разом із місцевими громадськими організаціями реалізували проект з інтерактивного навчання внутрішньо переміщених кримчан для сприяння їхньої успішної інтеграції та адаптації у Львові. Захід був організований за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини, Інституту міжнародного співробітництва Німецької асоціації народних університетів та українських громадських організацій.

Учора Уповноважений Президента з врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко та Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба провели спеціальну зустріч з представниками місії Червоного Хреста, ОБСЄ, ООН, ЮНІСЕФ, а також з Представництвом ЄС в Україні, з метою донесення інформації про те, що Україна потребує допомоги у вивезенні дітей з територій, які обстрілюють терористи. Уповноважені звернулися до міжнародних місій із проханням докласти дипломатичних зусиль для припинення вогню і сприяти створенню безпечних коридорів для вивезення людей.

На Дніпропетровщині завершена активна фаза першого етапу четвертої хвилі мобілізації. Зараз до навчальних центрів Міністерства оборони відправлено понад 840 військовослужбовців, призваних під час мобілізації, зокрема – понад 100 офіцерів. «Загалом, у межах проведення четвертої хвилі мобілізації, медичні комісії пройшли понад 2 тисяч 200 чоловіків області. Близько 30% із загальної кількості військовозобов’язаних самостійно прибули до військкоматів. Більшість з них вже мають військовий досвід. Речове забезпечення військовозобов’язаних повністю налагоджено. Ті, хто призваний до лав ЗСУ на початку 2015 року, споряджені майже на рівні стандартів НАТО», – пояснив речник АТО.