Андрій Лисенко: Сили АТО знищили групу бойовиків з російськими документами

WATCH IN ENGLISH

Київ, 8 лютого 2015 року – Неподалік м. Дебальцевого українські військові вилучили у вбитих членів НЗФ військові квитки та паспорти громадян Російської Федерації, що переконливо свідчить про агресію Кремля проти України. Про це розповів речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

08-02

За словами речника АТО, ситуація в Донецькій та Луганській областях характеризується продовженням активного військового протистояння між російсько-терористичними угрупованнями та підрозділами сил АТО. Залишається загроза активізації мобільних диверсійно-розвідувальних груп противника з метою здійснення диверсій на об’єктах інфраструктури та шляхах логістичного забезпечення українських військ. Найбільш складною залишається обстановка навколо м. Дебальцевого. Після масованих обстрілів з РСЗВ БМ-21 «Град», артилерії, мінометів та стрілецької зброї, бойовики неодноразово намагалися штурмувати опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу н.п. Дебальцевого та Чорнухиного. Всі напади терористів відбито. Також внаслідок артилерійського обстрілу бойовиків була пошкоджена високовольтна лінія електропередач, яка живить шахту «Північна» в м. Макіївці.

Водночас, з словами Андрія Лисенка, після зіткнення з нашими військовими, противник зазнає суттєвих втрат. Так, за інформацією прес-центру АТО, за минулу добу наші воїни знищили 70 бойовиків. Близько 20 членів НЗФ отримали поранення. Також сили АТО знищили 14 одиниць військової техніки ворога ­– 4 автомобілі, 2 самохідні артилерійські установки, 2 «Гради» та 4 танка. Успішні дії Збройних Сил України вносять паніку серед окупантів, які не можуть поділити зони впливу – так, поблизу н.п. Фащівки зафіксовано сутичку між військовослужбовцями ЗС РФ та членами бандформування  «казаків».

За минулу добу загинуло 12 наших військовослужбовців, 24 – отримали поранення.

Полковник Лисенко розповів, що у зв’язку з продовженням бойових дій, триває евакуація з міст, які постійно обстрілює ворог. Зокрема, за вчорашній день з небезпечних районів Донецької області було вивезено 359 людей, зокрема (з них 41 дитина та 2 особи, що не можуть самостійно пересуватись). Зокрема, з м. Дебальцевого та населенних пунктів біля нього – Новогригорівки, Комуни, Миронівського, Красного Пахаря було вивезено 262 людини. Також з селища Чорнухиного виїхали 67 людей, з Авдіївки – 30 людей.

Під час прес-брифінгу були продемонстровані чергові фотодокази російської агресії проти України. За словами речника АТО, у ніч з 6 на 7 лютого, неподалік н.п. Рідкодуба неподалік м. Дебальцевого відбулося бойове зіткнення військовослужбовців ЗСУ з бойовиками. В результаті успішної оборони наші воїни захопили кілька реактивних піхотних вогнеметів «Шмель». Такий вид зброї використовується лише збройними силами Російської Федерації. Відповідно до маркування, цей вогнемет було виготовлено у 2000 році.

Також неподалік м. Дебальцевого наші військовослужбовці вилучили у загиблих бойовиків документи, що засвідчують, що вбиті бойовики були росіянами. Зокрема Євген Миколайович Бугров, народжений 23 липня 1976 року, та зареєстрований у місті Тюмень  був бійцем так званої “ДНР”. Про це свідчить відповідний «військовий квиток» та сучасне спеціалізоване обмундирування російської морської піхоти. У іншого знищеного бойовика бандформування «ДНР», Івана Михайловича Будриса, (нібито за паспортом громадянина України), знайдене страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування Російської Федерації, виписане на його ім’я. «Вони поклали свої життя за примарні ідеї створення квазідержав «ЛНР» та «ДНР». Хочеться вірити, що ті, хто завербував і відправив цих громадян воювати з Україною, розкажуть рідним і близьким цих людей всю правду про смерть цих людей» – зазначив пан Лисенко.

Речник АТО розповів, що противник посилює ведення авіарозвідки над державним кордоном та адміністративною межею з окупованим Кримом. Вчора о 09.45 був зафіксований 1 БПЛА, який на висоті до 4000 м перетнув українсько-російський кордон на напрямку «Матвеєв Курган – Успенка та згодом повернувся назад. Також вчора о 18.40 прикордонниками Бердянського загону було зафіксовано 2 БПЛА, які рухалися на висоті до 1000 м. Здійснивши заліт на територію Херсонщини з окупованої АР Крим на глибину до 600 метрів, безпілотники повернулися назад.

Андрій Лисенко розповів, що у Луганській області затримано двох інформаторів НЗФ, за сприяння яких бойовики обстрілювали позиції українських військових у м. Щастя. Затримані розповіли, що повідомляли бойовикам про переміщення української військової техніки та особового складу, коригували артилерійський вогонь по місцях дислокації ЗС України та населеним пунктам. Наслідком злочину стало руйнування домівок мирних жителів та численні артилерійські удари по Луганській ТЕС у м. Щастя, яка забезпечує світлом майже всю територію Луганської області.

На територію України вторгся черговий «гуманітарний конвой» – в порушення норм міжнародного і національного права російська сторона в односторонньому порядку здійснила пропуск 13-го, так званого, «гуманітарного вантажу». З огляду на провокативні дії РФ українська прикордонно-митна група здійснила лише візуальне спостереження за проходженням вантажівок. Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста також не брали участі в оформленні цього вантажу. Загалом через російські пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» прослідувало 175 вантажівок.

Речник АТО розповів про переозброєння українського війська. Вчора відбулася передача нової техніки бійцям спеціального полку Національної гвардії «Азов». Гвардійці отримали 6 сучасних бронеавтомобілів «Спартан». Машини оснащені інтегрованим комплексом, до складу якого входять пульт дистанційного керування та протитанкова керована ракета. Завдяки цьому комплексу, «Спартани» здатен вражати бронетехніку з комбінованою або монолітною бронею з динамічним захистом. Техніка найближчим часом вирушить в зону АТО. Також батальйон Національної гвардії ім. генерала Кульчицького отримає нові БТР-3Е. Машини вже вирушили з бази у Нових Петрівцях на передову.

За словами Андрія Лисенка, українські патріоти підтримують своїх захисників та їхні сім’ї. Учора активісти з Одещини передали бійцям Національної гвардії України, що охороняють придністровський сегмент україно-молдовського кордону, автомобіль УАЗ-469.

З перших днів перебування військовослужбовців у місті Котовську Одеської області місцеві мешканці надають всебічну допомогу бійцям в облаштуванні службових приміщень, блокпостів та забезпечують різноманітними продуктами харчування. Також до допомоги воїнам АТО долучився Одеський міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Школярі разом з вчителями займаються приготуванням для військовослужбовців Збройних Сил України солодощів, а також плетінням маскувальних та інших необхідних речей для українських військовослужбовців.

Речник АТО зазначив, що ротація у лавах воїнів АТО триває. Так, до пункту постійної дислокації прибули понад 30 наших десантників, які брали участь в Антитерористичній операції на сході країни. Майже 2 місяці вони виконували бойові завдання на Лугащині, де успішно протистояли натиску бойовиків та російських найманців. Водночас до зони АТО вирушив зведений загін міліції Чернігівської області. В складі загону – в основному досвідчені правоохоронці, які вже не вперше їдуть у відрядження на Донбас. Вони мають досвід і вогневих сутичок з ворогом, і налагодження контакту з місцевим населенням. Зведений загін повністю забезпечений харчами, зимовим обмундируванням, засобами захисту та озброєнням. До справи матеріального забезпечення міліціонерів долучилися і волонтери Єдиного волонтерського центру. Вони передали теплі речі, маскхалати та маскувальні сітки.

Президент України Петро Порошенко закликав світову спільноту до активнішої підтримки України у захисті її незалежності, територіальної цілісності та суверенітету під час 51-ї Мюнхенської конференції безпеки. Під час виступу Президент України продемонстрував учасникам конференції паспорти та військові квитки російських військовослужбовців, які воювали на території України. Це вкотре підтверджує присутність російських військових на території України та їх участь у збройному конфлікті  на Донбасі. Сьогодні також запланована телефонна розмова між лідерами України, Росії, Німеччини та Франції щодо подальших консультацій з метою мирного врегулювання конфлікту. «Українська влада послідовно виступає за мирнний план на Донбасі» – відзначив Андрій Лисенко.