Моніторинг українських медіа за 08 лютого 2015 року

Вся увага на цьому тижні буде прикута до проведення саміту щодо української кризи у Мінську 11 лютого, про що домовилися українська, російська, німецька і французька сторона. До проведення саміту бойовики ДНР-ЛНР намагаються відвоювати великі ділянки території. Відтак, тільки протягом суботи було здійснено 111 обстрілів. Путін уже заявив, що необхідною умовою досягнення результату переговорів буде припинення АТО на Донбасі.

Сьогодні канцлер Німеччини Ангела Меркель проведе у Вашингтоні переговори з президентом США Бараком Обамою щодо конфлікту в Україні. Очікується, що Меркель на переговорах висловить незгоду Німеччини із закликами до озброєння українських військових, які звучать у США. На безпековій конференції, яка завершилася 8 лютого у Мюнхені, канцлер Німеччини повторила, що не бачить можливості військового вирішення конфлікту на сході України. На Мюнхенській конференції Джон Маккейн виступив за надання зброї Україні. Президент Литви та голова МЗС Польщі також вважають, що Україні слід надати оборонну зброю.

Слід звернути увагу на те, що в ефірі 1+1 у підсумковому випуску новин ведуча заявила про те, що згідно їхньої інформації, Ярема у п’ятницю написав заяву про відставку.

 

ВІЙНА. ДІЇ У ЗОНІ АТО.

У зоні АТО продовжується активне військове протистояння між російсько-терористичними угрупованнями та українськими силами, найскладнішою ситуація залишається навколо Дебальцевого. За добу у зоні АТО зафіксовано 111 обстрілів з ​​боку бойовиків в 37 н.п. Дані про загиблих та поранених уточнюються. Також, протягом останнього тижня спостерігається активізація ворога на Луганському напрямку, повідомляють у штабі АТО. Позаминулої ночі (з 6 на 7 лютого) недалеко від населеного пункту Рідкодуб відбулося бойове зіткнення військовослужбовців Збройних сил України з бойовиками, у результаті чого були захоплені кілька реактивних піхотних вогнеметів «Шмель». Військові стверджують, що такий вид зброї використовується виключно Збройними силами РФ.

У Донецьку стався вибух на складі боєприпасів самопроголошеної “ДНР” . Про це повідомила прес-служба полку “Азов” на свій сторінці у Facebook. Про вибух у районі Текстильників повідомляють і місцеві жителі. Журналіст Нікіта Сініцин описав наслідки вибуху на своїй сторінці у Facebook.

У “ДНР” заявили, що командування Збройних сил України віддало наказ підлеглим підрозділам здійснити мінування важливих об’єктів інфраструктури у Дебальцевому (Донецька обл.). Як повідомляють російські ЗМІ, про це заявив представник “міністерства оборони ДНР” Едуард Басурін.

У Донбас прибув 13-й “гумконвой” з Росії.

 

МИРНЕ ВРЕГУЛЮВАННЯ КРИЗИ.

Мирний план канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда по Україні передбачає створення демілітаризованої зони від 50 до 70 кілометрів , повідомив Олланд в ефірі телеканалу France 2. Президент Франції також закликав до “вельми широкої” автономії для східних регіонів України.

Петро Порошенко, Франсуа Олланд, Ангела Меркель і Владімір Путін обговорили ході під час телефонної конференції у нормандському форматі шляхи досягнення мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Лідери “нормандської четвірки” домовилися провести зустріч з врегулювання українського конфлікту в Мінську в середу, 11 лютого. Однак, як зазначив російський президент Путін, така зустріч буде можлива лише в разі попереднього узгодження “низки позицій” . Напередодні повідомлялося, що на переговорах у Москві сторони домовилися продовжити роботу над “можливим спільним документом”, який буде враховувати пропозиції Порошенко і Путіна. Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр не виключає можливості “замороженого конфлікту” на Донбасі. У той же час, як пише впливова американська газета Washington Times, війна на Донбасі не є “замороженим” конфліктом – оскільки російські військові все більше переходять в активний наступ у східній Україні. Президент РФ Путін заявив, що для стабілізації ситуації в Україні, влада у Києві повинна почути вимоги Донбасу. Верховний комісар Євросоюзу з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні висловила сумніви у тому, що спроба лідерів Франції та Німеччини Франсуа Олланда і Ангели Меркель зупинити військовий конфлікт на сході України успіхом буде успішною.

У Вашингтоні не мають жодних сумнівів, що Україна, яка страждає від російської агресії, скоро матиме додаткову допомогу, як в економіці, так і в інших сферах. Про це заявив у неділю, 8 лютого, держсекретар США Джон Керрі, виступаючи з трибуни Мюнхенській безпекової конференції. Голова МЗС Польщі вважає, що ЄС і США повинні допомогти Україні оборонятися зброєю, а питання продажу Польщею зброї Україні «не є закритим». Негайно надати Україні зброю закликав і сенатор-республіканець Джон Маккейн. Президент Литви вважає, що “підтримка України сьогодні – всіма доступними засобами – це підтримка і допомога свободи і миру для кожного в Європі“.

Редактор британського журналу Economist Едвард Лукас, виступаючи в Мюнхені на безпековому форумі, закликав бойкотувати телеканал Russia Today. За словами Лукаса, телеканал RT безпосередньо підключений до кремлівської машини з виробництва брехні, і пообіцяв використовавути свій вплив, аби протидіяти роботі телеканалу.

 

ДЕРЖАВА І ФПГ

Маріупольському меткомбінату імені Ілліча відключають газ за борги. За п’ятницю-суботу його тиск довели до критично низького показника, який на 15% нижче нормативного. Повна зупинка виробництва, крім ММК імені Ілліча, загрожує також іншому заводу Ріната Ахметова – “Азовсталь”.

 

ДІЯЛЬНІСТЬ ПАРЛАМЕТА. РОБОТА УРЯДУ.

ТСН Тиждень повідомив у своїй підсумковій програмі про те, що Віталій Ярема у п’ятницю написав заяву про відставку. Офіційного підтвердження інформації про відставку Віталія Яреми поки немає.

 

ІНШІ ВАЖЛИВІ НОВИНИ

Кіпр запропонує Росії розмістити на своїй території російські військові об’єкти, про це заявив президент республіки Нікос Анастасіадіс. За словами президента, документ про військове співробітництво між двома країнами буде підписано під час його візиту до Москви 25 лютого.

Туреччина і Росія в неділю, 8 лютого, попередньо домовилися про маршрут проходження так званого “Турецького потоку” , яким Москва планує замінити “Південний потік”. Міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз і виконавчий директор “Газпрому” Олексій Міллер протягом чотиригодинного польоту на гелікоптері оглянули маршрут майбутньої сухопутної частини газопроводу.

Служба безпеки України затримала Івано-Франківського журналіста Руслана Коцабу за підозрою у державній зраді. За словами Маркіяна Лубківського, радника Голови СБУ, під час затримання у Коцаби вилучили матеріали, які можуть вказувати на скоєння злочинів, передбачених зазначеними вище статтями Кримінального кодексу.

Обвинувачена у причетності до вбивства двох російських журналістів українська льотчиця Надія Савченко отримала відмову Слідчого комітету Росії у припиненні проти неї кримінальної справи .