Андрій Лисенко: Сили АТО знищили близько 100 бойовиків

WATCH IN ENGLISH

Київ, 14 лютого 2015 року – Ситуація у районі проведення антитерористичної операції характеризується загостренням військового протистояння між російсько-терористичними угрупованнями та українськими підрозділами. Бойовики продовжують переміщувати на територію України додаткові сили та накопичувати військову техніку і боєприпаси. За підтримки регулярних підрозділів РФ бойовики намагаються до 00:00 15 лютого вирішити важливі для себе тактичні завдання з розширення контрольованих територій, у першу чергу на Дебальцевському напрямку. «Цьому свідчить продовження запеклих боїв поблизу Дебальцевого. Бойовики понад 16 разів обстріляли з РСЗВ БМ-21 “Град”, артилерії, мінометів, і танку позиції сил АТО. За інформацією прес-центру АТО, за минулу добу терористи втратили майже 100 чоловік, ще близько 180 отримали поранення», – зазначив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник АТО полковник Андрій Лисенко. Внаслідок бойових дії за останню добу  Україна втратила 7 військовослужбовців, 23 українських військових отримали поранення.

14-02

Українські військові відбили напад російсько-терористичних військ у районі сіл Чорнухине, Троїцьке та Міус Попаснянського району Луганської області. Українські артилеристи знищили протитанкову гармату МТ-12 “Рапіра”, яку бойовики розгорнули для ведення вогню по населеному пункту “Широкіне”. «Окрім цього, наші артилеристи точним влученням знищили ще 2 ворожих міномети з розрахунком», – додав полковник Лисенко. Зважаючи на суттєві втрати бойовиків, чергова колонна так званого «гуманітарного конвою» з РФ на Донбас запланована на 15 лютого. «Вантаж для конвою доставляється з Підмосков’я у Ростов авіацією, а не автомобільною технікою, як раніше», – пояснив речник АТО.

Протягом доби зафіксовано 14 прольотів ворожих БПЛА на напрямках: Маріуполь – Сартана, Сартана – Талаківка, Сартана – Гнутове, Гнутове – Павлопіль; Сартана-Мирне, Маріуполь-Гнутове, Ялта-Маріуполь,  Зоря-Гранітне, Гранітне-Зоря, Зоря-Кирилівка, Благодатне – Костянтинівка. Учора о 9:35 прикордонники неподалік Червоної Талівки на Луганщині зафіксували факт порушення повітряного простору вертольотом без розпізнавальних знаків, який на висоті до 400 м залетів на територію України на 2500-3000 м, після чого повернувся на територію РФ.

Учора бойовики обстріляли житловий сектор у місті Артемівськ Донецької області, що знаходиться на відстані більш ніж 30 кілометрів від лінії зіткнення. Внаслідок обстрілу загинуло троє осіб. Серед загиблих: мати з 7-річною дитиною. Ще кілька осіб, серед яких є діти, отримали поранення. За попередніми даними, вогонь вівся з району населеного пункту Попасна Луганської області. Через обстріли бойовиків з ракетних установок «Град» селища Щастя загинули 6 чоловік. Ще 5 чоловік загинули, й 7 місцевих жителів були поранені у селищі Горняк внаслідок атак проросійських бойовиків. У Авдіївці після артилерійського обстрілу бойовиків на вулиці знайдено мертвою місцеву жительку. «Ці люди не брали у руки зброю. Бойовики вкотре порушили Женевську конвенцію, яка забороняє бойові дії проти цивільного населення, і свідчить, що російсько-терористичні війська продовжують агресію проти України незважаючи на нові Мінські домовленості», – зазначив полковник Лисенко під час брифінгу.