Україна та ЄБРР створюють Проектний офіс з координації та впровадження реформ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 17 лютого 2015 року – Сьогодні представники української влади та Європейського банку з реконструкції та розвитку анонсували створення Проектного офісу з координації розроблення і впровадження реформ в Україні. Відповідний меморандум підписали заступник Адміністрації Президента України Дмитро Шимків, Міністр економічного розвитку та торгівлі України Айварас Абромавічус, народний депутат України Ганна Гопко, і директор Європейського банку з реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Проектний офіс став результатом тривалих перемовин з ЄБРР, які розпочались у липні 2014 року. Цей орган займатиметься координацією процесів розробки та впровадження реформ, моніторингу їхнього виконання та забезпечення необхідної комунікації між різними гілками влади, а також між владою та громадським сектором. “Ми вже отримали 120 заявок для участі у конкурсі на пост голови Проектного офісу. Впродовж двох тижнів Національна рада з реформ спільно з представниками ЄБРР обере кандидата, який найбільше підходить на цю посаду”, – сказав Дмитро Шимків.

ЄБРР дав згоду вкласти 1,5 мільйонів євро у розвиток Проектного офісу терміном на 1 рік. Після цього пройдуть чергові переговори щодо продовження програми за результатами проведених реформ. “Ми раді долучитися до процесу модернізації України, і впевнені, що Проектний офіс сприятиме досягненню якісно нових змін у державі”, – сказав пан Аджунер.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус наголосив, що головною метою нового відомства стане координація реформ, які були започатковані громадянським суспільством. “Проектний офіс дозволить розвинути ідеї та пропозиції української влади, міжнародних партнерів та активістів для досягнення максимального результату”, – сказав міністр. Пан Абромавічус також пояснив важливість  органу для двох найголовніших реформ, які просуває міністерство: дерегуляція та реформа управління державних підприємств. Зокрема, міністр анонсував зміни у авіаційній галузі, яка може надати потужний імпульс для розвитку усієї економіки в умовах збройного конфлікту.

Також вже йдуть перемовини про низку спільних проектів між державними оборонними підприємствами та західними компаніями. За словами Ганни Гопко, Україна зможе відновити й збільшити свій потенціал в оборонній промисловості за підтримки ЄБРР як на українському, так і на світовому ринках.