Моніторинг українських медіа за 18 лютого 2015 року

Офіційна версія подій під Дебальцеве – «запланований і плавний відхід» ВСУ від Дебальцеве на нову лінію оборони. Весь негатив акумулює Президент. Західні партнери України, після їх заяв 18.02 про те, що – за винятком Дебальцеве – режим перемир’я дотримується, взяли паузу. Невиразну заяву Могеріні від 19.02 навряд чи можна розцінювати як підтримку, на яку розраховує Київ.

В Україні зростає (вибірково) тиск на олігархат: у Фірташа забрали право користування родовищами титанових руд у Житомирській області та не подовжили відстрочку погашення боргу за газ перед НАК «Нафтогаз». Генпрокуратура порушила кримінальне провадження за фактом перерахунку бюджетних грошей на підприємства, які належать в тому числі Ахметову і працюють на окупованій території.

Уряд критикується експертами за нерішучість у питанні підняття тарифів (одна з умов виділення МВФ грошей Україні) і погану якість документа, що передбачає корективи бюджету на 2015р. На засіданні уряд – замість реформаторських рішень, яких очікує суспільство і кредитори – задекларував готовність розробити програму співробітництва України та НАТО.  

ВІЙНА. ВРЕГУЛЮВАННЯ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ.

Влада говорить про «плавний» відході ВСУ від Дебальцеве. Соціальні медіа переповнені критичними постами на адресу Президента України, в яких Порошенко звинувачують у брехні і покриванні некваліфікованого керівництва Міністерства Оборони та Генштабу. Також є пости про те, що «Дебальцеве» – це  частина стратеги української влади, яка задля досягнення перемоги повинна отримати підтримку Заходу, який за допомогою «Дебальцевської операції» повинен отримати незаперечні докази недоцільності мирних перемовин з Путіним і його цивілізаційної небезпеки для Заходу.

ЄС повинен ввести більш жорсткі санкції щодо Росії, вважає представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв в інтерв’ю німецькому виданню Die Welt. “Санкції – це єдиний шлях для того, щоб посадити Росію за стіл переговорів і обговорити мирне вирішення конфлікту”, – зазначив він. У випадку, якщо бойові дії будуть продовжуватися і мінські домовленості будуть порушуватися, ЄС буде готовий зробити нові кроки. Про це йдеться в заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріки Могеріні. ЄС незабаром відновить антимонопольне розслідування відносно “Газпрому”, про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на єврокомісара з питань конкуренції Маргрет Вестагер. В цілому абстрактна заяву Могеріні була єдиною реакцією лідерів ЄС на ситуацію навколо Дебальцеве.

Президент Петро Порошенко під час телефонної розмови з віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом закликав США реалізувати попередні заяви про надання Україні додаткових коштів для посилення її обороноздатності.

Генсек НАТО Йенс Столтенберг звернувся до Росії із закликом припинити допомогу сепаратистам на Сході України.

Кабінет міністрів запропонує президенту річну цільову програму співпраці України і НАТО на 2015 рік. . За словами Яценюка, передбачено 5 основних блоків, які будуть виконуватися в рамках співробітництва між Україною та НАТО. Перший – це модернізація систем зв’язку та обміну інформацією для Збройних сил України. Другий блок – це перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців. Третій блок – програма фізичної реабілітації, в тому числі протезування українських визволителів, які отримали поранення. Четвертий блок – це “логістика та стандарти”. І заключний, п’ятий – це кіберзахист. Зробивши таку заяву, прем’єр не уточнив термінів розробки такої програми. На вечірньому засіданні Ради нацбезпеки і оборони Укриїне дане питання не обговорювалося.

РНБО Укриїни затвердила звернення до ООН і Євросоюзу щодо розгортання на території України місій з підтримання миру і безпеки. Крім того, РНБОУ схвалила прийняття змін до закону про правовий режим воєнного стану. Президент Петро Порошенко пропонує створити військовий кабінет при Раді нацбезпеки і оборони. За словами президента, військовий кабінет повинен забезпечити ефективну координацію дій щодо забезпечення безпеки та оборони.

Один з лідерів бойовиків, так званий глава самопроголошеної “ЛНР” Ігор Плотницкий не виключає, що регіон залишиться у складі України «за певних умов» (йдеться про проведення реформ, які записані в «Мінських угодах-2»).

Росія розраховує, що ситуація навколо Дебальцеве не буде використана для зриву мирного процесу в Україні та конституційної реформи – заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

РЕФОРМИ.

Україна узгодила з МВФ підвищення тарифів на газ на 280% та на тепло на 66%, про це повідомила глава Національного банку України Валерія Гонтарєва. Також Гонтарева додала, що підвищення тарифів буде різким і у зв’язку з цим інфляція до кінця 2015 року складе 25-26%.

Без додаткової фінансової допомоги Україна зможе протриматися до травня, в крайньому випадку – до жовтня, вважає управляючий партнер інвестиційної компанії Сapital Times Ерік Найман. За його словами, обсяг додаткової фінансової допомоги буде прямо залежати від ситуації в країні. Експерт також висловив думку, що українському уряду життєво необхідно проводити реформи. У першу чергу, за словами Наймана, необхідно реформувати енергетичну сферу. Важливо більш серйозно поставитися до підвищення цін на енергоносії.  

ДІЯЛЬНІСТЬ УРЯДУ.

Проект урядових змін до Державного бюджету на 2015 рік не має нічого спільного з реальною економічною ситуацією, заявила економіст Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ангела Бочи. Вона наводить такий факт: зміни передбачають зростання дохідної частини на 498 млрд гривень, що на 134 млрд гривень більше порівняно з 2014 роком. “Але навіть з урахуванням інфляції в 26% досягти такого небаченого зростання доходів нереально”, – підкреслює економіст. Разом з тим збільшення фіскального навантаження, яке передбачається планами зростання доходної частини бюджету, може призвести до подальшої тінізації економіки та згортання бізнесу. “При спаді реального ВВП до 5,5%, інфляції на рівні 26,5%, підвищення облікової ставки до 19,5% бюджет не зможе бути виконаний відповідно до плану”, – переконана Бочі. На думку експерта, єдиним виходом зі складної економічної ситуації та високого рівня бюджетного дефіциту може стати перегляд державних витрат – це допоможе зменшити фіскальний тиск і оптимізувати діяльність органів влади. “Однак, уряд поки не готовий до таких змін”, – констатувала Бочі.

Міністерство фінансів на планових аукціонах розмістило облігації внутрішньої державної позики на 40 мільйонів доларів.

Національний банк домовився з Міжнародним валютним фондом про інтервенції для Національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” до стабілізації курсу гривні.

СТАН УКРАЇНСЬКОЇ ЕКОНОМІКИ.

Міжнародний валютний фонд прогнозує інфляцію в Україні на рівні 27% в 2015 році. НБУ вважає, що це буде 24-25%. За словами Гонтаревої, Нацбанк у своїй монетарній політиці буде таргетувати базову інфляцію (без підвищення тарифів). За оцінками Гонтаревої, базова інфляція в 2015 році повинна скласти 18-19%.

ДЕРЖАВА І БІЗНЕС.

На захоплених бойовиками територіях залишилася значна кількість підприємств, частина з яких вже перереєструвалися “за законами ДНР і ЛНР”. Так, торгові центри “Континент” і “Золоте кільце” платять “податки” саме ДНР. За словами директора торгівельної мережі, бойовикам він платить стільки ж, як і платив Україні, а саме – 20% з прибутку та ПДФО. Реальні власники торгових центрів – екс-депутат від ПР Ігор Гуменюк і його партнери Василь Микулин та Ірина Фрідман.

ПАТ “Рівнеазот” (Фірташ) повинен заплатити 315 870 000 грн. боргу за поставлений природний газ, а також 47090000 грн штрафних санкцій на користь НАК “Нафтогаз України” до 17 липня 2015 року. Крім того, уряд позбавив Дмитра Фірташа стратегічних сировинних активів: у підприємства Фірташа забрали право користування Ілемненскім і Міжрічним родовищами титанових руд у Житомирській області площею понад 6000 га. Раніше Кабмін попросту вирішив не продовжувати оренду Іршанського ГЗК і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату Кримським Титаном і зобов’язав Фонд держмайна передати майно двох комбінатів Мінекономрозвитку, а міністерству – закріпити ці активи за державною Об’єднаною гірничо-хімічною компанією (ОГХК), яку очолив Руслан Журило – менеджер з Дніпропетровської області, який, за чутками, близький до групи Приват Ігоря Коломойського,

Генеральна прокуратура України встановила, що Олександр Янукович опосередковано володіє трьома телеканалами в Україні. За його словами, синові Януковича належать телеканали Tonis (ТОВ “Телеканал” Тоніс “), Business (ТОВ” ТРК “Погода ТБ”) і Dobro (ТОВ “ТРК” Нові комунікації “).

Вищий госпсуд підтримав позицію нинішнього власника Полтавського ГЗК Костянтина Жеваго в суперечці з російським бізнесменом Олександром Бабаковим і підтвердив дійсність договору купівлі-продажу 40% акцій комбінату. Як відомо, суперечка тривала з 2005 року.

Генпрокуратура доручила прокурору Києва провести перевірку листування депутата Верховної Ради Віталія Хомутинника з одеським губернатором Ігорем Палицею про корупцію на митниці.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом перерахування державною компанією “Енергоринок” грошей за електроенергію, вироблену на окупованих бойовиками територіях. Про це повідомив депутат БПП Сергій Лещенко на своїй Facebook-сторінці. За його словами, ДП “Енергоринок” перерахувала 200 млн гривень підприємству Олександра Януковича “Донбасенерго”, а також 380 млн гривень підприємству Ріната Ахметова “Східенерго”. Обидва підприємства знаходяться на підконтрольних проросійськими бойовиками територіях. Лещенко уточнив, що перерахування грошей відбулося після того, як у п’ятницю Ахметов оскаржив у суді дію постанови Нацкомісії з регулювання енергетики, якою заборонялися перекази грошей в зону, окуповану терористами “ЛНР-ДНР”.

ІНШІ ВАЖЛИВІ ПОДІЇ.

Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про розгляд у закритому режимі питання про обрання запобіжного заходу для екс-голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова.