Андрій Лисенко: З ворожого полону звільнено 139 українських військовослужбовців

WATCH IN ENGLISH

Київ, 22 лютого 2015 року – Учора в районі с. Новотошківське на Луганщині відбувся обмін 59 членів незаконних збройних формувань на українських воїнів. Було звільнено 139 наших бійців, а ще один 1 військовий буде на волі за кілька днів. Про це розповів речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

22-02

Речник АТО повідомив, що з сьогоднішнього дня заплановано розпочати процес відведення важкого озброєння згідно з планом контролю з координації та реалізації комплексу заходів щодо виконання Мінських угод. Цей план був погоджений з керівництвом так званих «ДНР» та «ЛНР».

Андрій Лисенко заявив, що за минулу добу інтенсивність бойових дій в зоні АТО знизилася. Зокрема з 22 години 21 лютого до 7 години 22 лютого не було зафіксовано жодного ворожого обстрілу наших позицій. Проте бойовики продовжують здійснювати збройні провокації, в т.ч. – з застосуванням важкої техніки. Всього учора, 21 лютого, було здійснено 44 ворожих обстрілів наших позицій.

Полковник Лисенко відзначив, що на Донецькому напрямку позиції наших військових поблизу с. Піски, с. Опитне, с. Водяне, с. Тоненьке було обстріляно із застосуванням ракетних систем залпового вогню, артилерії, мінометів тощо. «Ці провокації вкотре призводять до загибелі мирних мешканців» – відзначив речник АТО. Учора об 11.40 у м. Авдіївка під час артилерійського обстрілу бойовиків в будівлю приватного кафе влучив снаряд, у результаті вибуху 3 людей загинули. На Маріупольському напрямку, поблизу с. Широкине бойовики з танка, мінометів і стрілецької зброї 4 рази обстріляли позиції сил АТО та здійснили спробу їх штурму. Також у цьому районі триває накопичення живої сили та військової техніки бойовиків.

Андрій Лисенко заявив, що всупереч Мінським домовленостям Росія продовжує озброювати бойовиків на Донбасі. За даними розвідки, 21 лютого з території РФ на залізничну станцію Амвросіївка в Донецькій області прибув військовий ешелон з 60 одиницями бронетехніки (танки, бойові броньовані машини). Згодом сформовані колони військової техніки висунулись у напрямку н.п. Новоіванівка – Кумачове – Тельманове. Також через пункт пропуску «Ізварине» у напрямку Краснодон – Луганськ відмічено пересування двох колон військової техніки ЗС РФ загальною кількістю 47 вантажних автомобілів з боєприпасами і майном, та однієї одиниці БМП. Окрім цього, з території РФ у напрямку м. Новоазовськ зафіксовано пересування колони військової техніки ЗС РФ у складі 50 вантажних автомобілів з боєприпасами та майном.

Учора на тимчасово неконтрольованій Україною території зафіксовано пересування колон військової техніки незаконних збройних формувань, зокрема: з м. Макіївка у напрямку м. Донецьк – 9 вантажних автомобілів (5 – з майном та боєприпасами, 4 – з особовим складом НЗФ), 4 – паливозаправники; з м. Донецьк у напрямку м. Маріуполь – 10 вантажних автомобілів з артилерійськими установками. Водночас, зауважив речник АТО, на окремих напрямках спостерігається відведення (ротація) противником своїх підрозділів та важкого озброєння за межі України. Зокрема, 21 лютого через пункт пропуску «Ізварине» на територію РФ виведено 6 бойових броньованих машин, 11 вантажних автомобілів з особовим складом і майном ЗС РФ.

За словами Андрія Лисенка, противник веде надзвичайно активну повітряну розвідку з використанням БПЛА. Загалом протягом доби зафіксовано політ 14 БПЛА на Маріупольському, Донецькому та Луганському напрямках. Водночас вчора, близько 7 години вечора, в районі м. Старобільська ворожий безпілотник був збитий.

За останню добу 1 український військовослужбовець загинув, 3 – було поранено.

Речник АТО зазначив, що нещодавно постановою уряду закрито 23 пункти пропуску через українсько-російський державний кордон. Ще раніше уряд тимчасово припинив рух  через кордон в 14 інших пунктах пропуску на Донеччині та Луганщині, що перебувають на тимчасово неконтрольованій території.

Андрій Лисенко розповів, що учора співробітники СБУ затримали чотирьох інформаторів проросійських найманців. Бойовик на прізвисько “Хазбул” передавав розвіддані особисто одному ватажків бандформування “Прізрак”, що входить до терористичної організації “ЛНР”. До складу цієї групи також входили особливо небезпечні диверсанти, що пройшлиь спеціальний вишкіл у офіцерів Головного розвідуправління Генштабу РФ. Ще двоє затриманих здобували інформацію про дислокацію та переміщення сил АТО у Попаснянському районі за завданням лідера бойовиків на прізвисько “Барон”. «Четвертого інформатора було затримано безпосередньо під час прихованого спостереження за українськими військовими» – зазначив пан Лисенко.

Речник АТО повідомив, що учора до м.  Дебальцеве прибули представники моніторингової місії ОБСЄ та представники Міжнародного комітету Червоного Хреста. Останні доставили до м. Дебальцеве гуманітарну допомогу (5 вантажних автомобілів з продовольством та медикаментами). Також прибув російський гуманітарний вантаж. Від української гуманітарної допомоги представники так званої «ДНР» відмовилися.

Андрій Лисенко також розповів про одного з офіцерів, що командують нашими підрозділами у зоні проведення АТО – начальника штабу оперативного командування «Південь» генерал-майор Сергій Наєв. Підпорядковані йому підрозділи та частини з першого дня АТО вели напружені бої на найважчих ділянках, а нині стримують ворога на Донецькому напрямку. За час участі в АТО воїни оперативного командування «Південь» лише з жовтня минулого року знищили 92 танки противника, 121 одиницю бойових броньованих машин, 37 ракетних систем залпового вогню ( з них 5 – установок «Смерч», 31- БМ21 «Град», 1- ТОР «Буратіно»), 86 артилерійських систем (з них 1 – 2С1 «Гвоздіка», 3- 2С3 «Акація», 1- 2С4 «Тюльпан», 81 – самохідну артилерійську установку, яку не змогли ідентифікувати після знищення). Кількість втрат ворога за оперативними підтвердженими даними сягає понад тисячу вбитих бойовиків. Він процитував слова генерала: «Якби сепаратисти не отримували підтримки з боку Російської Федерації в техніці, боєприпасами, інструкторами, живою силою тощо, то ми б вже давно відновили всю територіальну цілісність нашої держави».

Також Андрій Лисенко розповів про роботу українських медиків на передовій. За його словами, медики 66-го Львівського мобільного госпіталю надали медичну допомогу пораненим бойовикам на передовій. «Незважаючи на те, що проросійські бойовики порушують усі можливі норми міжнародного права, Україна дотримується Женевських конвенцій 1949 року» – відзначив речник.