Делегація українських парламентарів: Зимова сесія ПА ОБСЄ завершилась однозначним позитивом для України

WATCH IN ENGLISH

Київ, 23 лютого 2015 року – Зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ завершилась однозначним позитивом для України. Про це заявили члени  делегації українських парламентарів Артур Герасимов, Ганна Гопко та Сергій Висоцький на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. На засіданнях, у бесідах депутатів, кулуарах і, навіть, під час обідів тема України була завжди у центрі уваги. «За три дні ми відчули, що єдність європейських країн, яку намагається будь-якою ціною розтрощити Російська Федерація, зберігається та навіть зростає», – заявив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов. За словами народного депутата Росія намагалась в якості офіційного делегата Парламентської Асамблеї  ОБСЄ зареєструвати представника Криму. Це було пряме порушення фундаментальних принципів ОБСЄ, але Парламентська Асамблея одноголосно підтримала позицію Україну та відмовила Росії у цій реєстрації.

Народний обранець розповів, що  під час сесії відбулося кілька зустрічей українських парламентарів з представниками Європейської народної партії,  результатом чого стала резолюція на підтримку нашої країни, де є чітка вказівка на те, що Російська Федерація має вивести свої війська з України та негайно звільнити Надію Савченко. Крім цього, на сесії відбулися спеціальні дебати стосовно України,  де переважна більшість виступів були на підтримку української позиції. «Тобто, усі виступи, крім представників Росії», – додав Артур Герасимов.

Народний депутат від об’єднання «Самопоміч» Ганна Гопко зазначила, що окрема увага на сесії ПА ОБСЄ приділялась гуманітарним аспектам української кризи. Зокрема, з березня минулого року в ОБСЄ не має фактично доступу до Криму, щоб моніторити проблему дискримінації українського та кримськотатарського населення. Тож розглядалося питання збільшення чисельності спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для посилення ефективності роботи цієї організації на тимчасово окупованій території  Криму та на сході країни. Також було розуміння необхідності посилення тиску на Росію,щоб забезпечити місію спостереження на українсько-російському кордоні. За словами депутата, окремим питанням гуманітарного аспекту ситуації в Україні був утиск свободи слова. Зокрема, на територіях, що контролюються проросійськими бойовиками, а також питання жертв конфлікту серед жінок та дітей. «Внаслідок обстрілів під час військових дій загинуло понад 450 жінок, 67 дітей стали жертвами агресії Російської Федерації проти України. Більше ніж 170 дітей отримали поранення. ОБСЄ зазначила, що візьме під свій контроль питання безпеки дітей та жінок як пріоритет», – додала пані Гопко.

За словами народного депутата від Народного фронту Сергія Висоцького, у жодного з європейських парламентарів не було сумнівів щодо російської агресії, про що свідчила однозначна реакція на підготовані буклети та матеріали української діаспори про вторгнення сусідньої країни. Російська пропаганда, незважаючи на мільярдні витрати, не змогла переконати європейську еліту в тому, що це не агресія Російської Федерації, а внутрішній конфлікт.  «Європа усвідомлює, що Росія порушує перемир’я.  З’являється такий пул людей, що принципово виступають за посилення санкцій, за надання летальної зброї Україні», – заявив Сергій Висоцький.