Amnesty International: Свавілля міліції, безкарність та неповага до прав людини були та залишаються хронічними проблемами України

WATCH IN ENGLISH

Київ, 25 лютого 2015 року – «Євромайдан та події на сході України лише оголили ті проблеми, які існували в Україні роками: свавілля міліції, безкарність, неповага до верховенства права та прав людини були, і на жаль, залишаються хронічними проблемами України», – заявила Тетяна Мазур, директор Amnesty International в Україні, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Конфлікт на сході України супроводжується щоденним порушенням прав та свобод людини. Це, у першу чергу, викрадення людей, тортури та страти без проведення розслідування та суду, але головною причиною подальшого загострення ситуації стає безкарність.

За словами експертів, для якнайшвидшого подолання кризи у сфері прав і свобод людини в Україні необхідно провести реформування системи правоохоронних органів та створити Державне бюро розслідувань, головним завданням якого має стати швидке та оперативне розслідування протиправних дій працівників міліції та притягнення до відповідальності винних осіб. Державне бюро розслідувань повинно бути створене відповідно до принципів, визначених Радою Європи, Європейським судом з прав людини тощо. «Такий орган має бути реально незалежним та контролюватися громадськістю», – зазначила пані Мазур.

Також на сьогодні важливим є проведення розслідування усіх відомих випадків вчинення військових злочинів, катувань, викрадень людей тощо. І, як вважають експерти, одним із основних кроків для вирішення ситуації, що склалася, має стати приєднання України до Міжнародного кримінального суду шляхом ратифікації Римського Статуту.

Водночас, як відзначають експерти Amnesty International: «2014 рік  був надзвичайно несприятливим для людей, що стали заручниками конфліктів як в Україні, так і у світі в цілому. У багатьох регіонах ситуація не стала кращою. Збройні угрупування більш відкрито здійснюють злочини проти прав людини, використовуючи соціальні мережі для популяризації своєї діяльності та рекруту нових учасників. Непродумані та необережні міри реагування держав на такі випадки можуть призвести до загострення ситуації та створення атмосфери, в якій процвітатимуть ідеї екстремізму та дискримінації».

Проте є і позитивні зміни у питанні – дислокація миротворчого контингенту у Центральній Африканській Республіці, підписання Палестиною Римського статуту Міжнародного кримінального суду, а також прийняття Договору про торгівлю зброєю, що є одним із ключових кроків у боротьбі із поширенням зброї у країнах, де можливі жорстокі порушення прав людини. На даний момент цей Договір вже підписали 130 країн, а 62 країни вже його ратифікували. З іншого боку, експерти зазначають, що незважаючи на зазначені позитивні зміни, спостерігається наступ на права людей у багатьох країнах. Особливо чітко простежується загострення ситуації у Росії, Азербайджані, що в свою чергу, негативно впливає на ситуацію в інших країнах регіону.