ОБСЄ: Проросійські бойовики відмовляють у доступі спостерігачам до прикордонних територій

Київ, 12 березня 2015 року – Загони самопроголошених республік на Сході України перешкоджають роботі міжнародних спостерігачів, зокрема на території біля українсько-російського кордону. Члени так званої “ЛНР” відмовили спостерігачам у доступі до населених пунктів Пархоменко, Весняне та Свердловськ. Про це заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хаг під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Нагадаємо, що міжнародні спостерігачі нещодавно зафіксували сліди від гусеничної техніки на кордоні між Україною та Росією. “Сили так званої “ДНР” відмовили спостерігачам у доступі до Широкиного, а також ми не змогли провести моніторинг ситуації на автодорозі Н-20 через протидію з обох сторін”, додав пан Хаг.

Александр Хаг відзначив позитивні зрушення щодо дотримання Мінських домовленостей. Зокрема, спостерігається суттєве зменшення кількості обстрілів у зоні конфлікту, але окремі місця як Широкине та район Донецького аеропорту залишаються гарячими точками . “Сторони також продовжують відводити важке озброєння. Це свідчить про серйозність намірів виконувати мирні угоди” – сказав пан Хаг.

Заступник голови моніторингової місії повідомив, що за сприяння ОБСЄ вдалося розпочати розмінування селища Комінтернове, яке знаходилось під постійними артилерійськими обстрілами. Також, 10 березня, спостерігачі місії разом із представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста були допущені до залишків Донецького аеропорту, щоб дістати тіла 14 загиблих українських військових.

Александр Хаг зауважив, що незважаючи на зменшення бойових дій, спостерігачі досі не отримали усієї інформації для підтвердження факту відведення важкої військової техніки. “Нам потрібен повний перелік цього озброєння, маршрути відведення та назви місць де вони зберігатимуться”, – наголосив Хаг. Крім того, усі сторони повинні забезпечити вільний та постійний доступ спостерігачам до місць збереження важкої зброї. “Важка 100-мм артилерія відводиться лише на 25 км згідно з Мінськими угодами. Спостерігачі повинні мати постійний доступ до цих місць, щоб уникнути відновлення збройного протистояння”, – завершив Александр Хаг