Андрій Лисенко: Російські військові інструктори тренують своїх найманців на Сході України. Більшість – росіяни.

WATCH IN ENGLISH

Київ, 13 березня 2015 року – Російські кадрові офіцери, що мають значний досвід служби у Збройних силах РФ та участь у бойових діях, продовжують навчати своїх бойовиків на Сході України. Про це заявив речник антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “За даними розвідки, у складі проросійських бандформувань лише 15-20% мають українське громадянство, решта – російські найманці”, зазначив полковник Лисенко.

13-03 (1)

За словами речника АТО, противник продовжує нарощувати свої загони на всіх основних напрямках. Так, за минулу добу противник обстріляв наші позиції у зоні АТО 58 разів, та двічі – населені пункти. Найбільш гарячими точками залишаються с. Широкине під Маріуполем та с. Піски під Донецьком. Українські військовослужбовці відбили спробу штурму бойовиків районі Старогнатівки Волноваського району Донецької області. Після півночі було зафіксовано 2 обстріли наших позицій в районі селища Піски.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 2 було поранено.

Члени незаконних збройних формувань імітують відведення важкої зброї від лінії розмежування: техніка бойовиків курсує по колу, або переховується у приміщеннях промислових районів та на віддаленних сільскогосподарчих об’єктах. “Відведення важкого озброєння за умови моніторингу спостерігачами ОБСЄ є однією з вимог Мінських домовленостей, яких Україна неухильно дотримується”, – наголосив Андрій Лисенко.

Тим часом штаб АТО розглядає документи на виплату винагород за знищені 210 одиниць ворожої військової техніки, в тому числі – за 29 знищених та 1 захоплений танк. “За успішне виконання бойових завдань та знищення 2 бойових бронемашин ворога бійці 128-ї гірсько-піхотної бригади отримали 85 тисяч 200 гривень”, – сказав полковник Лисенко.

Протягом останньої доби українські військові зафіксували польоти 4 БПЛА поблизу н.п. Широкине та Станиця Луганська.

Полковник Лисенко також розповів, що на тимчасово неконтрольованих українською владою територіях поширюється невдоволення діяльністю проросійських бандформувань, зокрема мародерствами, грабунком і захопленням підприємств та інших установ. Проте найближчим часом очікується прибуття ще 2800 бойовиків. Водночас бойовики складають списки працівників на підприємствах і шахтах для подальшої примусової мобілізації до лав незаконних збройних формувань.

Українські прикордонники вилучили вибухівку, гранату Ф-1 та розпізнавальні знаки РФ у затриманого члена бандформування “ДНР” неподалік від Горлівки. Також, 12 березня, оперативна група СБУ спільно з міліцією виявили саморобний вибуховий пристрій на трасі “Лисичанськ-Артемівськ”. Полковник Лисенко додав, що в Артемівську й Костянтиновці українські правоохоронці знешкодили арсенали зброї, які містили гранати, матеріали для вибухівок та боєприпаси.

Речник АТО розповів про антитерористичні заходи по всій території України. Так, у Дніпропетровську затримано місцевого мешканця, який підозрюється у підготовці терактів. Ще в Одесі оперативники затримали двох осіб, які підозрюються в організації низки терористичних актів, в тому числі у бізнес-центрі “Адміральский” 12 березня. Також на Харківщині СБУ затримала самозванного начальника Донецької залізниці, який за вказівками членів так званої “ДНР” здійснював масштабне розкрадання майна державного підприємства.