Україна має реформувати оборонний сектор та подолати корупцію, щоб отримати зброю – делегація України в Парламентській асамблеї НАТО

Київ, 16 березня 2015 року – Для того, щоб Україна могла отримати зброю від країн-членів НАТО, необхідно реформувати усю оборонну галузь країни. Зокрема, має бути повністю викорінена корупція у сфері військового забезпечення Збройних сил України. З такою заявою виступили народний депутат і Глава Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО Іванна Климпуш-Цинцадзе, а також депутати-члени делегації Віктор Чумак, Андрій Тетерук та Сергій Висоцький під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, звітуючи про результати свого візиту до штаб квартири НАТО.  “Як тільки ми почнемо координацію реформ в оборонному секторі – з’являться додаткові можливості, включно з поставками зброї”, – так сформулювала основний висновок за результатами візиту пані Климпуш-Цинцадзе.

Члени парламентської делегації розповіли про нові варіанти співпраці з Україною, запропоновані НАТО. Зокрема, країни-члени НАТО вклали кошти у створення 5 трастових фондів направлених на вирішення нагальних проблем в оборонному секторі України: модернізація систем управління та логістики, кіберзахист, медичне забезпечення та реабілітація військових, і вдосконалення системи соціальної адаптації військових. “За допомоги коштів з цих трастових фондів, ми зможемо забезпечити наших ветеранів сучасними протезами, а також розробити програму реінтеграції до нормального життя, щоб уникнути проблем з якими зіткнулись США після війни у В’єтнамі”, – зазначив Андрій Тетерук.

Наразі Міністерство оборони, Міністерство юстиції та Міністерство фінансів спільно з Верховною Радою України працюють над створенням необхідної законодавчої бази для створення трастових фондів. Водночас експерти НАТО вказали на низку існуючих проблем, зокрема, оподаткування військової допомоги від Альянсу. Депутати запропонували створити новий орган, який би координував співпрацю виконавчої та законодавчої гілок влади з військовим альянсом.

Коментуючи переговори щодо поставок летальної зброї, Віктор Чумак зауважив, що НАТО як колективний орган не приймає рішень щодо постачання зброї будь-якій країні. “НАТО забезпечує аналітикою, розвідданими та може давати рекомендації щодо оборонної галузі. Водночас питання поставок зброї в Україну не знято з порядку денного, і ми працюємо з багатьма країнами-членами Альянсу, які усвідомлють усю небезпеку російської загрози,” – завершив пан Чумак.