Андрій Лисенко: Проросійські бойовики погрожували вбити спостерігачів ОБСЄ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 березня 2015 року – Польовий командир бандформування “ДНР” погрожував вбити членів місії ОБСЄ під час їхнього відвідання пропускного пункту у населеному пункті Заїченко, що наразі контролюється бойовиками. Причиною такої реакції став підрив військової вантажівки, внаслідок чого загинуло двоє бойовиків, а ще одного було поранено. Про це повідомив речник антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Будь-які погрози життю членам місії – це зухвале порушення міжнародного права і Мінських домовленостей. Водночас керівник моніторингової місії в Україні Ертугрул Апакан заявив, що українські військові в повній мірі виконують мирні угоди”, – зазначив Андрій Лисенко.

Речник АТО повідомив, що противник продовжуює перегрупування сил та накопичувати військові матеріали. Так, вчора на станцію Краснодон прибув ешелон з майном та боєприпасами.

Найбільш неспокійною ситуація зберігається біля Широкиного, районі Донецького аеропорту, передмістях Горлівки та районах на північ від Дебальцевого. Крім того, бойовики порушили положення Мінських домовленностей щодо відведення важкого озброєння. Зокрема, протягом доби зафіксовано 8 артилерійських обстрілів та 4 танкових ударів.

За минулу добу загиблих українських військовослужбовців немає, 1 – було поранено.

Полковник Лисенко наголосив, що в стані так званих “республік” спостерігається значна нестача сил через фізичні втрати та відмову бойовиків брати участь у бойових діях.  Бандформування намагаються відновити боєздатність своїх загонів за рахунок мобілізації учнів шкіл та професійних училищ. “Інформацію про мобілізацію підтверджує заступник керівника АТО полковник Валентин Федичев. За його словами, навчальний центр підготовки молодих бойовиків розташований у м. Старобешеве Донецької області”, – зазначив речник АТО.

Полковник Лисенко наголосив, що українська влада продовжує виплачувати нагороди військовослужбовцям, які виконують бойові задачі. Зокрема, бійці 128-ї гірсько-піхотної бригади отримали понад 55 тисяч гривень за захоплення під час бою ворожого танка Т-72. Кожен з 8 нагороджених солдат отримав по 6090 гривень за захоплення ворожої техніки та по 1000 гривень за безпосердню участь у бойових діях.