Андрій Лисенко: Бойовики перешкоджають роботі ОБСЄ у районі Широкиного

Київ, 29 березня 2015 року – Під час візиту членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні до селища Широкине 27 березня, бойовики дозволили працювати спостерігачам лише під наглядом озброєного супроводу, що суттєво обмежило свободу пересування членів місії. Також учора члени незаконного збройного формування “ДНР” відмовили спостерігачам у доступі до Новоазовська. Один з бойовиків агресивно вимагав від них повернутися назад, погрожуючи автоматом. Про це повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко. “Це вкотре демонструє як бойовики нехтують міжнародним правом та своїми зобов’язаннями відповідно до Мінських домовленостей, що вимагають забезпечення вільного пересування спостерігачів”, – додав полковник Лисенко.

29-03

Протягом минулої доби фактів застосування ствольної артилерії та бронетехніки з боку бойовиків не зафіксовано. Також після 21.30 до світанку не було жодного ворожого обстрілу українських військових позицій та населених пунктів. Водночас збройні провокації бойовиків, як і раніше, трапляються по всій лінії зіткнення від Азовського моря до центральної частини Луганщини. “Місцями найбільшого напруження є селище Широкине і район Донецького аеропорту. У районі Бахмутської траси підтверджується факт ворожого обстрілу безпосередньо селища Сміле Слов’яносербського району Луганської області з реактивної установки “Град”, – конкретизував полковник Лисенко.

За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, двоє поранені.

Тим часом українські військові допомагають мешканцям прифронтових міст. Українські військовослужбовці привезли продуктові набори, свіжий хліб і теплий одяг мешканцям Красногорівки. Львівські правоохоронці, які служать у зоні АТО, привезли солодощі та м’які іграшки для дітей-переселенців, які були вимушені покинути свої свої домівки через військовий конфлікт та тимчасово мешкають у Маріуполі.

Як повідомив речник АТО, українська контррозвідка затримала кількох агентів бандформування “ДНР”. Один із затриманих на прізвисько “Текіла” був завербований представником російських спецслужб. Інформатор здобував відомості про маршрути пересування української військових, які використовувалася ворогом для коригування своїх артилерійських обстрілів. “Також учора у Краматорську затримано мешканця сусіднього міста – власника підпільного арсеналу. Співробітники міліції вилучили 4 протипіхотних міни ТМ-62, 2 реактивні протитанкові гранати ПГ-7М, 2 ПЗРК, велику кількість набоїв, елементи військової амуніції”, – зауважив полковник Лисенко.