Андрій Лисенко: Українські військові посилено тренуються і отримують нове озброєння

WATCH IN ENGLISH

Київ, 4 квітня 2015 року. – У Львові розпочалося серійне виробництво військового броньовика вітчизняної розробки «Дозор-Б, який показав відмінні результати у польових умовах. Також в Україні продовжується мобілізація людей та військової техніки, тривають військові навчання. Про це розповів речник антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

04-04
Речник АТО заявив, що вчора зафіксовано щонайменше 5 епізодів роботи важкого озброєння незаконних збройних формувань по наших позиціях – йдеться про ствольну артилерію та 122-мм міномети. За словами Андрія Лисенка, вчора бойовики активно атакували наші позиції в районі Донецького аеропорту – поблизу Авдіївки та Опитного. На цей рубіж оборони припадає понад половина епізодів порушення режиму тиші з боку бойовиків. Внаслідок підриву на ворожій міні в районі Авдіївки 3 українських військовослужбовців загинули, 2 – було поранено. «На інших рубежах оборони постраждалих бійців АТО немає» – підкреслив Андрій Лисенко.
Як зазначив речник АТО, окрім околиць Донецька, найбільш гарячими точками на лінії зіткнення вчора були с. Широкине і с. Бердянське поблизу Маріуполя, Майорськ (передмістя Горлівки), с. Кримське і Нижнє поблизу Бахмутської траси. Окрім цього, вчора зафіксовано політ 1 ворожого БПЛА поблизу Маріуполя.
Андрій Лисенко заявив, що, за даними української розвідки, на території, контрольованій бандформуванням «ЛНР», окупаційна адміністрація проводить примусову реєстрацію чоловіків, які ще мають роботу. Згідно з задумом бойовиків, у разі необхідності, зареєстровані примусово будуть залучені до бойових дій на боці НЗФ.
Полковник Лисенко повідомив про затримання українськими силовиками бойовиків та їхніх поплічників. Українські прикордонники поблизу с. Диліївка затримали чоловіка, який, ймовірно причетний до діяльності НЗФ. В ході проведення особистого огляду затриманого, було виявлено свіжі поранення лівого плеча та правого коліна, походження яких чоловік пояснити не міг. Також правоохоронці затримали громадянку України, виявили карту Донецької області з відмітками, характер яких вона не змогла пояснити. Затриманих передано правоохоронним органам.
Речник АТО розповів про хід ротації у лавах українських військових. Зокрема, до Хмельницького повернувся підрозділ правоохоронців, які впродовж місяця несли службу на Бахмутській трасі. Четверо з них виявили бажання залишитись ще на місяць, щоб допомогти своїм побратимам, які приїхали їм на зміну. Також завершилося бойове відрядження зведеного загону правоохоронців з Львівської області, які захищали Маріуполь.
Під час прес-брифінгу речник АТО розповів про бойовий шлях Героя України – підполковника Юрія Коваленка. З перших тижнів конфлікту на сході України цей офіцер неодноразово брав участь у бойових рейдах, виконував завдання з охорони важливих об’єктів, і супроводжував спеціальні вантажі. Згодом він очолив зведений розвідувальний загін, який успішно виконував задачі з захисту державного кордону в районі КПП «Ізварине». Підполковник завжди зустрічав ворога зі своїми побратимами у найнебезпечніших місцях. Саме за ці якості й справжні командирські навички Юрію Коваленку було присвоєно звання Героя України. «Такі, як він, – назавжди стануть прикладом для сучасних українських військовослужбовців і майбутніх поколінь» – завершив Андрій Лисенко