Олександр Мотузяник: ОБСЄ підтримує направлення миротворчої місії на Донбас

WATCH IN ENGLISH

Київ, 9 квітня 2015 року – Президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва вимагає припинити тиск і залякування спостерігачів місії ОБСЄ на сході України, які регулярно йдуть з боку бойовиків. За його словами, погрози і стрілянину в бік місії більше не можна терпіти і ОБСЄ підтримує направлення миротворчої місії на Донбас. Про це під час прес-брифінгу в Україському кризовому медіа-центрі повідомив речник Адміністрації Президента України з питань АТО, полковник Олександр Мотузяник. “Ідею запрошення миротворців для врегулювання конфлікту підтримав Президент Польщі Броніслав Коморовський. Він також наголосив, що Україна та Польща мають єдину позицію щодо необхідності подальшого продовження санкцій через російську агресії на сході України”, – додав полковник Мотузяник.

09-04

 За словами речника АПУ, ситуація у зоні АТО залишається контрольованою, але бойовики не припиняють збройних провокацій по всій лінії зіткнення. Супротивник три рази обстріляв українські позиції зі ствольної артилерії, а також тричі застосовував танки. Українські військові відбили два напади бойовиків у районі Бахмутської траси. “Місцями найбільшого напруження залишається селище Широкине на Маріупольському напрямку, район Донецького аеропорту, і передмістя Горлівки на Донецькому напрямку та район Станиці Луганської та селища у центральній Луганській області були найгарячішими точками конфлікту”, – зауважив Олександр Мотузяник.

Протягом доби українські військовослужбовці зафіксували 19 ворожих БПЛА по всій лінії зіткнення. Ще два безпілотники вели авіарозвідку на адміністративній межі з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим та над морським портом Бердянська.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, троє – отримали поранення.

Полковник Мотузяник повідомив, що міжнародні правозахисні організації засуджують воєнні злочини, скоєні проросійськими бойовиками. Правозахисники з організації “Емнесті Інтернешнл” назвали “шокуючими” нові докази вбивств українських військовослужбовців, що були скоєні бойовиками, і закликають до негайного розслідування грубих порушень прав людини. “Україна докладає усіх зусиль, щоб звільнити наших воїнів з полону. Злочини бойовиків не залишаться безкарними – кожен буде притягнутий до відповідальності”, – зауважив Олександр Мотузяник.

СБУ затримала 10 підривників, які готували низку провокацій та диверсій в Одесі 10 травня під виглядом протестних акцій. Диверсійна група отримувала інструкції через російський координаційний центр. Полковник Мотузяник додав: “За інформацією СБУ, кошти подібним неіснуючим громадським організаціям надають колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров, колишні народні депутати Олег Царьов та Володимир Олійник, які наразі переховуються від українського правосуддя у Москві”