Андрій Лисенко: Росія перемістила 2 тисячі військових та бронетехніку на кордон з Україною

WATCH IN ENGLISH

Київ, 15 квітня 2015 року – Українські сили зафіксували розгортання військового угруповання Збройних сил РФ, яке складається з 2 тисяч військовослужбовців та 50 одиниць броньованої техніки у лісовому масиві у районі Вейдєлєвки Бєлгородської області Російської Федерації, що за 10 км від українсько-російського кордону. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко.

15-04 (1)

За словами полковника Лисенка, учорашній день у зоні АТО характеризувався нестабільною обстановкою та збройними провокаціями супротивника проти наших військових: активно застосовується стрілецька зброя, гранатомети та міномети. Окрім цього, бойовики двічі атакували українських військовослужбовців з танків у районі селища Піски. Протягом доби бойовики не використовували ствольної артилерії. “Точки найбільш запеклого протистояння сил АТО з супротивником: на Маріупольському напрямку – населені пункти Широкине та Чермалик, на Донецькому напрямку – район аеропорту, на Луганському напрямку – населені пункти поблизу Бахмутської траси”, – зауважив полковник Лисенко.

Протягом учорашнього дня українські військовослужбовці зафіксували 22 ворожих БПЛА. Сили АТО збили один із безпілотників, який летів на висоті понад 3000 метрів із Старобільська у напрямку Лиману Луганської області. “Ці населені пункти перебувають на значній відстані від лінії зіткнення – понад 30 км”, – наголосив речник АТО.

Протягом минулої доби внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, двоє були поранені.

Як повідомив Андрій Лисенко, представники СММ ОБСЄ та Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін відвідали село Широкине, що біля Маріуполя. Спостерігачі виступили з ініціативою демілітаризації і двостороннього поетапного відведення сил з демілітаризації і двостороннього поетапного відведення сил з цього району.

Речник АТО зазначив, що незаконні збройні формування, які тимчасово окупували окремі райони Донецької області розпочали видачу тимчасових довідок для посвідчення особи. У подальшому планується видача так званих “паспортів ДНР”. “Вони не будуть визнані жодною країною світу і будуть недійсними при перетині державного кордону та здійсненні будь-яких юридичних операцій”, – додав полковник Лисенко.

Українська контррозвідка затримала трьох членів бандформування “ДНР”, які організовували незаконний псевдореферендум на Донеччині минулого року. “Один з поплічників окупантів був призначений на посаду до так званого «міністерства надзвичайних ситуацій ДНР». Інший бойовик перебував у каральному підрозділі бандформування “військова поліція ДНР”, – пояснив полковник Лисенко.

Тим часом до України прибули 200 канадських військовослужбовців для проведення програм військових навчань і зміцнення потенціалу ЗСУ. Їхня робота триватиме до 31 березня 2017 року.