Андрій Лисенко: Українська сторона підтримує демілітаризацію с. Широкине під Маріуполем

WATCH IN ENGLISH

Київ, 18 квітня 2015 року. – Представники української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін здійснили робочу поїздку до села Широкине. Українська сторона готова забезпечити демілітаризацію своєї зони відповідальності за умови дотримання повного припинення вогню з боку противника протягом визначеного часу. У Широкиному планується розмістити постійно діючий пункт спостереження за участю фахівців ОБСЄ. Про це розповів речник антитерористичної операції на сході України половник Андрій Лисенко на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

18-04

Файл у гарній якості доступний за посиланням.

За словами речника АТО, бойовики не виконують Мінські домовленості, дошкуляючи нашим військовим збройними провокаціями. Зокрема, вчора члени НЗФ 24 рази обстріляли наші позиції зі 120-мм мінометів, 5 разів – з 122-мм гармат, тричі – з танків. «Зафіксовані випадки роботи снайперів противника» – зазначив полковник Лисенко.

За словами речника АТО, точками найбільш запеклого протистояння вчора були с. Григорівка, що неподалік Гранітного (Маріупольський напрямок), – район Донецького аеропорту, рубежі оборони поблизу сел. Гранітне, а також передмістя Горлівки (Донецький напрямок), район Бахмутської траси, а також район Щастя і Станиці Луганської (Луганський напрямок). Також, у ході відповідей на запитання журналістів, полковник Лисенко підтвердив факт збройного зіткнення між силами АТО і бойовиками в районі с. Трьохізбенка на Луганщині, яке відбувалося вранці 18 квітня.

Протягом минулої доби внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 1 – було поранено. Це сталося в районі с. Ленінське, що під Горлівкою.

Андрій Лисенко підкреслив, що українські військові мають право вести вогонь у відповідь. «Наші військові завжди дають гідну відсіч знахабнілим бойовикам» – підкреслив речник АТО. Кілька днів тому на околиці с. Кримське Новоайдарського району Луганщини відбулося бойове зіткнення українських військовослужбовців з бандформуванням «ЛНР». Три розвідувально-диверсійні групи ворога напали на наших бійців. У ході бою сили АТО знищили 2 автомобілі ворога, «Газель» з мінометом, 3 кулемети «Утес» та машину ГАЗ-66 з вантажем вибухівки. Бойовики відступили з втратами, з нашого боку загиблих і поранених не було.

Речник АТО повідомив, що противник веде активну повітряну розвідку: за інформацією Державної прикордонної служби наші бійці зафіксували польоти 16 ворожих БПЛА у зоні АТО.

За словами Андрія Лисенка, світ спростовує облудну брехню російського керівництва про війну на сході України. Зокрема, начальник Генерального штабу ЗСУ генерал Віктор Муженко назвав військові підрозділи ЗС РФ, що брали участь у боях на сході України. За його словами, російські війська брали активну участь боях у лютому на Дебальцевському плацдармі проти наших бійців, і загарбники понесли там важкі втрати. Зараз на Донбасі перебувають вояки 15-ї окремої мотострілецької бригади 2-ї армії Центрального військового округу, 8-ї окремої мотострілецької бригади, 331-го повітряно-десантного полку з Костроми 98-ї повітряно-десантної дивізії та інші.

Крім того, Віктор Муженко зазначив, що деякі військові частини, що брали участь в окупації України, зокрема 98-му та 106-ту повітряно-десантні дивізії, планується залучити до участі у військовому параді 9 травня у Москві.

Цю інформацію підтверджують і закордонні партнери України. Виконувач обов’язків речника Державного департаменту США Мері Харф заявила, що російські війська перебувають на Донбасі, чому є численні фотографії та інші очевидні докази. Представник американського зовнішньополітичного відомства зазначає, що Росія створила мережу командних пунктів у східній України, а також тренувальні центри, щоб готувати нових бойовиків.

Саме тому Президент США Барак Обама заявив, що Вашингтон не має наміру відмовлятися від санкцій проти Росії до тих пір, поки Мінські угоди не будуть виконані повністю і на Донбасі не настане мир.

Андрій Лисенко розповів, що українські спецслужби запобігли диверсії у Харкові. Терористи планували вчинити вибухи на вузлових телекомунікаційних об’єктах з метою повного відключення у місті усіх видів зв’язку: проводового, мобільного та Інтернету. Координатор злочинного задуму – ватажок «Оплоту» Жилін, який перебуває у розшуку і ховається від правосуддя в Росії, який пропонував досвідченому зв’язківцю значну суму грошей, однак той відмовився від співпраці з ворогом, і дав свідчення.