Моніторинг українських медіа за 24-26 липня 2015 року

Незважаючи на чергову домовленість про відвід озброєнь з лінії фронту, фахівці все ж вважають за необхідне, як мінімум, введення миротворчих сил в регіон, оскільки збільшення кількості спостерігачів ОБСЄ не може забезпечити контроль над ситуацією і припинення бойових дій в зоні конфлікту. Росія може ще намагатися відсунути лінію розмежування далі вглиб території України, і, до того ж, все ще наполягає на забезпеченні прямого діалогу між владою Києва та сепаратистами, а також на закріпленні особливого статусу “ЛНР і ДНР” в Конституції України. Тим часом, центральна виборча комісія України вирішила не проводити місцеві вибори на сепаратистських територіях, а військово-цивільні адміністрації налагоджують контроль над кордонами з ними, у тому числі для боротьби з контрабандою.

Заборона на участь комуністичних партій у виборчих і політичних процесах України, на тлі млявості з самим процесом декомунізації і законодавчою забороною діяльності цих партій, створює враження, що мова лише йде про усунення можливих конкурентів на майбутніх виборах.

Представники ЦВК вважають, що вибори в 205 окрузі Чернігівської області пройшли без істотних порушень, незважаючи на заяви громадських організацій. Використання ж підроблених журналістських посвідчень може виявитися новою технологією втручання в хід виборів, випробуваної на цих виборах, відзначають громадські активісти.

Ситуація в Мукачеві не сильно нашкодила перспективам укладення договору про безвізовий режим з Євросоюзом, оскільки вдалося переконати європейців, що вона сталася в рамках боротьби проти контрабанди, вважають дипломати.

Експерти очікують, що МВФ таки виділить Україні черговий кредитний транш до кінця цього місяця, оскільки країна встигла прийняти законодавчі зміни, які вимагав Фонд. Тим часом, також рекомендують Україні брати курс на самозабезпечення газом, вважаючи ресурсів і можливостей для цього достатніми в осяжному майбутньому.

СИТУАЦІЯ НА ДОНБАСІ.
Україна здатна себе захистити, а повторити югославський сценарій більше шансів саме у Росії. Це можливо з тієї причини, що тоталітарний режим у Росії намагається стримувати національно-визвольні рухи “шляхом підкупу або їх придушення, і перемкнути зріючі масштабні соціальні невдоволення на штучно вигаданих зовнішніх ворогів. Але досвід СРСР показує, що така ситуація не може тривати довго. Розпад імперії, побудованої на страху і брехні, що почався на початку 90-х років минулого століття, тільки тимчасово призупинився. Радянська інтервенція в 80-х стала детонатором для початку розпаду імперії, а діюча інтервенція Росії стане тим детонатором, який завершить процес розпаду”, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов. Домогтися успіху у війні Україна може не глобальним наступом, а локальними завоюваннями, вважає військовий експерт Юрій Бутусова. “Зараз нам не потрібна війна за контроль території, зараз потрібна війна на знищення незаконних збройних формувань, які порушують умови припинення вогню в демілітаризованій зоні. Війна на виснаження повинна бути обопільною. Ресурси Росії великі взагалі, але ресурси Росії для локальної війни на Донбасі обмежені”, вважає журналіст.

Росія за всяку ціну хоче відсунути фронт від Донецька, впевнений Бутусов. “Донецьк – основна операційна база російських військ – знаходиться в зоні ураження української артилерії, і російське командування за всяку ціну хоче відсунути лінію фронту, щоб виключити ймовірність раптового і швидкого штурму ключового міста “ДНР”, вважає Бутусов. У нинішній конфігурації фронту забезпечити повне припинення бойових дій неможливо. “Великі міста є важливими комунікаційними, операційними і ресурсними базами для російських і українських військ, тому їх демілітаризація неприпустима для обох сторін”, вважає журналіст і військовий експерт Юрій Бутусов. Не сприяє припиненню вогню і те, що лінія протистояння відкрита і доступна для дій усіх видів техніки, для потайного і швидкого переміщення, зазначив він. “У цих умовах патрулі ОБСЄ чисто фізично нездатні забезпечити контроль лінії фронту. Тут необхідний, як мінімум, введення миротворчих сил. Це теж не забезпечить повний контроль, але, у всякому разі, це був би реальний інструмент впливу на ситуацію, який зараз взагалі відсутній”, упевнений він.

“Нормандська четвірка” під час останньої телефонної розмови домовилася про відвід важкої техніки від лінії зіткнення, і збільшенні кількості інспекторів ОБСЄ. “Переговори в нормандському форматі ніколи не бувають легкими, але на цьому етапі вдалося досягти певного прогресу. Перше – за моїм наполяганням ми повинні, нарешті, забезпечити режим припинення вогню. Нам вдалося забезпечити підтримку української пропозиції про те, що ми повинні відвести від лінії зіткнення артилерію калібру менш 100 мм, мінометів і танків, з яких в основному обстрілювалися українські позиції. Вони повинні бути відведені на 15 км. Ми також забезпечили зростання кількість інспекторів ОБСЄ, і вздовж лінії зіткнення було розставлено від 10 до 15 постійно діючих постів спостереження ОБСЄ, які додатково до мобільних груп будуть вести перевірку. Ми встановили дуже жорсткий термін – не пізніше 3 серпня угода має бути підписана. Потім залишається 10 днів, щоб її негайно імплементувати”, повідомив Президент України Петро Порошенко.

Президент Росії Владімір Путін закликав законодавчо оформити особливий статус окремих регіонів Донбасу та амністію бойовикам “ЛНР-ДНР”. “Владімір Путін знову підкреслив, що врегулювання внутрішньоукраїнської кризи неможливе без налагодження Києвом прямого діалогу з представниками Донбасу. Президент Росії закликав українську сторону чітко дотримуватися букви і духу мінського комплексу заходів. Зокрема, узгодити з “ДНР” і “ЛНР” і ввести в дію на постійній основі законодавче оформлення особливого статусу відповідних регіонів і закон про амністію, а також визначити модальності та порядок проведення місцевих виборів”, повідомляють у прес-службі Кремля.

Центральна виборча комісія буде звертатися до військово-цивільних адміністрацій щодо проведення місцевих виборів у Донецькій і Луганській областях. “На тих територіях, що визначені додатком до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, вибори не призначаються, мова йде про окуповані території. Так само вибори не призначені на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. А на тих територіях, де українська влада, але теоретично може бути якийсь рівень загрози, передбачений той механізм, який вже застосовувався на парламентських виборах в 2014 році. І парламент вніс відповідні зміни до закону про військово-цивільні адміністрації”, повідомив голова комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Руслан Князевич. За його словами, ЦВК має право звернутися із запитом до керівників військово-цивільних адміністрацій, щоб вони прояснили, на якій території з точки зору безпеки є загроза можливості зриву виборів. Князевич зазначив, що в кінцевому результаті рішення ЦВК буде затверджувати парламент.

У всіх департаментах Луганської обладміністрації буде проведено “волонтерський аудит”. “Із завтрашнього дня розпочне роботу незалежний “волонтерський аудит”. Поступово перевіримо роботу всіх департаментів. Нові керівники – через поліграф”, повідомив новий глава Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука. За його словами, крім вирішення кадрових питань, ведеться робота з розширення українського теле- і радіомовлення та блокування “сепаратистських телеканалів”.

Логістичні центри на пунктах пропуску зроблять невигідною контрабанду. “Економічно буде невигідно платити данину за перетин лінії розмежування з продуктами харчування, побутовою хімією та ліками. Звичайно, буде вирішуватися питання з підакцизними товарами, тому що ми не плануємо продавати тютюн і лікеро-горілчані вироби”, повідомив глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. Завдяки цим центрам зменшиться контрабанда, будуть розвантажені контрольно-пропускні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) і істотно скоротяться черги, за які нам дорікають місії ОБСЄ і міжнародні організації, розраховує голова Донецької ОДА.

ГАЗ – ЕНЕРГЕТИКА.
За рахунок скорочення внутрішнього споживання газу і розробки власних газових родовищ України до 2025 року може повністю відмовитися від його імпорту, як з Росії, так і з європейських країн. “У 2013 році обсяг споживання газу становив порядку 50 млрд куб. м, у 2014 році – 42 млрд куб. м. У цьому році очікується споживання на рівні близько 35 млрд куб. м. Якщо ми будемо скорочувати споживання такими темпами, то вже в районі 2025 ми зможемо вийти на повну відмову від імпорту газу, причому не важливо звідки – з Європи чи Росії. Це стане можливим не тільки за рахунок скорочення обсягів споживання, а й за рахунок нарощування власного видобутку газу”, повідомляє президент Центру “Стратегія XXI” Михайло Гончар. За цілеспрямованої урядової політиці Україна може вийти на мінімальний обсяг імпорту газу, до декількох мільярдів кубометрів, вже до 2020 року, вважає експерт.

ОСВІТА ТА ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я.
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив збільшити кількість годин для вивчення іноземних мов в школі. “Світ змінився, і для того, щоб ти був конкурентоспроможним в цьому світі, ти повинен знати багато іноземних мов. Це ще одне джерело знань. Саме тому я дав доручення збільшити кількість годин у середній школі для вивчення іноземних мов”, сказав глава уряду.

РЕФОРМИ.
Венеціанська комісія позитивно оцінила попередній текст змін до Конституції України в частині правосуддя. “Запропоновані зміни в цілому позитивні й заслуговують підтримки”, йдеться у висновку Комісії. “Положення законопроекту добре сформульовані. Їх прийняття буде важливим кроком вперед на шляху до створення дійсно незалежної судової системи в Україні”. Венеціанська комісія висловила готовність і надалі надавати допомогу української влади.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ.
Ситуація з “Правим сектором” на Закарпатті не матиме безпосереднього впливу на лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС, однак державна монополія на застосування сили повинна бути збережена. “Хочу зазначити, що члени нашої делегації підкреслювали важливість збереження найсуворішої державної монополії на використання сили, роззброєння всіх воєнізованих формувань або їх повну інтеграцію в офіційні силові структури”, заявив голова Комітету у закордонних справах Європейського парламенту Ельмар Брок. Він підтвердив повну підтримку Євросоюзу в процесі візової лібералізації та висловив сподівання, що безвізовий режим запрацює, як тільки будуть виконані всі необхідні вимоги. Загрози безвізового діалогу, яка була через події в Мукачеві, вдалося уникнути. “На щастя, Мукачево справді майже не завадило, але тут нам справді пощастило. По-перше через те, що були дійсно рішучі дії з боку центральної влади. Зокрема, те, що ми швидко замінили всіх керівників, хто там був – включно з губернатором”, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Якщо такі епізоди будуть повторюватися, “буде неймовірно складно пояснити і переконати, що це один, ізольований випадок, що це просто боротьба за потоки контрабанди, а не щось інше”, попереджає міністр.

Верхня палата парламенту Австрії проголосувала за ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, повідомив посол України в Австрії Олександр Щерба.

ЕКОНОМІЧНА СИТУАЦІЯ.
Президент України Петро Порошенко підписав закон, що забороняє примусовий продаж майна для погашення заборгованості, крім боргів перед НАК “Нафтогаз України”. Метою даного закону, підкреслив він, є стабілізація фінансового стану “Нафтогазу”, загальна заборгованість перед яким досягла 6,5 млрд грн. “Президент щойно підписав закон України про введення мораторію на примусову реалізацію майна. Згідно з цим законом мораторій не поширюється на застосування примусової реалізації майна для погашення заборгованості перед НАК “Нафтогаз України”. Цей закон – остання передумова для проведення засідання Ради директорів МВФ 31 липня. Ми очікуємо, що Рада директорів розгляне питання про виділення Україні наступного траншу 1,7 млрд доларів”, повідомив представник Президента в уряді Олександр Данилюк. Міжнародний валютний фонд виділить Україні черговий транш фінансової допомоги в розмірі 1,7 млрд доларів. “Страждаюча від війни країна, схоже, отримає офіційне рішення для виплати 1,7 млрд доларів не пізніше 31 липня, коли виконавча рада МВФ повиненна зібратися з цього питання”, повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела.

Україна підписала кредитні угоди зі Світовим банком на 500 млн доларів і з Японією – на 300 млн доларів. “Через рік, нарешті підписали кредит на USD 500m зі Світовим Банком плюс USD 300m від Японії. Для бюджетних потреб”, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус.

ПАРЛАМЕНТ.
Всім комуністичним організаціям заборонено брати участь у виборчих процесах в країні. “Сьогодні – день історичної справедливості. Сьогодні міністр юстиції, відповідно до ухваленого Верховною Радою закону, підписав рішення, відповідно до якого комуністичні партії втрачають право бути суб’єктом політичних і виборчих процесів”, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. Були підписані три накази відповідно до закону, які визнають те, що Комуністична партія України, зокрема в своїй діяльності, у найменуванні, у символіці та в статуті, програмі, не відповідає вимогам Закону “Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні”, зазначив міністр юстиції Павло Петренко. Згідно з пакетом законів про декомунізацію, відтепер ці партії втрачають статус учасників виборчого процесу, але залишаються в статусі юридичних осіб до моменту, поки суд не скасує їх реєстрацію, пояснив міністр.

Голосування на всіх 83 виборчих дільницях округу № 205 пройшло спокійно, відповідно до вимог закону про вибори народних депутатів України і без суттєвих порушень, які могли б вплинути на результат виборів, заявив журналістам голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський. “Тепер головне, щоб так само спокійно і відповідно до встановлених законом процедурами пройшли підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях, транспортування виборчої документації в окружну виборчу комісію і встановлення підсумків голосування в окрузі”, додав він.

Громадянська мережа “Опора” заявила, що її спостерігачі виявили 52 порушення виборчого законодавства під час довиборів у Чернігові. Більше третини цих порушень стосувалася присутності на дільницях сторонніх осіб, у тому числі і народних депутатів, в декількох випадках спостерігачів “Опори” не допускали на дільниці. Також в організації повідомили про те, що присутність сторонніх осіб на етапі завершення голосування на засіданні виборчих комісій було на 29 відсотках дільниць 205-го округу в Чернігові, фотографування бюлетенів – майже на 10 відсотках, порушення таємниці голосування в останні години на 6 відсотках дільниць. Так само на 6 відсотках дільниць виявили випадки незаконного впливу на волевиявлення виборців, що мали ознаки непрямого підкупу виборців, і ще на 6% дільниць кореспонденти “Опори” були позбавлені можливості спостерігати за виборчими процедурами, у тому числі неправомірно видалені з виборчих дільниць.

Комітет виборців України відзначає ряд проблем на довиборах у 205-му окрузі. Спостерігачі КВУ неодноразово фіксували випадки, коли на одній ділянці були зареєстровані відразу кілька представників одного кандидата або ЗМІ, повідомила прес-служба організації. У деяких випадках кількість спостерігачів від одного кандидата на ділянці досягало 3-4 чоловік. Крім цього, члени комісій порушують норми законодавства щодо реєстрації представників кандидатів та ЗМІ. Велика кількість псевдожурналістів і порушень на виборчих дільницях може свідчити про план щодо зриву виборів. “У Чернігові на виборчих дільницях знаходиться близько 40 осіб з підробленими журналістськими посвідченнями. Нашестя фейкових журналістів може бути частиною плану щодо зриву виборів. Зокрема, через численні скандали об’єктивність результатів виборів може бути поставлена ​​під сумнів і вибори будуть визнані недійсними”, повідомив голова Комітету виборців України Олексій Кошель. Саме такий сценарій свого часу був реалізований в Києві, нагадав він.

ПРЕЗИДЕНТ.
Президент України Петро Порошенко ветував прийнятий парламентом закон про порядок нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам. “Президент ветував закон, який вносить зміни до закону України про житлово-комунальні послуги в частині нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам. Президент вважає, що цей закон обмежує права громадян і суперечить політиці спрощення процедури отримання субсидій, яка проводиться урядом”, повідомив представник Президента в уряді Олександр Данилюк. Президент, ветувавши закон, захистив права пенсіонерів та інвалідів на отримання субсидій, зазначив чиновник. “Незважаючи на прекрасну назву і бажання депутатів як би полегшити процедуру оформлення субсидій, Закон насправді її істотно ускладнював, більше того, обмежував права багатьох громадян на отримання субсидій”, повідомив він.

НБУ.
Платоспроможні банки України в першому півріччі отримали збитки у розмірі 30,6 млрд грн. “Станом на 1 липня 2015 фінансовий результат діючих банків був негативним і становив 30,6 млрд. грн. В цілому з початку року банки України зазнали значних збитків – майже 82 млрд. грн, 62,7% з них припадає на неплатоспроможні банки”, інформує прес-служба Національного банку.