????????????????????????????????????

Depuis 1 an, plus de 140 familles de militaires ukrainiens reçoivent de l’aide militaire en provenance de France

WATCH IN ENGLISH

Київ, 24 травня 2016 року – Понад рік 143 родини українських військових щотижня отримують невелику посилку із Франції від української діаспори. «Це родини українських військових або добровольців, які загинули в АТО, також поранених бійців, частково і тих бійців, які зараз знаходяться на передовій і мають малих дітей. […] Це наш вияв підтримки і жест поваги», – розповіла про ініціативу Алла Лазарєва, координатор французької громадської організації «Перетинаючи Європу», під час скайп-включення в Українському кризовому медіа-центрі у рамках пілотного проекту УКМЦ «Речник мирного життя».

Організація «Перетинаючи Європу» виникла у 1999 році. Українські журналісти, економісти та політологи задумали її як своєрідний «місток» між Францією та Україною, а також Польщею, Чехією та Угорщиною. Члени організації допомагали французьким журналістам та науковцям, які планували приїхати до України, а також українським журналістам, які збиралися у Францію. Також організовували заходи, що мали налагодити співпрацю між країнами і сприяти швидшому підписанню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Після початку конфлікту на сході волонтери почали підтримувати родини, що постраждали внаслідок війни. «Нас півтора десятки, не більше, але нас дуже підтримує громада – допомагає речами, іграшками, коштами і солодощами», – розповіла пані Лазарєва. Жодної спонсорської підтримки волонтери не отримують – громада збирає всю допомогу власними зусиллями, долучаються також небайдужі французи. Офіційної співпраці із консульством також немає, проте віце-консул із власної ініціативи також передавав подарунки для дітей.

Родини, які потребують підтримки, знаходить координатор волонтерів у Києві, Адріана Бубновська. Вона підтримує контакт із ними та уточнює потреби. Щоб увесь процес був максимально прозорим, волонтери регулярно публікують звіти про зібрану і доставлену допомогу. «Родини не зобов’язані надавати фотографії дітей, але умова така, що вони фотографують те, що отримали – щоб ті, хто передав допомогу, бачили, що відправлену посилку справді передали в руки адресатам», – зазначила Алла Лазарєва. Зараз волонтери працюють над інтерактивним сайтом, через який можна буде координувати взаємодію між тими, кому треба допомога і тими, хто хоче допомогти.

Цього року діаспора також профінансує відпочинок у Франції для 7 українських дітей у скаутському таборі в Гозе, неподалік від кордону зі Швейцарією. «Це виключно діти загиблих у війні українських бійців з різних куточків України. […] Табір розпочнеться з 4 липня і триватиме 2 тижні. Дітки приїдуть на три дні раніше, щоб побачити Париж, і після зміни також залишатимуться у Франції ще декілька днів», – розповіла Алла Лазарєва.  Кошти на цю поїздку – 3 тисячі євро – стали спільним подарунком українців у Франції та вже покійної Наталі Пастернак, однієї з лідерів української діаспори у Франції.