Суспільна угода 2017: презентація проектів-учасників народного голосування за найкращу ідею тимчасової художньої інтервенції на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві

Презентація

У середу, 5 квітня, о 10:00 відбудеться презентація проекту Суспільна угода 2017, в рамках якого фонд ІЗОЛЯЦІЯ оголошує народне голосування за ідею тимчасової мистецької інтервенції на місці колишнього пам’ятника Леніну в Києві. До фіналу вийшло 4 проекти, проголосувати за які може кожен охочий. Голосування відкрите з 3 по 9 квітня 2017 за цим посиланням.

Проекти фіналістів:

Afterall De Pedestal (Італія)

Проект складається з дерев’яної конструкції на кшталт клітки, що повторює форму порожнього постаменту в масштабі 1:2. Інсталяція має розміщуватися горизонтально позаду постаменту, підкреслюючи його безпомічність. Що було наповненим, стає порожнім, чоловіче домінування перетворюється на жіноче прийняття. Постамент – це символ сили, впевненості, віри – саме ці поняття мають стати предметом дискусії, що розгортається навколо моделювання нової колективної ідентичності.

Мілєна Вучковіч «Мені потрібен герой» (Сербія)

На порожньому постаменті пропонується встановити потужний прожектор. Він має бути увімкнений цілий день, але найбільш помітним, звичайно, ставатиме лише вночі. Прожектор обертається та висвітлює об’єкти навколо – будинки, дерева, машини – відбувається пошук нового героя. Таким чином підкреслюється відсутність простих та чітких рішень і необхідність бачити речі в іншому світлі.

Іса Каррільйо «Ритуал природи» (Мексика)

Проект складається з двох частин. З одного боку – покрити горщиками з розмарином порожній постамент. З другого боку, це практика медитації, відома на санскриті як shamata, в якій увагу буде зосереджено на диханні.

Розмаринова колона буде функціонувати як антидепресант, цілитель ударів і ран, стимулятор циркуляції і концентрації пам’яті, іншими словами, вона виконуватиме терапевтичну функцію. Друга частина проекту буде складатися з відкритих для громадськості регулярних медитацій. Практика буде проводитися протягом 45 хвилин кілька разів на тиждень. Наприкінці проекту рослини будуть віддані перехожим, які захочуть прийняти їх.

Микита Шалений «Героїв не існує» (Україна)

Встановити два ряди книжкових полиць з невеличкими дошками з обох боків постаменту, як у бібліотеці.Перед кожним рядом розташувати кошики з крейдою та вугіллям відповідно. Кожному бажаючому пропонується намалювати або записати на дошці те, що він/вона хотіли би забути за допомогою крейди або навпаки, що важливо пам’ятати за допомогою вугілля. Дошки з записами збиратимуться на поличках як своєрідний архів думок та бажань мешканців міста.

На презентації в Українському кризовому медіа центрі організатори представлять проекти-фіналісти та розкажуть про цілі проекту.

Спікери:

Олександр Виноградов – менеджер з комунікацій, фонд ІЗОЛЯЦІЯ

Євгенія Моляр – член міжнародного журі проекту Суспільна угода 2017, мистецтвознавиця, критикиня, член Художньої секції архітектурно-містобудівної ради при Департаменті містобудування й архітектури Київської міської державної адміністрації