Створили інфографіки до «Дня Українського моря» та 100-річчя підняття українських прапорів над Чорноморським флотом у Севастополі

WATCH IN ENGLISH

За ініціативи кінорежисера Івана Канівця створили серію інфографік до «Дня Українського моря» та 100-річчя підняття українських прапорів над Чорноморським флотом у Севастополі. Він працює над фільмом «Генерація волі», присвяченого подіям революційних років в Україні. Саме знімальна група реалізувала проект у співпраці з істориком із Запоріжжя, автором книги «Український державний флот» Ігорем Гриценком та Андрієм Іванцем, кандидатом історичних наук, координатором Таврійської гуманітарної платформи. Їх презентували під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Щороку громадськість відзначає свято «День Українського моря». Це свято відзначається з 1919 року. Воно присвячене знаменній події – 29 квітня 1918 року у Севастополі Чорноморський флот підняв українські прапори», – розповів Андрій Іванець.

У часи СРСР дослідження цієї теми були заборонені, тому усі матеріали збереглися лише завдяки окремим історикам-ентузіастам. Візуальних також замало. Усього створили 6 аркушів. Вони є у мережі та доступні до друку. Перший розповідає про події 1917 року – процес українізації флоту. «Наприкінці 1917 року більшість кораблів була захоплена російськими більшовиками. Це було зроблено практично у той же спосіб, який ми могли з вами бачити навесні 2014 року. Так само блокувалися кораблі, не давали їм вийти в море, вони залишалися без постачання, а потім захоплювалися штурмом», – провів історичні паралелі Іван Канівець.

«За урядування Антоновича вперше офіційно було затверджено нинішній прапор, який складається з двох смуг – блакитної вгорі та жовтої внизу. Це, на той момент, був прапор морського флоту», – зазначив пан Іван.

Іван Канівець переконаний, що вшанування подій 100-річної давнини 2018 року має бути пов’язане з відновленням Військово-морських сил України. «У рік 100-річчя революції ми повинні повернутися до уроків тієї революції. Одним з головних уроків для діячів 1917-20 років було те, що Крим має бути у складі України», – підсумував Андрій Іванець.