В Україні близько 1,5 мільйонів хворих на цукровий діабет – голова Ради Української діабетичної федерації

В Україні близько 1,5 мільйонів хворих на цукровий діабет, і ця цифра постійно зростає. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповіла голова Ради Української діабетичної федерації Валентина Очеретенко. Зараз має бути розроблена національна політика щодо діабету. Національних програм було дві – 1999-2007 років та на період 2009-2013 років. 88% країн світу мають діючі програми. Україна має розробити і затвердити нову. Розробляти головні положення щодо регламентування порядку отримання лікування хворими на діабет будуть під час наради з експертами Міжнародної діабетичної федерації, що відбудеться 16 червня.

Ірина Власенко, член правління Міжнародної діабетичної федерації, зазначила, що за кордоном, зокрема, у Латвії та Болгарії, діє система реімбурсації, згідно з якою пацієнт не витрачає власні кошти на лікування – це є обов’язком держави. Україна має налагодити систему своєчасного діагностування хвороби. А основний перелік ліків має бути доступний для всіх. Натомість, фармацевтична галузь, з метою збагачення, пропонує дорожчі ліки.

Крім доступу до інсуліну, хворі на діабет повинні 3-4 рази на день перевіряти рівень цукру у крові, без чого ефективне лікування неможливе. «Людина з діабетом, яка не була компенсована, стає інвалідом», – наголосила Валентина Очеретенко. Піклування з боку держави про хворих на діабет є економічно та соціально обґрунтованим – вони є працездатними та активними. «Від того, яку позицію ми займемо, багато що залежить», – підсумувала пані Валентина.