Доки невирішена ситуація з боргами ТКЕ, говорити про готовність до опалювального сезону рано – експерти, народні депутати

WATCH IN ENGLISH

Про готовність до опалювального сезону не можна говорити, доки не вирішене питання про борги держави перед теплопостачальними підприємствами (ТКЕ) за пільги і субсидії та не підписано договори між ТКЕ і НАК «Нафтогаз України», а також – поки не відома ціна на газ із жовтня 2017 року. Про це заявила народний депутат Альона Бабак під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

За її словами, «Нафтогаз» не бере до уваги ситуацію із боргами держави перед ТКЕ за пільги та субсидії. У проектах договорів, надісланих ТКЕ, зазначено, що будь яка заборгованість буде каратися штрафом у вигляді подвійної облікової ставки НБУ. Тому ТКЕ відмовляються підписувати їх. «У нас знову є дві правди: одна для «Нафтогазу» – «є ринкові умови», і друга – для підприємств теплопостачання, які живуть в адміністративно-командному режимі радянських часів. […] Я вважаю, що прем’єр міністр, через прийняття рішення чи розпорядження Кабміну, має публічно заявити, що у держави є борги перед комунальними підприємствами по пільгах і субсидіях, і що доки є такі борги держави, має бути адміністративно-командне рішення по відношенню до «Нафтогазу», щоб він не мав права штрафувати підприємства теплопостачання в обсязі подвійної ставки НБУ; або що «Нафтогаз» може штрафувати – але Кабмін, тому що ТКЕ не повинні бути заручниками боргів держави», – заявила Альона Бабак. Вона наголосила, що за таких умов заручниками стають і добросовісні кінцеві споживачі, які не мають заборгованості, але не можуть отримувати нормальні послуги. «Від Мінрегіону ми отримали інформацію, що до кінця року у повному обсязі погашено (борг) перед підприємствами теплопостачання не буде, тому що сума значно більша, ніж передбачено бюджетом», – додала вона.

Альона Бабак зазначила, що за поданням профільного комітету у Верховній Раді зареєстрували законопроект (№7083) про продовження терміну реструктуризації боргів теплокомуненерго перед «Нафтогазом», щоб запобігти подальшому накопиченню штрафів і пеней.

Євген Бушма, директор енергосервісної компанії ДТЕК ЕСКО, зі свого боку заявив, що багато залежить від того, чи подбають самі споживачі про підвищення енергоефективності свого помешкання, щоб тепло не йшло «в повітря». «Навіть зараз ще є час для проведення певних заходів до початку опалювального сезону, тим самим зменшуючи кількість спожитих гігакалорій і зменшуючи свої рахунки», – підкреслив він.

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних програм громадської мережі «ОПОРА», зазначила, що станом на вересень в Україні вже більше 30 тисяч ОСББ; понад тисяча з них скористалися «теплими кредитами». За її словами, для України це досить багато і процес рухається швидше, ніж свого часу у країнах Центральної і Східної Європи.

Приладами обліку тепла обладнані поки що від 66 до 70% будинків, підключених до центрального опалення (за даними НКРЕКП і Мінрегіону відповідно), хоча до кінця року сподівалися вийти на 100% облік. Решта поки що платитимуть за радянськими нормативами, що інколи навіть удвічі більше, ніж реальне споживання.

Найбільш гостро стоїть питання модернізації інфраструктури теплопостачальних підприємств, щоб припинити величезні втрати в тепломережах. Фактичні втрати в мережах, за її словами – до 25% і більше. «При 75% зношеності мереж про 95% готовність до опалювального сезону говорити не можна. Підприємствам потрібні кошти для модернізації, а це неможливо із сучасною системою тарифоутворення («витрати +»), яка є сьогодні. Регулятором вже запропоновано систему стимулюючого тарифоутворення, але потрібно запитати також теплопостачальні підприємства, як вони бачать цей перехід. […] Підприємство повинне мати довгострокову інвестиційну програму тому що тих коштів, які вони збирають через тарифи і які надають органи місцевого самоврядування, явно недостатньо», – пояснила Тетяна Бойко.

Незрозуміло також, якою буде ціна на газ з 1 жовтня для теплокомуненерго і для населення та чи переглянуть формулу ціни на газ «Роттердам +». «Попри заяви уряду, що ціна для ТКЕ залишиться незмінною, є Постанова 187 Кабінету Міністрів і наполеглива позиція МВФ. […]… Згідно з Постановою 187, яка чинна на сьогодні – поки що до неї немає змін – вона має збільшитися на 19%», – нагадала Тетяна Бойко.