Кожна п’ята дитина хоча б раз в житті зазнавала сексуального насильства – статистика Ради Європи

Протягом минулого року на дитячу гарячу лінію України надійшло понад 45,5 тисяч дзвінків, 6% з яких стосувалися дитячого насильства. Цього року показники зросли – понад 9% дзвінків. Відповідно до статистики Національної поліції України, 70% потерпілих від сексуального насильства дітей є жертвами людей, які входять до їхнього кола довіри. «Статистика Ради Європи є сьогодні страшною: кожна п’ята дитина хоча б раз в житті зазнавала сексуального насильства», – підкреслила Ірина Сваволя, координатор проекту «Боротьба з насильством щодо жінок та дітей в Україні» офісу Ради Європи в Україні, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

П’ять років тому Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, відому як Лансаротська конвенція. Українське законодавство досі не уніфіковано відповідно до міжнародних стандартів, зазначила віце-президент ГО «Ла Страда-Україна» Ольга Калашник. «Ми сподіваємося, що наші дії призведуть до того, що наші парламентарі проголосують за законопроект №2016, який стосується захисту дітей від сексуального насильства, і встановлять вік сексуальної згоди», – додала Ольга Калашник.

«На міжнародному рівні це питання досить високо підняте. Ми навіть не можемо собі уявити, які це буде мати наслідки для нашого дитячого покоління. Сьогодні вже в 10-11-12 років діти наражаються на те, щоб стати об’єктом сексуального злочину, самі для себе не усвідомлюючи. Діти зазнають таких травм, що потім в житті їм дуже важко розбудовувати стосунки з іншими людьми, довіряти дорослим людям, – наголосив Уповноважений України з прав людини Микола Кулеба. – Ми об’єднуємо зусилля і на державному рівні. Я хочу подякувати керівництву Національної поліції – сьогодні створюється окремий дитячий орган Національної поліції, який буде займатися, у тому числі, цими злочинами».

18 листопада – Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації. У цей день передбачена низка заходів, спрямованих на підвищення рівня інформативності дітей про сексуальне насильство. Зокрема, на базі Міжнародного дитячого центру «АРТЕК» відбудеться захід під слоганом «Про це треба знати, щоб цьому запобігти». Окрім цього, дітей, які зараз перебувають у таборі, очікують інформативні уроки та творчі конкурси. «Сьогодні ми просимо усіх не замовчувати, не прикривати цей вид насильства. Потрібно розуміти, що дитина, яка постраждала, – є невинною жертвою, а правопорушник повинен відповідати у правовому порядку за такий злочин», – підсумувала Ірина Сваволя.