Огляд ЗМІ за 6 грудня 2017

 

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що ухвалення закону про освіту в Україні порушує зобов’язання України перед НАТО. Тому, щоб відновити співпрацю з альянсом, українському уряду потрібно його відкликати. «Європейська правда» повідомляє, що Німеччина і ще десять країн-членів НАТО висловили незгоду з діями Угорщини щодо блокування євроатлантичних ініціатив України. “У листі держави чітко дали зрозуміти, що конфлікт між Угорщиною і Україною не повинен виноситися у площину НАТО. Крім того, вони заявили, що не зовсім розуміють, у чому полягає проблема, і не вважають її настільки складною, щоб через неї ставити під загрозу стратегічні інтереси Альянсу”, – зазначає видання.

Генеральний прокурор Юрій Луценко закликає керівництво НАБУ до «конструктивного діалогу». Натомість у стінах ВР він поскаржився, що його «дискредитують» в очах західних партнерів. Він також наголосив на тому, що ФБР «співпрацює з нами у рамках надання юридичної допомоги: обмін інформацією, надання експертних висновків. Але операції на території України якогось розвідувального органу іншої країни – неможливі». Луценко також виступив за несення змін до законодавства щодо набору співробітників НАБУ і реєстрації в СБУ засобів прослуховування, які зможуть використовувати співробітники Бюро. Генпрокурор також закликав Раду визначитися із аудитором для НАБУ. Нардеп Сергій Лещенко заявив, що влада прагне нівелювати роботу НАБУ, коли буде розпочато передвиборчу компанію. «І для того, щоб вибори відбулися безболісно, НАБУ має бути знищене станом на весну наступного року», – сказав Лещенко. Віце-спікер ВР Оксана Сироїд закликала Порошенка звільнити з посади Юрія Луценка.

Керівники фракцій БПП та НФ Артур Герасимов і Максим Бурбак внесли до Верховної Ради проект закону, який передбачає надання парламенту повноважень висловлювати недовіру та відправляти у відставку керівників низки новостворених антикорупційних органів, зокрема, директора НАБУ.  Крім того, члени комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції (нардепи від БПП, НФ, ОП, РПЛ, «Відродження») визнали роботу голови комітету Єгора Соболєва незадовільною, тобто звільнити його з посади керівника комітету. На думку експертів, влада взяла відкритий курс на знищення антикорупційної реформи. Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хьюг Мінгареллі стурбований тим, що члени комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції ініціювали відкликання Єгора Соболєва з посади голови комітету. Вночі стало відомо, що “законопроект про вбивство НАБУ, САП та НАЗК” не внесений в порядок денний ВРУ. 

Держдеп США повідомив, що за підтримки США в Україні було відкрито 333 антикорупційних провадження та розкрито 108 справ. В американському відомстві також додали, що фахівці правоохоронних органів США увійшли в НАБУ, щоб сприяти нарощуванню здатності до боротьби з корупцією та відшкодування активів, посилити спільні антикорупційні зусилля України.

Спікер Міністерства закордонних справ Великобританії заявив, що втручання в розслідування Національного антикорупційного бюро і викриття таємних співробітників НАБУ є тривожною ознакою того, що майбутнє незалежних антикорупційних органів перебуває під загрозою.

Глава Світового банку Джим Йонг Кім заявив, що СБ підтримує зусилля НАБУ в боротьбі зі корупцією. На його думку, новостворені українські антикорупційні органи вже мають досягнення у викритті корупції та боротьбі з нею, тому для подальшої реалізації антикорупційної реформи в Україні ці органи мають потребу в підтримці.

Низка українських ГО, серед яких РПР, Transparency International Україна, «Ейдос», CEDEM (21 загалом), звернулися з відкритим листом до ЄС із закликом рішуче підтримати антикорупційну реформу в Україні, оскільки вона рухається у зворотному напрямку.

Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці без права внесення застави соратника Саакашвілі Северіона Дангадзе. «Саакашвілі буде затримано, і краще, що він може зробити, якщо він хоча б чоловік, якщо він дійсно хоч трохи любить Україну, прийти сьогодні на вулицю Володимирську для надання свідчень слідчим», – заявив Юрій Луценко. Він також наголосив, що «нічні події» були абсолютно законні, тому що Саакашвілі оголошено у розшук. Натомість сам Саакашвілі подав заяву до НАБУ про вчинення злочину групою осіб на чолі з генеральним прокурором Юрієм Луценком і главою СБУ Василем Грицаком. Саакашвілі також закликав українську опозицію до об’єднання. Президент Петро Порошенко опосередковано прокоментував події із Саакашвілі. Він заявив, що «українська армія не для того тримає фронт, щоб ворог орудував у тилу». Посли країн G7 в Україні очікують, що розслідування стосовно Саакашвілі буде проведено оперативно і відповідно до юридичних норм.

В. о. голови ДФС Мирослав Продан анонсував зміни до тендерного законодавства, які покликані унеможливити зловживання на процесах закупівель через зупинку тендерів. «Суб’єкти господарювання, користуючись своїм правом оскарження тендерних процедур до Антимонопольного комітету та зловживаючи ним, фактично зупиняють будь-які тендерні закупівлі», – заявив Продан. За його словами, це питання на сьогодні є надзвичайно актуальним.

Кабінет міністрів створив держпідприємство “Національна вугільна компанія”. До кінця року передбачається оптимізувати структуру відокремлених підрозділів “Національної вугільної компанії”, зокрема, створити проектно-науковий центр і сервісно-технічний центр по обслуговуванню і ремонту обладнання, а також ліквідувати непрофільні активи, провести інвентаризацію наявного технологічного потенціалу вугільних підприємств та передати об’єкти соцсфери на баланс місцевих бюджетів. В компанію увійдуть 33 шахти.

На засіданні комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки прийнято рішення схвалити законопроект № 7342-1, яким передбачено врегулювання кризи в НКРЕКП шляхом надання президенту України прав призначати членів енергорегулятора самостійно. “Бажання президента продовжувати в ручному режимі управляти рішеннями Регулятора, які збагачують олігархів та приводять до зубожіння українців, виявилось дуже сильним”, – прокоментувала рішення комітету ВР народний депутат Вікторія Войціцька.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Саакашвілі поскаржився НАБУ на “злочини” ГПУ і СБУ, закликав опозицію єднатися (1883 публікації у ЗМІ)
  • Обшук у “агента Катерини”, “латиноамериканський карнавал” і заяви в Раді. Як розвивається конфлікт НАБУ з Генпрокуратурою та СБУ (206 публікацій у ЗМІ)
  • Євросоюз прокоментував спробу Ради звільнити Соболєва: Регрес реформ в Україні (68 публікацій у ЗМІ)
  • Петро Порошенко відреагував на події навколо Саакашвілі (45 публікацій у ЗМІ)
  • Соратника Саакашвілі Дангадзе взяли під варту на два місяці (17 публікацій у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Ухвалення закону про освіту в Україні порушує зобов’язання України перед НАТО. Тому, щоб відновити співпрацю з альянсом, українському уряду потрібно його відкликати. Про це заявив голова МЗС Угорщини Петер Сійярто у Брюсселі на зустрічі голів МЗС країн НАТО. “Проігнорувавши права меншин і прийнявши новий закон про освіту, Україна не тільки порушила зобов’язання перед ЄС, а й перед НАТО” – сказав він, додавши, що Будапешт не буде жертвувати інтересами закарпатських угорців у “геополітичних іграх”.

Німеччина і ще десять країн-членів НАТО висловили незгоду з діями Угорщини щодо блокування євроатлантичних ініціатив України через закон про освіту, повідомляє інтернет-видання “Європейська правда” з посиланням на місцеву пресу. “У листі держави чітко дали зрозуміти, що конфлікт між Угорщиною і Україною не повинен виноситися у площину НАТО. Крім того, вони заявили, що не зовсім розуміють, у чому полягає проблема, і не вважають її настільки складною, щоб через неї ставити під загрозу стратегічні інтереси Альянсу”, – зазначає видання. У листі також йдеться, що суперечності щодо України на високому рівні в НАТО є сигналом для Москви, оскільки будь-які розбіжності в Альянсі – це успіх для Російської Федерації.

Міністри закордонних справ НАТО обговорили в середу за робочим обідом політику відкритих дверей Альянсу, заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберг. “Ми погодилися, що це історичний успіх, що вносить основний вклад в євроатлантичну безпеку”, – сказав глава Північноатлантичного альянсу на прес-конференції в Брюсселі після завершення дводенної зустрічі глав МЗС країн НАТО. “Кілька раундів розширення гарантують безпеку Європи, забезпечують європейську інтеграцію”, – додав генсек альянсу. За його словами, вступ Чорногорії до НАТО цього року є найсвіжішим прикладом цього.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон ставить нормалізацію відносин НАТО із Росією у залежність від припинення російської агресії в Україні. “Ми не можемо повернутися до відносин між Росією і НАТО, оскільки Росія продовжує незаконну окупацію України”, – сказав він, виступаючи в середу на прес-конференції в Брюсселі. Держсекретар вважає, що “російська агресія в Україні залишається найбільшою загрозою для європейської безпеки”.

СИТУАЦІЯ ІЗ НАБУ.

Керівники фракцій “Блок Петра Порошенка” та “Народний фронт” Артур Герасимов і Максим Бурбак внесли до Верховної Ради проект закону, який передбачає надання парламенту повноважень висловлювати недовіру та відправляти у відставку керівників низки новостворених антикорупційних органів. “Верховна Рада може висловити недовіру директору Державного бюро розслідувань, заступнику генерального прокурора – керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, директору Національного антикорупційного бюро України, члену Національного агентства з питань запобігання корупції, що передбачає відставку з посади”, – йдеться в тексті законопроекту №7362 авторства М. Бурбака та А. Герасимова, внесеного до парламенту 6 грудня.

Члени комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції визнали роботу голови комітету Єгора Соболєва (фракція “Самопоміч”) незадовільною. Як передає кореспондент агентства “Інтерфакс-Україна”, за відповідне рішення проголосувала більшість членів комітету, присутніх на засіданні в середу. Крім того, вирішено ініціювати перед Верховною Радою процедуру відкликання Є. Соболєва з посади голови комітету. Таке рішення підтримали переважно члени комітету, які представляють фракцію “Блоку Петра Порошенка”. Їх підтримали “Народний фронт”, Опозиційний блок, Радикальна партія Олега Ляшка та група “Відродження”.

Влада прагнутиме того, щоб нівелювати діяльність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) до весни наступного року, коли в країні стартує виборча кампанія, стверджує народний депутат Сергій Лещенко (фракція “Блок Петра Порошенка”). “Цей сценарій потрібно реалізувати до початку весни наступного року. Тому що навесні наступного року розпочнеться активна фаза виборчої кампанії… І для того, щоб вибори відбулися безболісно, НАБУ має бути знищене станом на весну наступного року”, – сказав С. Лещенко під час обговорення питання про відкликання керівника антикорупційного комітету Єгора Соболєва на засіданні цього комітету в середу в Києві.

Втручання в розслідування Національного антикорупційного бюро і викриття таємних співробітників НАБУ є тривожною ознакою того, що майбутнє незалежних антикорупційних органів перебуває під загрозою. Про це йдеться в заяві спікера Міністерства закордонних справ Великобританії. “У Великобританії ростуть побоювання, що боротьба з корупцією підривається. Корупція залишається головною загрозою стабільності і національної безпеки України і зазначається електоратом України як проблема номер один, яка стоїть перед країною. Боротьба з нею має основоположне значення для європейського вибору України та її прагнення стати сучасною, процвітаючою і демократичною державою… Ми сподіваємося, що керівники країни продемонструють лідерство в просуванні об’єднаної реформи, спрямованої на викорінення корупції”, – йдеться в заяві МЗС королівства.

За підтримки Сполучених Штатів Америки в Україні було відкрито 333 антикорупційних провадження та розкрито 108 справ. Про це йдеться в заяві Держдепартаменту США з нагоди проведення Глобального форуму з повернення активів. “Зовнішня допомога США сприяла арешту Україною приблизно 1,3 мільярди доларів готівкою, з виявленням більш 3,24 мільярдів доларів викрадених державних коштів. … Підтримка США сприяла 333 кримінальним справам, 207 повідомленнями про підозру та складенні 108 обвинувальних актів у справах, пов’язаних із корупцією. Виконання цієї програми збільшить отримані досягнення”, – йдеться в заяві Держдепу.

Новостворені українські антикорупційні органи вже мають досягнення у викритті корупції та боротьбі з нею, тому для подальшої реалізації антикорупційної реформи в Україні ці органи мають потребу в підтримці, сказав глава Світового банку (СБ) Джим Йонг Кім. “Світовий банк підтримує зусилля НАБУ в боротьбі з корупцією”, – наводить прес-служба Національного антикорупційного бюро України слова глави СБ під час його зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником у рамках Глобального форуму з повернення активів, що відбувається 4-6 грудня у Вашингтоні.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко закликає керівництво Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) до конструктивного діалогу. “”Бурштинова справа” та справа щодо Держміграційної служби – ці операції проводилися спільно з ФБР (Федеральне бюро розслідувань – ред.) США. Ця структура, як і інші, співпрацює з нами у рамках надання юридичної допомоги: обмін інформацією, надання експертних висновків. Але операції на території України якогось розвідувального органу іншої країни – неможливі. Про це говорили і в ФБР. Я припускаю, що пан Ситник (директор НАБУ Артем Ситник – ред.) помиляється в словах, але навіщо організовувати в США цілу кампанію з дискредитації?”, – заявив він, виступаючи зі звітом у Верховній Раді України.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко виступає за внесення змін до законодавства щодо набору співробітників Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і реєстрації в Службі безпеки України (СБУ) засобів прослуховування, які зможуть використовувати співробітники Бюро. “Я пропоную профільним комітетам підготувати закон про Національне антикорупційне бюро, в якому у відповідній статті зазначити, що всіх співробітників бюро, окрім негласних штатних співробітників, набирають на відкритому конкурсі”, – сказав Ю. Луценко, виступаючи зі звітом у Верховній Раді в середу.

Віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд закликала президента України Петра Порошенка звільнити генерального прокурора України Юрія Луценка, оскільки він порушив усі принципи судочинства та принизив народного депутата. “Президент має негайно звільнити Юрія Луценка від обов’язків генерального прокурора і звернутися до парламенту з поданням про його відставку… Необхідно негайно розслідувати злочин, вчинений генеральним прокурором у стінах українського парламенту. Якщо цього не станеться, ви всі, на жаль, приречені”, – заявила О. Сироїд на пленарному засіданні Верховної Ради в середу.

Аудит діяльності Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) припинить протистояння в інформаційному полі між правоохоронними органами, вважає генеральний прокурор України Юрій Луценко. “Сьогодні, на жаль, я змушений про це говорити і просити комітет (комітет Верховної Ради з питань запобігання корупції – ІФ) розібратися з цим – призначити аудит і, врешті-решт, припинити війну в інформаційному просторі, а поставити всіх (правоохоронні органи – ІФ) в один рівень. База для цього є, ця база називається “закон”, – заявив генпрокурор виступаючи з трибуни Верховної Ради в середу.

УТВОРЕННЯ ДБР.

Кабінет Міністрів України затвердив положення і порядок формування Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань (ДБР). Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман зачитав рішення серед прийнятих урядом на засіданні без обговорення.

СААКАШВІЛІ.

Печерський районний суд Києва заарештував на два місяці без права внесення застави соратника лідера партії “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі Северіона Дангадзе. “Рішенням Печерського суду Северіона Дангадзе заарештовано на 60 діб без альтернативи внесення застави”, – написала на своїй сторінці в соцмережі Twitter прес-секретар генпрокурора України Лариса Сарган у середу ввечері. Пізніше на своїй сторінці в соцмережі Facebook Л. Сарган зазначила, що частина 2 статті 110 Кримінального кодексу України (держзрада), вчинення якої українські правоохоронні органи інкримінують С. Дангадзе, не передбачає альтернативи застави.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко наголошує на законності дій поліції у спробі затримання лідера партії “Рух нових сил” Міхеїла Саакашвілі та закликає його прийти самому і надати свідчення слідчому. “Нічні події абсолютно законні, тому що пана Саакашвілі після втечі оголошено в розшук, і СБУ і МВС мають його затримати, і це законна і необхідна дія у будь-якій державі”, – сказав Ю. Луценко, виступаючи зі звітом у Верховній Раді в середу. Водночас він визнав, що співробітники спецслужби “могли бути більш ефективними”.

Лідер партії “Рух нових сил”, екс-глава Одеської обласної державної адміністрації, колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі подав до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) заяву про вчинення злочину групою осіб на чолі з генеральним прокурором України Юрієм Луценком і главою служби безпеки України (СБУ) Василем Грицаком. Як повідомляє прес-служба партії, в заяві стверджується, що за особистою вказівкою Ю. Луценка і В. Грицака, а також його заступників Павла Демчина і Віктора Кононенка “відбуваються кілька кримінальних правопорушень стосовно моїх соратників з використанням службового становища, усупереч інтересам служби, що завдає значної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам – моїм і моїх друзів, зокрема громадян Грузії – і громадським інтересам”.

Екс-президент Грузії, лідер партії “Рух нових сил” Міхеіл Саакашвілі закликає українських опозиційних політиків до об’єднання. “Я закликаю лідерів української опозиції: зараз не час говорити про партійні інтереси. Ми першими відставили прапор “Руху нових сил”. Ідеться не про партії, а про те, чи буде Україна. Закликаю всіх об’єднуватися”, – сказав він на мітингу в середу на площі Конституції біля будівлі Верховної Ради в середу ввечері. При цьому політик додав: “Я оголошую тут нову Січ, ми розширюватимемося, готуватимемося відбивати їхні атаки… Готуємо масштабний марш, збираємо підписи за імпічмент (президента – ІФ). У нас 150 (наметів – ІФ) уже є, ще 250 встановлюють наші активісти”.

Влада України дає гідну відсіч спробам розхитати ситуацію в Україні, заявляє президент України Петро Порошенко. “Я думав, що мене важко чимось здивувати, але те, що вчора почула вся країна, шокувало всіх… Звісно. Дякую СБУ і Генпрокуратурі за професійну роботу щодо захисту національних інтересів і державності”, – заявив П. Порошенко під час урочистостей із нагоди Дня ЗСУ в середу у Львівській області. “Президент і уряд, звісно ж, поважають право людей на мирний протест. І це важливо. І ми це демонстрували протягом останніх тижнів. Хоча організатори акцій (протесту в Україні – ІФ) жадали крові і всіляко провокували силовиків. Але дуже важливо, що вони не піддалися. А на терпимість наших правоохоронців вони, як випливає з перехоплених розмов, навіть до Москви скаржилися”, – зазначив глава держави.

ЕКОНОМІКА.

Національний банк відзвітував про те, що частка банків з держкапіталом за обсягом активів за 9 місяців поточного року збільшилася з 52% (на 1 січня) до 55,2% (на 1 жовтня), пишуть “Українські новини”. На сьогоднішній день в Україні працює шість банків з державною часткою – “Приватбанк”, “Ощадбанк”, “Укрексімбанк”, “Укргазбанк”, УБРР і “Розрахунковий центр”. Згідно оприлюдненої Нацбанком фінансової звітності, станом на 1 жовтня загальний обсяг активів держбанків склав 716,9 млрд грн, що становить 55,2% від загального обсягу активів банківської системи – 1,3 трлн грн. Станом на 1 січня частка держбанків становила 52% (644,5 млрд грн).

В. о. голови Державної фіскальної служби Мирослав Продан анонсував зміни до тендерного законодавства, які покликані унеможливити зловживання на процесах закупівель через зупинку тендерів. Про це повідомляє прес-служба ДФС. “Запропоновано розробку механізму, за яким суб’єкти господарювання, навіть оскаржуючи тендерні процедури до Антимонопольного комітету, не будуть зупиняти сам тендер”, – сказав Продан. За його словами, це питання на сьогодні є надзвичайно актуальним. “Суб’єкти господарювання, користуючись своїм правом оскарження тендерних процедур до Антимонопольного комітету та зловживаючи ним, фактично зупиняють будь-які тендерні закупівлі. Наразі ми з цим явищем намагаємось боротися, зокрема, у нас є сьогодні і провадження в суді, де ми доводимо свою правоту. Але оскарження тендерних процедур є системним, воно торкнулося фактично всіх сфер економіки”, – зазначив Продан.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Апеляційний суд Києва застосував забезпечувальний захід і заарештував дві земельні ділянки й автомобіль, що належать міністру енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику. Відповідне рішення суду від 22 листопада оприлюднено в держреєстрі. Позивач, у рамках тяжби з яким заарештовано майно міністра, вимагає повернення $1,249 млн боргу за договором від 10 липня 2017 року, а також 2,749 млн грн відсотків за ним.

ЕНЕРГЕТИКА.

Кабінет міністрів створив держпідприємство “Національна вугільна компанія”. Таке рішення було прийнято на засіданні Кабміну. До кінця року передбачається оптимізувати структуру відокремлених підрозділів “Національної вугільної компанії”, зокрема, створити проектно-науковий центр і сервісно-технічний центр по обслуговуванню і ремонту обладнання, а також ліквідувати непрофільні активи, провести інвентаризацію наявного технологічного потенціалу вугільних підприємств та передати об’єкти соцсфери на баланс місцевих бюджетів. Як повідомлялося раніше, в компанію увійдуть 33 шахти. Намічено, що до початку наступного року буде розроблена комплексна програма роботи вугільних підприємств з визначенням переліків перспективних і неперспективних шахт, що підлягають ліквідації.

На черговому засіданні комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, яке відбулося сьогодні, 6 грудня, прийнято рішення схвалити законопроект № 7342-1, яким передбачено врегулювання кризи в НКРЕКП шляхом надання президенту України прав призначати членів енергорегулятора самостійно. Законопроект №7342-1 був зареєстрований депутатами Олександром Домбровським (БПП), Михайлом Бондарем (“Народний фронт”) і Юлієм Іоффе (“Опозиційний блок”). Документ передбачає призначення президентом України безпосередньо членів НКРЕКП на всі вакантні посади і їх роботу до обрання нових за процедурою конкурсного відбору (але не більше шести місяців).

Полтавська обласна рада, кістяк якої, включно з головою, становить фракція БПП, намагається прискорити відбір родовищ у “Нафтогазу”. Про це ЕП повідомили джерела у компанії. Як зазначалося раніше, Державна служба геології та надр на підставі рішення суду анулювала 3 спеціальні дозволи НАК “Нафтогаз України” на розробку нафтогазоносних площ в Полтавській області. Йдеться про спецдозволи на користування Оболонською (495,2 кв. км), Будищансько-Чутівською (497,9 кв. км) і Писаревською (471,9 кв. rм) площами, дія яких була призупинена в березні. “Нафтогаз” отримав ці 3 родовища в Полтавській області у 2011 році. У березні цього року Держгеонадр зупинила дію цих спеціальних дозволів і надала НАК 30 днів на усунення порушень за вказаними площами.